Hoe kan je het beste een horecazaak opzetten?

26 januari 2024 14:14

Hoe kan je het beste een horecazaak opzetten?

Het openen van je eigen horecazaak waar gasten kunnen genieten van heerlijk eten en een geweldige sfeer is een droom van veel mensen. Als ondernemer weet je waar je moet beginnen met het starten van je eigen bedrijf en hoeveel kosten, lasten en ook voldoening het met zich mee kan brengen. Het starten van een eigen bedrijf is heel verschillend voor elke onderneming. Voor de horeca is het heel anders. Hier heb je te maken met directe klanten, personeel, apparatuur, je zaak en nog veel meer. Maar hoe zet je nou een succesvolle horecazaak op?

Begin met een goed concept en plan

Het begint allemaal met een idee. Dit idee is een concept dat jouw horecazaak uniek maakt. In welk aspect ben jij bijvoorbeeld anders dan al je concurrenten. Denk aan het soort eten dat je gaat serveren, de sfeer die je creëert of je locatie. In je plan moet je ook denken aan vragen zoals wie je doelgroep is en wat je prijzen gaan zijn op het menu. Deze vragen vormen de basis van je plan. Als ondernemer begin je met het maken van een businessplan waarin je je concept uitwerkt, je financiën op een rijtje zet en een marketingstrategie opstelt. Dit plan zal fungeren als leidraad voor je onderneming en helpen om gefocust te blijven op je doelen.

Regel de vergunningen

Voordat je de deuren van je horecazaak kunt openen, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde vergunningen en licenties hebt geregeld. Dit omvat vergunningen voor bijvoorbeeld voedselveiligheid, alcoholverkoop en bouwvoorschriften. Er zijn nog veel meer soorten vergunningen. Doe daarom van tevoren goed onderzoek in welke vergunningen jouw horecazaak nodig heeft. Dit kan vaak afhangen van je locatie en type zaak. Voorkom juridische problemen met de juiste vergunningen.

Menu opstellen

Een van de belangrijkste onderdelen van je horecazaak is je menu. Deze ontwikkel je op basis van je stijl, concept en doelgroep. Denk na over de prijzen, de gerechten en de kwaliteit van je ingrediënten. Kies je bijvoorbeeld ook voor vegan, veganistische, glutenvrije en lactosevrije gerechten? Overweeg de trends in de horeca en pas eens in de zoveel tijd je menu aan om relevant te blijven. Zo kunnen bestaande klanten genieten van nieuwe gerechten.

De zaak inrichten

Het interieur van je horecazaak moet goed passen bij jouw stijl. Je wil graag dat gasten jouw zaak binnenkomen omdat het interieur er interessant en mooi uitziet. Overweeg bijpassend meubilair, verlichting, behang of verf en decoraties. Investeer in het interieur en de juiste horeca apparatuur. Je kan ervoor kiezen om apparatuur te kopen of leasen. Bij HorecaGrootkeukenShop kan je kiezen ook veel soorten apparatuur voor in jouw onderneming. Kies uit verschillende stijlen en merken zodat het altijd goed bij jouw horecazaak past. Horeca apparatuur leasen in tegenstelling tot kopen zorgt voor minder financiële lasten en onzekerheid. Let er in ieder geval op dat de  inrichting van je zaak een blijvende indruk kan achterlaten op je gasten.

Personeel werven

Het samenstellen van een juist team dat goed past bij jouw stijl en zaak zorgt voor succes. Zorg ervoor dat je personeel goed is opgeleid, toegewijd is aan het leveren van uitstekende service en gastvrij is naar gasten. Selecteer je koks en bediening met aandacht voor hun ervaring en vaardigheden.

Online en offline marketing

In je businessplan heb je een marketingplan opgesteld. Dit plan bestaat vaak uit zowel online als offline marketing. Maak een website waarop je menu, je openingstijden en het telefoonnummer te zien zijn en geef je bezoekers de optie om online te reserveren. Dit zorgt ervoor dat klanten drie mogelijkheden hebben om te reserveren, namelijk op de website, via de telefoon en in de zaak zelf. Hierdoor zullen ze sneller en makkelijker reserveren. Maak gebruik van sociale media kanalen om je bedrijf te promoten en nieuwe klanten aan te trekken. Ook kan je op deze kanalen communiceren met bestaande klanten. Overweeg ook traditionele marketingmethoden zoals flyeren en samenwerkingen met lokale bedrijven.

Het opzetten van je horecazaak

Na het opstellen van je businessplan en menu, het verkrijgen van de juiste vergunningen, het inrichten van de zaak, het werven van het juiste personeel en het zorgen voor een goed marketingplan kan je eindelijk gaan beginnen met je nieuwe onderneming. Creëer een fijne sfeer en zorg voor uitstekende service en gastvrijheid zodat klanten graag terug willen komen. Zo bouw je aan een fijne toekomst voor je horecazaak.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.