In de projectontwikkeling en bouw evolueert de techniek sneller dan het denken en doen

23 oktober 2018 11:25

In de projectontwikkeling en bouw evolueert de techniek sneller dan het denken en doen

De evolutie naar duurzaam, energiezuinig en circulair bouwen verandert de financiële horizon van de belegger in vastgoed. De toepassing van klimaatvriendelijke technieken vergt hogere investeringen en verlaagt het aanvangsrendement maar levert op termijn ook een veel hogere opbrengst. Crossing Borders Development ontwikkelt grondgebonden woningen en appartementen voor het middensegment van de woningmarkt met gebruikmaking van de nieuwste inzichten en streeft uiteindelijk naar ‘zero emission living & driving’, ofwel de mogelijkheid voor iedereen om te wonen en auto te rijden zonder CO2 uit te stoten. De keuze beperkt zich wel strikt tot bewezen technieken en producten.

Tekst: Jeroen Kuypers

Crossing Borders Development is gevestigd in het centrum van Sliedrecht in het voormalig kantoor van het Gemeentelijk Energiebedrijf, waarin ook een midden spanning transformator was ondergebracht. Het pand is – geheel in lijn met de oorspronkelijke bestemming – duurzaam getransformeerd  en ‘all electric’, een fraai staaltje van waar dit bedrijf bouwkundig toe in staat is. Maar volgens commercieel directeur Flip van den Heuvel heeft een hedendaagse ontwikkelaar ook geen andere keuze: “De overheid heeft besloten dat we in 2050 volledig van het aardgas af moeten. Toch plaatsen nog veel aannemers doodleuk een gasketel in een woning. Eigenlijk zeg je dan tegen de huurder of koper bij de sleuteloverdracht van de woning: ‘Hier heeft u de sleutel van uw nieuwe woning, maar deze is helaas nu al gedateerd.’

“Proven technology”

Duurzaam bouwen en circulair bouwen rukken op. “Technisch is al veel meer mogelijk dan wordt toegepast, en toch blijven veel ontwikkelende marktpartijen zich conservatief opstellen. Dat is niet onze insteek. Wij leggen de lat bij elk project een stukje hoger. We werken hier nu met zijn zessen en hebben gezamenlijk een schat aan bouwkundige en installatietechnische expertise in huis, maar daarnaast halen we kennis bij externe partners. De technieken, installaties en materialen die we in onze projecten toepassen moeten zichzelf bewezen hebben. Zo kan er een jarenlange garantie op worden gegeven en kan een taxateur er bij verkoop een reële waarde aan toekennen.  Maar zelfs met die restrictie slagen we erin voorop te lopen.”

0-op-de-meter plus

Een aansprekend voorbeeld is ‘Heren van Broekgraaf’ in Leerdam. In dit project van 31 herenhuizen streeft Crossing Borders Development naar 0-op-de-meter plus. Er is ruim gebruik gemaakt van onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen en de carports hebben de mogelijkheid met behulp van zonnepanelen stroom te leveren voor een elektrische auto. De PV panelen op het dak van de woning leveren voldoende energie voor verwarming, koeling, warm water en huishoudelijke elektra. “Hier realiseren we dus ons streven van ‘zero emission living & driving’.

We hebben ook veel aandacht voor het wooncomfort binnen onze projecten. Er is bijvoorbeeld vloerverwarming maar tevens vloerkoeling. Bij een ander project van ons, de 88 huurappartementen in ‘Hof van Capelle’, hebben we veel gebruik gemaakt van daglicht en is tevens een binnentuin gecreëerd. ‘Hof van Capelle’ is een voormalig postkantoor dat wordt gesloopt en waarvoor appartementen in de plaats komen. De uitdaging was daar een gebouw van acht verdiepingen energieneutraal te maken.

Levensloopbestendig

Comfort is volgens Flip van den Heuvel en zijn collega’s onlosmakelijk verbonden met energieneutraliteit. “Projecten zoals die van ons vereisen een langere betrokkenheid. Voor beleggers hebben de investeringen wellicht een iets langere terugbetaaltijd maar uiteindelijk ook een hoger rendement. Omdat de maandlasten lager liggen en het woongenot hoger is, zijn deze appartementen zeer in trek. Om de appartementen ook op termijn aantrekkelijk te houden hebben wij al aan de tekentafel aandacht besteed aan de  levensloopbestendigheid. We hebben onszelf aangeleerd door de ogen van de doelgroepen naar onze projecten te kijken. We stellen onszelf dus steeds de vraag: ‘Zou ik hier willen wonen als ik dertig ben? Als ik vijftig ben? Als ik zestig ben?’, en met de antwoorden daarop houden we rekening.”

Horizon aanpassen

De noodzaak ons gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, materialen te hergebruiken en woonruimtes makkelijk te kunnen aanpassen aan nieuwe levensfases, hebben het bouwen ingrijpend veranderd. De techniek evolueert echter sneller dan het denken. “Te vaak nog zijn beleggers op zoek naar een hoog aanvangsrendement en een snelle exit,” aldus Flip van den Heuvel, “ maar dat is de blik op het verleden richten. De toekomst vraagt om langere betrokkenheid bij projecten. Daar moeten we onze horizon op aanpassen, misschien ook wat meer tijd en aandacht in investeren, maar wat we ervoor terugkrijgen is meer trots op wat we realiseren en - niet te vergeten – een vaster en hoger rendement.”

Voor meer informatie, neem contact op met  Crossing Borders Development B.V.

Kerstraat 10-12, 3361 BP Sliedrecht.

Tel: 078- 2210102 of f.vandenheuvel@cb-development.nl.

www.cb-development.nl

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.