Laat je stem voor je spreken!

29 januari 2024 09:46

Laat je stem voor je spreken!

Als je naar iemand luistert, hoor je meer dan alleen het verhaal. Je hoort ook de klank van de stem. De intonatie, snelheid van spreken en de toonhoogte. Daar ben je je niet bewust van maar je neemt het allemaal waar. Je hebt misschien weleens gehad dat je naar iemand luisterde en ondanks dat het verhaal interessant was viel je bijna in slaap. Of dat je niet meer weet waarover iemand het precies had, wel dat je aan iemands lippen hing en er niet genoeg van kon krijgen. Dat kan je allemaal bereiken met je stem.
Als jij de spreker bent, wil je zelfverzekerd overkomen en dat mensen blijven luisteren. Als je je nerveus voelt, is dat hoorbaar voor je publiek. Soms omdat je stem hoger gaat klinken, gaat bibberen of je ademt hoog en onrustig. Maar het is zelfs zo dat je energie voelbaar is voor je publiek. Je geeft je gevoel mee met de klank van je stem. C’est le ton qui fait la musique!

Je stem bestaat uit kleine spiertjes en die kan je net als alle spieren in je lichaam trainen. Na regelmatig kort oefenen gaat het spreken op een nieuwe manier, vanzelf. Net als leren fietsen. Eerst moest je erover nadenken en nu is het geen probleem, ook al doe je het jaren niet meer.

Je bent al een spreker als je voor een groep praat, als je je team toespreekt, op een podium staat of als je als ondernemer een salescall voert, een masterclass geeft of als je binnen je bedrijf een nieuwjaarstoespraak houdt.
Dit zijn de momenten waarop jouw stem het verschil maakt.

Ik ben katinka Reiss, opgeleid als logopedist en ik heb 30 jaar mensen geholpen om beter te spreken of van hun stemklachten af te komen. Sinds 10 jaar coach ik stemmen van beroepssprekers zoals docenten, advocaten, leidinggevenden, ceo’s, politici en (vnl. vrouwelijke) ondernemers voor meer impact, succes en vervulling in hun business en leven.

Iedereen kan een mooi verhaal vertellen met een stem die anderen echt raakt. Dan spreek je in verbinding, van hart tot hart. Daarmee bereik je veel. Meer enthousiaste luisteraars, klanten of teamleden. Door je stem te leren besturen heb jij de regie in handen. Spreek je zelfverzekerd, krachtig en in verbinding met jezelf dan zorg je ervoor dat je als de expert gehoord (en gevoeld) wordt. En je doet niet alsof, je voelt dit ook echt zo. Dus je leert geen trucjes maar krijgt een verandering van binnen en naar buiten.

In mijn podcast De Stem Podcast en op YouTube deel ik tips en adviezen over de stem en spreken.

Ik coach mannen en vrouwen, 1:1 of in een groep. Wil je meer over mij en mijn werkwijze weten, kijk dan op mijn site: https://katinkareiss.nl/ of volg me op Instagram: https://www.instagram.com/katinkareiss_stemsprekerscoach/ of Linkedin: https://www.linkedin.com/in/katinka-reiss-b3001882/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.