Innoveer, met respect voor vitale belangen

17 oktober 2017 10:05

Innoveer, met respect  voor vitale belangen

De technische ontwikkelingen gaan snel, razendsnel. Veel ondernemers hebben moeite ze bij te houden. Twintig jaar geleden moesten e-mail en surfen nog ontdekt worden, nu is internet alom aanwezig. Tv-kijken doe je op je smartphone. Websurfen doe je op mobiele apparaten.

En door de lage aansluitkosten zullen ook andere apparaten worden aangesloten op het net. ‘The internet of things’ heet deze ontwikkeling. Apparaten die informatie met ons gaan delen of zelfs met anderen namens ons.

Techniek heeft een definitieve plek in ons leven!

Mensen integreren steeds meer met apparaten. Denk maar aan; de smartphone die ons laat weten dat we een bericht ontvangen en het navigatiesysteem dat ons laat weten wanneer we rechtsaf moeten. De afhankelijkheid van techniek zal meer en meer toenemen. ICT zal het menselijk handelen en het menselijk denken ondersteunen en mogelijk vervangen. Boeiend en tegelijkertijd bedreigend?

Niet als je zelfrijdende voertuig een parkeerplaats weet te vinden en te reserveren. Of niet als je bril je over alles wat je ziet weet te informeren en te adviseren. Echter, maken netwerken van computers ons leven moeilijker. En worden we afhankelijker hiervan. De wereld is door deze ontwikkelingen complex geworden.

Een complexiteit die we eigenlijk niet goed kunnen overzien. Wat werkt, wat werkt niet?

Wij geloven in werkende oplossingen

Wij zijn techneuten en zijn gepassioneerd over techniek. We spelen een cruciale rol voor, tijdens, in en na de ontwerpfase van deze systemen. Systemen waarin een combinatie wordt gemaakt van hardware en software, een netwerk. We leggen de relatie tussen de (requirements) documenten enerzijds en het te realiseren systeem anderzijds. Zodat er een traceerbaarheid van gegevens ontstaat. Bij het meegaan in deze technologische ontwikkelingen gaat het in het bijzonder om de investering in de juiste kennis van verificatie & validatie. Zorgen voor een ‘bewijsvoeringsmethode’ om aan te tonen dat de technische oplossing en de onderliggende systemen werken en ons leven aangenamer maken. Deze technische oplossingen worden in toenemende mate een van onze primaire levensbehoeften!

Creëer oplossingen waarbij de mens beschermd en in controle is!

Het is van essentieel belang dat wij als samenleving deze, steeds meer vervlochten, technologische complexiteit blijvend overzien. Het is dan ook noodzakelijk dat we consciëntieus het juiste instrument, gereedschap, tool inzetten om het beoogde resultaat te bereiken. Een resultaat, dat foutloos, geschikt, robuust en beschermend is, maar waar we ook de controle over hebben. Op dit moment is het al een uitdaging om sec de software te ontwerpen zonder bugs (fouten). Terwijl we meer afhankelijk worden van software. Foutloosheid wordt van levensbelang! Hoe garanderen we dan dat deze verweven systemen altijd doen wat wij willen?

Verificatie: is het systeem juist gebouwd? Bewijs van foutloosheid.

Validatie: is het juiste systeem gebouwd? Bewijs van geschiktheid.

Veiligheid: is het systeem veilig in gebruik? Bewijs van bescherming en controle.

Beveiliging: Is het systeem beveiligd? Bewijs van robuustheid.

Tegelijkertijd blijft het devies; blijf realiseren welk instrument, gereedschap, tool waarvoor en met welke ingangsvoorwaarden wordt ingezet. Daarbij prevaleert ons gezond verstand en sociale intelligentie. Kortom; denkt aleer gij doende zijt en doende denkt dan nog. «

Dhr. Ing. B.E.S. Soochit, TriMaya BV

The proof of the system is in the testing

E-mail info@trimaya.nl

www.trimaya.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.