‘In dit werk kan ik me elke dag verbeteren’

2 juli 2021 10:47

‘In dit werk kan ik me elke dag verbeteren’

Alouis ging van een seizoensbaan naar een vast contract met zijn baan in het groen dankzij IPS.

Alouis (43) houdt van hard werken in de buitenlucht. Het liefst in het groen, want dat geeft hem het gevoel van vrijheid. Door een succesvolle samenwerking van IPS (Individuele Plaatsing en Steun) bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei en de afdeling Werk en Inkomen van de Gemeente Lingewaard vond hij een prachtige baan als medewerker groenbeheer bij het waterschap. Een baan die hem op het lijf geschreven is, al had het heel wat voeten in aarde om die te vinden.

Aan de oevers van een mooie beek midden in Heelsum maakt Alouis korte metten met de voortwoekerende Japanse duizendknoop, een ongewenste plant op die plek. Met vloeiende bewegingen raast hij met zijn bosmaaier vlak over de grond. Laarzen aan, helm op. Iets verderop doet een groepje collega’s hetzelfde. Alouis is hier op zijn plek. “Ik vind dit prachtig werk. Voorheen had ik helemaal geen beeld bij het werk van een waterschap. Dat is inmiddels wel anders. Ik kom op zoveel mooie plekken in het landschap. Vaak aan het water, soms ook bij rioolwaterzuiveringen. Het werk is lekker afwisselend. Snoeien, zagen, knippen. En lekker in het groen, dat heeft mij altijd al getrokken.”

ZWEET OP DE RUG

Sinds april 2019 doet Alouis dit werk. Daarvoor had hij veelal seizoensbanen met korte contracten waardoor hij om de haverklap bij instanties moest aankloppen voor een uitkering en nieuw werk. Dat contact met instanties vindt hij lastig. Het geregel, de onzekerheid en moeite met autoriteit bezorgen hem letterlijk zweet op de rug. Alouis nam daarom regelmatig contact op met de afdeling Werk en Inkomen van de Gemeente Lingewaard, maar dat verliep moeizaam. “Heel moeizaam”, zegt Alouis. “We begrepen elkaar gewoon niet, ondanks de beste bedoelingen van beide kanten.

Ik wilde dolgraag in het groen aan de slag, maar kreeg banen als stratenmaker aangeboden. En daar moest ik dan naar toe. Zoiets houd ik een dag vol en dan heb ik het wel gezien.” Bij Gemeente Lingewaard had hij de afgelopen jaren contact met Dineke Mous, klantmanager werk. Ook zij erkent dat het contact soms lastig was. “Je hebt aan Alouis een hele goede werknemer, maar bij tegenslag of als er veel dingen tegelijk op zijn pad komen heeft hij de neiging tot struisvogelgedrag. Dan trekt hij zich terug en is hij voor niemand meer bereikbaar. Vanuit mijn functie wil ik hem natuurlijk aan het werk hebben, het liefst op een plek die goed bij hem past en met een duurzaam contract. Om niet meer uitkeringsafhankelijk te zijn moet je soms wat proberen of over drempels heen stappen.”

VAN SEIZOENSBAAN NAAR VAST CONTRACT

Het inzetten van het IPS-traject van RIBW Arnhem en Veluwe Vallei door gemeente Lingewaard had een positief effect op Alouis. “Ik was benieuwd waarom het contact tussen Alouis en Dineke soms stroef verliep en waarom het niet lukte hem op een duurzame werkplek te krijgen”, vertelt IPS-trajectbegeleider François Coenders. “Meer structuur in de afspraken hielp al enorm. Onduidelijkheid en papierwerk ontregelen Alouis. Ik ben ook verder gaan doorvragen naar zijn drijfveren en wensen. Kijken of we meer maatwerk voor hem konden leveren. Zo kwamen we stap voor stap nader tot elkaar.” Dineke: “Ik was meteen enthousiast over de mogelijkheden die IPS- trajecten kunnen bieden. Een IPS-begeleider heeft ervaring in de begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid en weet hoe je hen het beste kunt benaderen. En wat je wel en niet kunt zeggen. Met die kennis en achtergrond is er meer onderling begrip, wat een goed resultaat bevordert. Door de samenwerking met François vergrootte ik bovendien mijn netwerk. Samen hadden we meer mogelijkheden om een passende baan voor Alouis te vinden.” De perfecte match kwam via contacten van François bij het waterschap. Daar werkt Alouis nu vier dagen in de week en heeft hij inmiddels een vast contract. “We hebben allemaal grote stappen gezet”, vindt François. “Alouis ook. Hij is flexibeler geworden en heeft zijn eigen mogelijkheden verruimd. Onder meer door een baan aan te durven nemen die niet op loop- of fietsafstand is van zijn huis. Dat vind ik knap.” Alouis kijkt trots op. “Ik heb er echt schik in. Ik heb een leuke baan, leuke collega’s en ik kan mezelf daar elke dag verbeteren. Het is mooi geregeld zo. Als je hulp aangeboden krijgt, moet je die kans met beide handen grijpen.” De begeleiding van Alouis is inmiddels afgerond en er zijn goede afspraken gemaakt met zijn werkgever. Samen kunnen ze op eigen voet verder.

RIBW Arnhem & Veluwe Vallei (RIBW AVV) is dé specialist in herstelondersteunende begeleiding. Volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar met een psychiatrische aandoening of ernstige psychosociale problemen krijgen thuis of in beschermende woonvormen ondersteuning op alle levensgebieden. Samen werken we aan duurzaam herstel, waarin de kracht en de regie van de cliënt leidend is. RIBW AVV werkt vanuit meerdere wijken in Lingewaard en omliggende gemeenten. We zijn daarom altijd in de buurt.

SAMEN DE SCHOUDERS ERONDER

Voor de gemeente Lingewaard was de ‘case’ van Alouis een eerste kennismaking met IPS. Inmiddels worden er meerdere inwoners in de gemeente met een IPS-traject begeleid. Daarom sloten de Gemeente Lingewaard en RIBW Arnhem & Veluwe Vallei een raamovereenkomst om in de toekomst meer inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol te kunnen begeleiden. Dineke: “Samenwerking helpt altijd. Het verruimt je blik en je mogelijkheden. We hebben best een grote groep mensen met een psychische problematiek die heel goed kunnen en ook willen werken.”

GEMEENTEN OMARMEN IPS

IPS (Individuele Plaatsing en Steun) is een internationaal succesvol arbeidsreïntegratieprogramma. Dit succes is aangetoond in vele nationale en internationale effectstudies. Steeds meer gemeenten zien de voordelen van dit programma, gericht op het vinden of behouden van werk, speciaal voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Een IPS¬-traject duurt in principe drie jaar. Heeft een cliënt betaald werk gevonden, dan krijgt hij of zij jobcoaching.

 In totaal namen in 2020 108 mensen deel aan een IPS-traject 46 deelnemers werken, 7 deelnemers volgen een opleiding, 2 deelnemers werken én volgen een opleiding en 53 mensen worden begeleid naar werk of een opleiding.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.