Hotel Breeze en gemeente Oostzaan winnen EZK Energy Award 2019

1 februari 2020 16:48

Hotel Breeze en gemeente Oostzaan winnen EZK Energy Award 2019

Hotel Breeze en de gemeente Oostzaan winnen de EZK Energy Award 2019. Het energieneutrale hotel onderscheidde zich het meest positief wat betreft energiebesparing en duurzame opwekking en kreeg daarom de EZK Energy Award Bedrijven 2019. Oostzaan kreeg de eervolle EZK Energy Award Gemeenten 2019 omdat de gemeente opvallend succesvol stuurt op energiebesparing bij bedrijven.

Jaarlijks wordt de EZK Energy Award uitgereikt aan organisaties die zich positief van anderen onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Dit jaar is de award voor het eerst opgesplitst in een award voor bedrijven en een voor gemeenten.

Robin Boer - directeur van Hotel Breeze - nam de award en geldprijs van € 25.000 in ontvangst op donderdag 30 januari 2020 tijdens het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen in Barneveld. Wethouder Rosemarijn Dral kreeg de eervolle award uitgereikt namens de gemeente Oostzaan. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijzen beschikbaar.

EZK Energy Award Bedrijven 2019 voor Earth, Wind & Fire concept Hotel Breeze

Dat Hotel Breeze als winnaar uit de bus kwam is te danken aan de combinatie van zowel het inspirerende Earth, Wind & Fire totaalconcept, de navolgbaarheid én opschalingsmogelijkheden. “Hierbij zijn zij net iets verder gegaan dan alle anderen”, aldus de jury. Vastgoedonderneming Amstelius implementeerde het biomimicry-concept ontwikkeld door Ben Bronsema in het hotel aan het IJ-meer. Het simuleert de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels. De totale verduurzaming resulteerde onder meer in een EPC van 0 én een BREEAM Excellent-certificering. Advies van hoteldirecteur Robin Boer aan collega-ondernemers: “Laat je niet altijd leiden door wat anderen zeggen, maar kijk vooral naar wat er wél mogelijk is”.

Zie in dit filmpje de verduurzaming van Hotel Breeze.

EZK Energy Award Gemeenten 2019 voor Oostzaan

Gemeente Oostzaan kreeg de eervolle EZK Energy Award Gemeenten 2019. “Oostzaan draagt opvallend positief bij aan verduurzaming. De gemeente doet dit door succesvol bedrijven te stimuleren om energie te besparen én hierover actief te rapporteren” licht juryvoorzitter Meindert Smallenbroek van het ministerie van EZK toe. In de Noord-Hollandse gemeente voldoet dan ook landelijk het hoogste percentage bedrijven aan de informatieplicht energiebesparing.

Hoe dat gelukt is? Wethouder Rosemarijn Dral vertelt: “Vooral door de enorme betrokkenheid van bedrijven. Het helpt daarbij dat we hen in een vroeg stadium hebben meegenomen. Je moet het toch samen doen.” Alle bedrijven in de gemeente kregen daarom al een brief voordat de informatieplicht energiebesparing in werking trad. In november kregen bedrijven die ten onrechte niet hadden gerapporteerd een reminder. Ook zijn de informatie- en energiebesparingsplicht bij alle milieucontroles een vast onderdeel sinds 1 juli 2019. En.. niet te vergeten heeft Oostzaan al haar communicatiekanalen ingezet om te wijzen op de informatieplicht energiebesparing.

Koninklijke Vopak en Bosch Beton genomineerd

Ook de andere genomineerde bedrijven realiseerden aanzienlijke energiebesparingen. Koninklijke Vopak past een licht en flexibel oprolbaar zonnefolie toe op haar opslagtanks en wint daarmee energie. Het folie is ontwikkeld door HyET Solar. Na een succesvolle pilot in Vlaardingen wil Vopak onderzoeken of ze het gebruik van de zonnefolie kan opschalen, in Nederland of daarbuiten. Dit betekent wereldwijd een enorm potentieel aan duurzaam opgewekte energie.

Bosch Beton verduurzaamde hun fabriek in betonnen keerwanden die op een slimme en schone manier worden geproduceerd. Het nieuwe pand is volledig gebouwd volgens BREEAM-standaarden, opgedane kennis wordt gedeeld met andere partijen én er zijn plannen voor verdere verduurzaming van de processen.

Bron: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/hotel-breeze-en-gemeente-oostzaan-winnen-ezk-energy-award-2019?utm_campaign=20200204&utm_content=do&utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.