LeasePlan zet volgende stap op weg naar duurzame mobiliteit met lancering LeasePlan Energy

11 juni 2020 11:16

LeasePlan zet volgende stap op weg naar duurzame mobiliteit met lancering LeasePlan Energy

Autoleasemaatschappij LeasePlan heeft een meerderheidsbelang genomen in de Amsterdamse start-up PowerD die slimme laadoplossingen biedt voor elektrische voertuigen (EV's). LeasePlan gaat als eerste klant op het PowerD platform een actieve marktspeler worden op het terrein van ‘slim laden’. LeasePlan stapt daarmee in de markt van duurzame energie en neemt de noodzakelijke stap om samen met haar klanten haar doelstellingen te realiseren gericht op duurzame en emissievrije mobiliteit. Vanaf 15 juni 2020 wordt, onder de naam LeasePlan Energy, het gebruikersplatform geïntroduceerd waarmee leaserijders van elektrische auto’s hun auto slim kunnen laden met groene stroom op het moment dat die het best beschikbaar (en goedkoopst) is. Klanten kunnen via LeasePlan Energy direct geld besparen op hun oplaadkosten en de CO2 uitstoot van het gehele elektrische wagenpark in één keer omlaag brengen.

Met LeasePlan Energy gaat LeasePlan, dat zijn elektrische voertuigen in tegenstelling tot andere partijen in de markt in eigendom heeft, voor het eerst rechtstreeks de concurrentie aan met gevestigde energieleveranciers en -retailers. Nog voor eind 2020 wil LeasePlan Energy zo’n 3000 Nederlandse EV-leaserijders binnen de LeasePlan-vloot aansluiten. Daarna wordt het platform uitgerold in de belangrijkste Europese landen waar het bedrijf actief is. Het bedrijf is daarmee de eerste partij die het eigen marktvolume ten volle gebruikt om ‘groen laden’ de norm te maken.

Volgens Erik Henstra, Managing Director van LeasePlan Nederland, is het zelf actief worden op de markt van duurzame energie onvermijdelijk. Naast een gezond business model, is een belangrijke reden hiervoor het verder uitbreiden van het aanbod groene stroom zodat naast andere doelstellingen binnen het klimaatakkoord, alle (nieuwe) elektrische auto’s in Nederland emissievrij rijden. “Ons streven is dat wat betreft onze vloot EV’s voor 2030 waar te maken; deze stap biedt de noodzakelijke versnelling. Met ons huidige slim-ladenplatform, en andere lokale smart grid toepassingen die op onze roadmap staan, zal LeasePlan Energy een belangrijk onderdeel zijn van de energietransitie die zo hard nodig is. Het is een win-win-win, voor ons klimaat, onze klanten en onze leaserijders.”

Proef in 2019 succesvol

LeasePlan Nederland heeft het afgelopen jaar zelf al proefgedraaid met het door PowerD ontwikkelde platform en bijbehorende gebruikers-app. Het wagenpark voor de eigen medewerkers is namelijk al sinds 2019 volledig elektrisch. Henstra: “Met deze stap dragen we al bij aan het terugdringen van de uitstoot van uitlaatgassen en een betere luchtkwaliteit in onze steden. Door nu niet alleen onze medewerkers, maar ook onze klanten en hun medewerkers de mogelijkheid te bieden ‘slim’ te laden, zetten we de volgende stap op weg naar emissievrije mobiliteit. Dit is een cruciaal onderdeel om onze klanten goed te kunnen adviseren en ondersteunen in hun vraag naar toegankelijke, duurzame en veilige mobiliteit, nu meer dan ooit.”

Volgens Oscar Westerhof, Managing Director en medeoprichter van PowerD, is er nog een bijkomend voordeel aan ‘slim laden’: het draagt bij aan het evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt van duurzame energie. “Het permanent in balans brengen van vraag en aanbod is één van de grootste

uitdagingen van de duurzame energietransitie. Omdat LeasePlan Energy energie opslaat in EV’s, juist als er sprake is van een piekmoment in de opwek, ontlast deze oplossing nationale en lokale energienetwerken”, aldus Westerhof. PowerD zal Slim-laden en soortgelijke producten onder white-label ook voor derden gaan uitrollen, waaronder autoleasemaatschappijen, organisaties en bedrijven met een omvangrijk eigen wagenpark.

LeasePlan Energy is operationeel vanaf 15 juni 2020.

LeasePlan

Corporation N.V.

Gustav Mahlerlaan 360

1082 ME Amsterdam

The Netherlands

+31 (0)20 709 3000

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.