Hoe papier bijdraagt aan jouw CO2 doelstellingen

14 februari 2024 09:40

Hoe papier bijdraagt aan jouw CO2 doelstellingen

In het huidige zakelijke klimaat is het verminderen van CO2-uitstoot niet alleen een milieuverplichting, maar ook een kans om te laten zien dat je bedrijf verantwoord en toekomstgericht opereert. Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien, aspect in deze missie is de keuze van papier en drukwerk. Specifiek voor ondernemers in de horeca en andere sectoren kan de keuze van drukwerk aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Dit artikel licht toe hoe je door bewuste keuzes in je drukwerkprocessen bijdraagt aan jouw CO2 doelstellingen.

De impact van drukwerk op CO2-uitstoot

Drukwerk, vooral in grote volumes, heeft door de productie, het transport en het gebruik van inkt en papier, een significante impact op de CO2-uitstoot. Het kiezen voor duurzame alternatieven kan deze impact aanzienlijk verminderen.

Voorbeeld: horeca drukwerk

In de horeca wordt veelvuldig gebruik gemaakt van drukwerk, denk aan menukaarten en promotiemateriaal. Door te kiezen voor duurzaam horeca drukwerk, zoals digitaal gedrukte menu's op gerecycled papier, kan de sector een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot.

De rol van de drukker

Een sleutelrol in dit proces is weggelegd voor de drukker. Een duurzame drukker maakt gebruik van milieuvriendelijke inkt en gerecycled of FSC-gecertificeerd papier. Deze keuzes helpen niet alleen bij het verminderen van de CO2-uitstoot, maar garanderen ook dat jouw drukwerk bijdraagt aan een positief milieu-imago.

Milieuvriendelijke oplossingen voor inkt en papier

Duurzame papieropties: Kies voor gerecycled papier of papier met een FSC-certificering. Dit vermindert de vraag naar nieuw geproduceerd papier en daarmee de ontbossing.

Milieuvriendelijke inkt: Vraag je drukker naar het gebruik van soja- of plantaardige inkten, die minder schadelijk zijn voor het milieu dan traditionele petroleum-gebaseerde inkten.

Tips voor alle ondernemers

  • Selecteer een duurzame drukker: Zoek naar drukkers die milieucertificeringen bezitten en zich inzetten voor duurzaamheid.
  • Overweeg het type papier: ga voor gerecycled of FSC-gecertificeerd papier voor al je drukwerkbehoeften.
  • Minimaliseer drukwerk: Beoordeel kritisch de noodzaak van elk stuk drukwerk en overweeg digitale alternatieven.
  • Vraag naar milieuvriendelijke inkt: Een kleine aanpassing in de soort inkt kan een groot verschil maken.

Tot slot: jouw rol in een groenere toekomst

Door bewuste keuzes te maken in het soort papier en inkt voor je drukwerk, en door samen te werken met een duurzame drukker, kun je een significante bijdrage leveren aan het verminderen van jouw CO2-uitstoot. Dit helpt niet alleen bij het behalen van jouw CO2 doelstellingen, maar versterkt ook het duurzame imago van je bedrijf. Het is een investering in de toekomst, zowel van je onderneming als van onze planeet.

Elke stap naar duurzaamheid telt. Wat is jouw volgende stap?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.