Je talent gaat niet met pensioen

15 december 2023 14:23

Je talent gaat  niet met pensioen

Als je richting je pensioen gaat, ga je terugblikken en ook vooruit kijken. Heb ik mijn talenten optimaal ingezet en was ik van meerwaarde? En hoe ga ik straks verder; zet ik mijn talenten en ervaring nog ergens in?

Waar ik startte als een onzekere puber, groeide ik in mijn werkzame leven in het besef van de talenten die ik in de loop van de jaren heb kunnen ontwikkelen.

Daarbij hebben zowel positieve, als negatieve werkervaringen geholpen. Maar ook de ontwikkelingen die je doormaakt in je prive leven dragen daaraan bij. Moeder worden, opvoeden, mantelzorgen, deelnemen aan diverse verenigingen, alles draagt bij aan je talentontwikkeling.

Want dat iedereen talenten heeft staat voor mij als een paal boven water. Misschien is het bij sommige mensen even vergeten door wat ruis op de levenslijn.

De perfecte match vinden op basis van je talenten, vaardigheden en werkervaring is lastig. Ik denk dat ik die uiteindelijk heb gevonden. Een MBO instelling die talentontwikkeling en skills hoog in het vaandel heeft staan, bleek de juiste trigger en het juiste vliegwiel, om een duurzame relatie op te bouwen en strategische keuzes van de organisatie tot uitvoering te brengen. Er ontstond executiekracht.

Ik gun iedereen die perfecte match op basis van zijn of haar talenten en vaardigheden. Want dan worden mensen duurzaam ingezet en intrinsiek gemotiveerd om een leven lang te ontwikkelen.

Ik gun het werkgevers om die perfecte match te vinden (en niet het schaap met de 5 poten), zodat ze werknemers in huis hebben en houden, die optimaal gebruik maken van hun talenten. Want dan ontstaat een duurzame werknemerspopulatie en zet het een beweging in de organisatie in gang.

Want talenten heeft iedereen, ze gaan nooit weg en gaan zeker niet met pensioen! «

Mathilde Kuiper
Programma manager In het hart van de arbeidsmarkt.
E-mail: m.kuiper@roc-nijmegen.nl
www.roc-nijmegen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.