How to: bedrijfsovername financieren

16 september 2021 15:50

How to: bedrijfsovername financieren

Een bedrijfsovername is vaak een complex traject met veel stakeholders. Één van de belangrijkste aspecten bij een overname is het rondkrijgen van de financiering. Waar moet je rekening mee houden? Welke soorten financiering kun je overwegen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Wat is een bedrijfsovername?

Bij een bedrijfsovername wordt een bedrijf door een ander bedrijf gekocht. Meestal is het gekochte bedrijf kleiner dan de kopende partij. Er bestaan zowel vriendelijke als vijandige overnames. Bij een vriendelijke overname komen de kopende en verkopende partij samen tot afspraken en wordt er ook naar de belangen van beide partijen gehandeld. Bij een vijandige overname is dit niet het geval; er wordt dan meestal vanuit de belangen van de koper gehandeld.

Wat levert een overname op?

De meeste overnames hebben financieel gewin als doel. Het samenvoegen van twee bedrijven kan leiden tot schaalvoordelen, het drukken van operationele kosten of het aanboren van nieuwe markten. Vaak levert het beide partijen voordeel op. Soms acquireert een bedrijf een ander bedrijf uit strategische overwegingen, bijvoorbeeld wanneer het kleinere bedrijf een concurrent in dezelfde niche is.

Hoe financier je een overname?

Er zijn verschillende manieren om een overname te financieren. Het is mogelijk om dit (deels) uit eigen middelen te doen, maar de meeste ondernemingen beschikken niet over voldoende eigen vermogen om een overname volledig te financieren. Enkele veelvoorkomende soorten overnamefinanciering zijn:

1. Investeerders

Dit zijn vaak particulieren die ervaring hebben met ondernemen en graag willen investeren voor rendement.

2. Achtergestelde leningen

Bij een achtergestelde lening is de verstrekker van de financiering de laatste schuldeiser. Dit kan een positieve werking hebben op de bereidheid van banken om het overige deel van de overname te financieren.

3. Leveraged buy-out

Bij een leveraged buy-out wordt er geld geleend om de zittende aandeelhouders uit te kopen. Dit levert de koper vaak een goed rendement op.

Meer weten over overnamefinanciering? Bekijk hier onze volledige handleiding, inclusief stappenplan voor het financieren van overnames. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Start hieronder direct een aanvraag.

Naar alle berichten van Funding Options terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.