Hoe warmtepompen bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat voor ondernemingen
24 juli 2025 15:42
Een warmtepomp zorgt voor een aangenaam en stabiel binnenklimaat door te putten uit energiebronnen zoals de buitenlucht, de bodem of grondwater. Het systeem zet deze natuurlijke warmte om in bruikbare warmte in huis. Dit resulteert in een gezondere luchtvochtigheid en een constantere temperatuur. Daardoor hoef je niet abrupt de thermostaat te verhogen of verlagen. Bovendien werkt een warmtepomp vaak het best als je ‘m continu op een laag pitje laat draaien. Dit sluit naadloos aan bij een dynamisch energiecontract, omdat je dan kunt kijken naar de meest gunstige uren om je systeem extra te laten draaien.
Naast comfort kun je ook een financieel voordeel behalen als je het gebruik van je warmtepomp koppelt aan de goedkoopste stroomtarieven via Frank Energie. Door slim met je timer en thermostaat om te gaan, gebruik je energie wanneer de prijs het laagst is. Tegelijkertijd levert dit je een gezonder binnenmilieu op: de lucht in huis is minder droog en schommelingen in temperatuur zijn minder groot. Voor de lange termijn betekent dat minder energiekosten en een woning die altijd prettig aanvoelt.
Waarom zijn warmtepompen interessant voor ondernemers?
In het kader van Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn er een aantal voordelen te behalen voor ondernemers, waaronder:
- CO₂-reductie: Warmtepompen gebruiken minder fossiele brandstoffen, wat leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen.
- Imago: Investeren in duurzame technologie versterkt het groene imago van je bedrijf, wat steeds belangrijker wordt voor klanten, partners en investeerders.
Wat is de kostenbesparing op de lange termijn voor ondernemers?
- Lager energieverbruik: Warmtepompen zijn veel efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen zoals gasgestookte ketels. Ze leveren tot 4 keer meer energie dan ze verbruiken.
- Lagere operationele kosten: De maandelijkse energiekosten kunnen aanzienlijk dalen, vooral bij constante bezetting of hoge warmtevraag (zoals bij kantoren, werkplaatsen of horeca).
- Subsidies en fiscale voordelen: In veel landen zijn er subsidies (zoals de ISDE in Nederland) en belastingvoordelen (zoals EIA – Energie-investeringsaftrek).
Financiële vrijheid en energieoptimalisatie
Financiële vrijheid gaat over de rust die je hebt wanneer je niet langer elke maand krap bij kas zit. Dit kun je op talloze manieren bereiken, van beleggen in aandelen tot het starten van een eigen onderneming. Maar vergeet daarbij niet te kijken naar je energierekening: energiekosten zijn voor veel huishoudens een van de grootste terugkerende posten. Doe je weinig om je energieverbruik te beheersen, dan lopen de kosten al snel op. Met een dynamisch energiecontract en vondsten als Slim laden, kun je echter fors besparen.
Stel je investeert in een thuisbatterij of in een home-energiemanagementsysteem dat piek- en daluren herkent. Je laadt jouw batterij of elektrische auto alleen als de prijs laag is, en indien mogelijk lever je wat terug als de marktprijs hoog is. Zo genereer je inkomsten én bespaar je op uitgaven. Met Frank Energie profiteer je van bonussen wanneer er veel vraag is naar stroom die jij op dat moment kunt leveren. Zulke inkomsten kun je direct in een spaar- of beleggingsplan steken. Over de jaren heen kan dat een behoorlijk kapitaal opleveren.
Denk ook aan de lange termijn: een warmtepomp en andere duurzame installaties kunnen de waarde van je woning verhogen én je maandlasten verlagen. Hierdoor krijg je financieel meer ademruimte. Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijker om een deel van je inkomen te sparen of te investeren. In essentie is financiële vrijheid niet alleen doen wat je wilt zonder geldstress, maar ook de zekerheid dat je niet wordt overvallen door hoge, onvoorspelbare energierekeningen. Met een dynamisch energiecontract heb je immers beter zicht op je kosten en kun je er zelf actief op sturen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.