Koninklijke Otolift Trapliften: een innovatief en betrokken familiebedrijf

11 augustus 2020 13:23

Koninklijke Otolift Trapliften: een innovatief en betrokken familiebedrijf

Mensen helpen om (langer) zelfstandig thuis te blijven wonen. Dat is in één zin waar Koninklijke Otolift Trapliften voor staat. De trapliftenfabrikant heeft in Nederland al meer dan 140.000 trapliften verkocht. Wereldwijd staat de teller al op ruim 200.000. Elke 19 minuten wordt er ergens in de wereld een Otolift geïnstalleerd.

De geschiedenis van Koninklijke Otolift gaat terug naar het voorjaar van 1891. Otto Ooms start in het Zuid-Hollandse Ammerstol, een klein dorpje aan de rivier de Lek, een grofsmederij. In zijn smederij maakte hij onder andere hoefijzers en kachels en later complete zalmschouwen. In de jaren erna verandert de focus van de smederij mee met de veranderende tijdsgeest. Als de zalm uit de Lek verdwijnt, richt het bedrijf van Ooms zich op de bouw. Na de Tweede Wereldoorlog verlegt de smederij de werkzaamheden naar het bouwen van tankwagens. Die, als Nederland overgaat op gas, vervangen worden door de (onderdelen van) meubels.

Ruim 50 jaar ervaring met trapliften

In de jaren 60 is de huidige koers van het bedrijf vastgesteld: het ondersteunen van de zelfstandigheid van mensen met een handicap. Het bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling en bouw van huis- en trapliften. Koninklijke Otolift verhuist naar Bergambacht, waar een grote fabriek gebouwd wordt. De derde generatie neemt hierna de leiding over het familiebedrijf. Geleidelijk verschuift de focus van het bedrijf, totdat Koninklijke Otolift zich uitsluitend richt op de productie (inclusief het ontwerpen, installeren en onderhouden) van trapliften.

Innovatie als rode draad

Het mag duidelijk zijn dat innovatie de rode draad is in de geschiedenis van Koninklijke Otolift. Dat blijkt ook wel uit de ontwikkeling van het productassortiment. Al in 1994 erkende de trapliftfabrikant het belang van duurzaamheid. En dus werd er een volledig herbruikbare traplift ontwikkeld. Hierna volgde een traplift met de dunste enkele rail ter wereld. In 2016 bracht Koninklijke Otolift de innovatieve Otolift Modul-Air op de markt: een modulaire traplift. Door modulariteit toe te passen in het ontwerp van de rail, kan deze traplift gemakkelijk geschikt gemaakt worden voor vrijwel alle soorten trappen.

Modulaire traplift

Een ander voordeel van deze modulaire opbouw is de mogelijkheid om onderdelen op voorraad te produceren. Hiermee wordt de levertijd van een traplift drastisch verkort: van enkele weken tot slechts zo’n 48 uur. Omdat er nu al ruim 200 verschillende modules (raildelen van de Otolift Modul-Air) bestaan, kan een groot deel van de traplift volledig uit voorraad opgebouwd worden. Er zijn ook andere trapliften via de aanbieder Otolift beschikbaar: de Otolift Line (voor rechte trappen) en de Otolift Two (voor trappen met bochten).

De marktleider in trapliften

Hoewel de focus van het familiebedrijf door de jaren heen flink is veranderd, is de betrokkenheid van het familiebedrijf onveranderd gebleven. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie. En dat is bijzonder, omdat slechts 3% van alle familiebedrijven het tot deze generatiewisseling redt. Door continu te innoveren en vak- en maatwerk te leveren, groeide Koninklijke Otolift uit tot de marktleider in trapliften in Nederland en een wereldwijd gewaardeerd merk.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.