Hoe word ik loodgieter?

6 augustus 2018 14:00

Hoe word ik loodgieter?

Een erkend loodgieter worden kan de deur openen naar talloze carrièremogelijkheden en biedt een breed scala aan voordelen. Als u geïnteresseerd bent in een loodgietersloopbaan, dan is de volgende stap om te weten wat er nodig is om uw doel te realiseren. Het pad om loodgieter te worden, varieert aanzienlijk. Er zijn echter een paar vereisten die de meeste gebieden gemeen hebben. Lees hieronder de basisstappen die u moet nemen om loodgieter te worden.

Werkzaamheden loodgieter

Loodgieters doen veel meer dan rommel verwijderen uit afvoeren en nieuwe kranen installeren. Loodgieters installeren en onderhouden talloze soorten leidingsystemen die worden aangetroffen in huizen, gebouwen en fabrieken.

Loodgieters zijn primair verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van verschillende soorten leidingsystemen en armaturen. De exacte verantwoordelijkheden van een loodgieter zijn afhankelijk van het specifieke projecttype. Alle loodgieters moeten in staat zijn om ontwerpen te volgen, met loodgieterswerktuigen te werken en te weten welke soorten materialen voor elke taak vereist zijn. Loodgieters kunnen ook leidingsystemen ontwerpen voor nieuwbouwprojecten.

Tijdens loodgieterijwerkzaamheden moet u mogelijk basis timmerwerk uitvoeren om toegang te krijgen tot leidingen binnen muren of leidingen te ondersteunen om ze op hun plaats te houden. U zult ook, indien nodig, lassen, solderen en zaken aan elkaar bevestigen. Nadat een leidingsysteem is geïnstalleerd, installeert u armaturen, zoals badkuipen, douches, toiletten, boilers en vaatwassers.

Welke opleiding nodig?

Loodgieters hebben zowel een opleiding als een hands-on training nodig. U kunt een opleiding volgen aan een school of een vakschool, of een stageprogramma volgen. Veel openbare hogescholen en scholen voor beroepsonderwijs bieden loodgieter opleidingen aan die leiden tot certificaten of diploma’s. Deze opleidingen omvatten alle noodzakelijke vaardigheden die loodgieters gebruiken, zoals die bij productie, afvalverwerking, leidingen en huishoudelijk onderhoud. Het is noodzakelijk praktijkervaring op te doen in het veld voordat u tijdens of na de formele opleiding een erkende loodgieter wordt.

Leerwerk programma’s combineren lessen in de klas met hands-on ervaring. Deze programma's duren over het algemeen tussen de vier en vijf jaar, en je verdient meestal geld tijdens de opleiding. Deelnemers leren over het juiste gereedschapsgebruik, fabricage, pijpmethoden, veiligheidsprocedures, lokale codes en elementaire wiskunde. Na voltooiing van een stage, komen de meesten in aanmerking om een diploma te krijgen.

Salaris indicatie

Het gemiddelde maandsalaris verdiend door loodgieters ligt tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand. Het salaris hangt af van de jaren ervaring en specialisatie van de loodgieter. Een zzp loodgieter verdient gemiddeld 40 euro per uur exclusief btw.

Verzekeringen zelfstandig loodgieter

Hoewel een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering, geen wettelijke vereiste is, kan het gemoedsrust bieden. Een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering kan een loodgieter dekken tegen claims van ziekte, letsel of schade aan eigendommen van derden als gevolg van werk dat u of uw bedrijf heeft voltooid of uw zakelijke activiteiten als geheel. Dit kan van alles zijn, van het lekken van een pijp en het beschadigen van de vloer van een klant, tot een verwonding omdat ze struikelden over apparatuur of materialen die u gebruikte.

In het geval van een geslaagde claim kan uw verzekeraar betalen om rechtszaken te helpen verdedigen en eventueel een vergoeding betalen. Als u inschrijft voor grotere commerciële contracten, kunt u contractueel worden verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Bron: Loodgieters.in

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.