KANTOREN DREIGEN ONVERHUURBAAR TE WORDEN !

20 februari 2020 13:31

KANTOREN DREIGEN ONVERHUURBAAR TE WORDEN !

Hoewel kantooreigenaren en makelaars het zich wellicht nog onvoldoende realiseren, per 1 januari 2023 moet een kantoor dat groter is dan 100 m² voorzien zijn van minimaal energielabel-C!

Voldoet het niet aan deze minimale eis, dan mag het kantoor in principe niet meer worden gebruikt.  Pandeigenaren hebben – mocht het nodig zijn – nog een krappe 3 jaar de tijd om energiebesparende maatregelen te nemen. Enige uitzondering op deze verplichting zijn de kantoorpanden die officieel als Rijks-/Provinciaal- of Gemeentelijk Monument geregistreerd staan.  Dus niet de als “beschermd stadsgezicht” aangemerkte kantoren.

Gevolgen verhuurbaarheid

Kantoren die momenteel leeg staan en niet minimaal energielabel-C hebben, terwijl dat in 2023 wel plicht is, kunnen in feite dus niet voor een lange periode worden verhuurd zonder dat energiebesparende maatregelen worden doorgevoerd.  Wellicht is het dan handiger om die maatregelen te treffen wanneer het kantoor toch leeg staat. Ook huurders dienen zich van dit gevaar bewust te zijn.

De maatregelen

In het geval van kantoren zijn er een aantal maatregelen te nemen; waaronder (na-)isolatie van gevel, dak en bg-vloer, toepassen HR++ glas, buitenzonwering, moderne  verwarmings-/ koel- en ventilatiesystemen (v.v. warmteterugwinning), LED verlichting gecombineerd met aanwezigheid-sensoren en dergelijke. Afhankelijk van de actuele status van een pand is het soms al voldoende om één of enkele van deze maatregelen te treffen.  Een gespecialiseerd bedrijf kan u op dit vlak een uitstekend advies geven.

De fiscus betaalt mee!

Dankzij allerlei (fiscale) regelingen is het nemen van energiebesparende maatregelen ook best aantrekkelijk. Naast de Energie Investerings Aftrek is er ook de MIA  (Milieu Investerings Aftrek), de ISDE (Investerings Subsidie Duurzame Energie) voor een subsidie op het toepassen van duurzame apparaten en biedt de VAMIL interessante afschrijvingsmogelijkheden van de door u gedane investeringen.

Waar vind u informatie?

Op de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) is alle informatie terug te vinden rondom dit thema. U kunt er vinden welke maatregelen er genomen kunnen worden om een energielabel te verbeteren en welke zeer interessante financiële regelingen hiervoor beschikbaar zijn.

Ook kunt u met een van onze bedrijfsmakelaars een vrijblijvende afspraak maken om te bekijken welke gevolgen dit voor u als verhuurder of huurder heeft. U bent van harte welkom op een van onze Thoma Post kantoren in Almelo, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Enschede, Hengelo, Lochem Winterswijk en Zutphen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.