IN 3 STAPPEN NAAR KAPITAAL VOOR JE INNOVATIE

27 mei 2021 16:34

IN 3 STAPPEN NAAR KAPITAAL VOOR JE INNOVATIE

Je idee is goud waard. Maar voordat het je gouden bergen gaat opleveren, moet je er eerst in investeren. Hoe kom je aan kapitaal voor je innovatie wanneer je geen oneindige broekzakken hebt? Vincent Heutinck, expert kapitaal bij Novel-T helpt je in drie stappen naar een passende financiering om je idee te laten groeien.

“Eerlijk is eerlijk: ‘drie stappen’ klinkt een stuk eenvoudiger dan het is,” zegt Vincent. Er zijn namelijk legio mogelijkheden om een financiering te krijgen voor je innovatie. “Denk aan een krediet, risicokapitaal, business angels, maar ook leningen zoals onze TOP-regeling. En dan zijn er ook nog talloze subsidies vanuit de overheid.” Maar voordat je de opties bekijkt, zijn er nog een aantal aandachtspunten.

WAAR MOET JE VOORAF AAN DENKEN?

Je weet nooit wanneer het moment komt om te innoveren. Zorg er dus voor dat je je financiën op orde hebt. Houd je werkkapitaal in de gaten en maak prognoses voor de korte en lange termijn. “Wanneer je dit blijft optimaliseren met nieuwe informatie, kun je tijdig anticiperen op nieuwe kansen,” aldus Vincent. Daarnaast kleven er soms risico’s aan het aantrekken van kapitaal. “Wees je hier bewust van. Schakel bijvoorbeeld een expert in om mee te denken.”

STAP 1: MAAK EEN PLAN

Een goed plan is essentieel. Weet hoe je bedrijf er financieel voor staat. Dit kan namelijk van invloed zijn op je opties. Een bank gaat je geen lening geven als je verlies draait. Beantwoord dus eerst de volgende vragen: Wat is de stand van je rekening? Hoeveel komt er binnen en hoeveel moet er nog betaald worden? Zit daar ook een werkkapitaalbehoefte? En wat zijn de totale kosten van je innovatie? “Leg de antwoorden op deze vragen vast, zodat je helder voor ogen hebt wat je huidige situatie is en wat je nodig hebt voor je gewenste situatie.”

STAP 2: OPTIMALISEER JE PLAN

Wanneer je weet hoe je financiën eruitzien en wat je nodig hebt, ga je je plan optimaliseren. Dit doe je met de hulp van bijvoorbeeld een accountant. “Onderschat deze stap niet, want het zorgt ervoor dat je een gedegen plan kunt indienen bij een kapitaalverschaffer.” Hoe vollediger en betrouwbaarder je plan is uitgewerkt, des te groter de kans is dat je je gewenste financiering binnenhaalt.

STAP 3: KIES JE FINANCIERINGSOPTIE

Op dit punt heb je meer inzicht in welke financieringsopties er zijn en welke bij je plan past. Het kan lastig zijn om het overzicht te bewaren. “Ik help ondernemers met het maken van een keuze. Ik weet welke subsidies of vouchers er beschikbaar zijn die passen bij je innovatie, bijvoorbeeld,” vertelt Vincent. “Ook zijn er vaak combinaties mogelijk. Wanneer je je plan hebt ingediend bij de kapitaalverschaffer, kijk ik samen met je hoe het proces is gegaan. Zo bekijken we ook alternatieven als je eerste aanvraag niet is gelukt.”

Ben je klaar om de stap te maken om financiering op te halen voor je innovatie? Neem dan contact met ons op en make it possible!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.