Hoe kan ik mijn werknemers helpen als zij arbeidsongeschikt zijn?
11 april 2022 11:23
We wensen het niemand toe. Maar vroeg of laat krijg je er als werkgever toch mee te maken: arbeidsongeschikte werknemers. Wanneer is iemand arbeidsongeschikt? Hoe bescherm jij jezelf als werkgever? En hoe kan jij als werkgever deze persoon zo goed mogelijk helpen? Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder.
Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
Iemand is pas arbeidsongeschikt als hij of zij, na 2 jaar ziekte, niet meer kan werken. Het is ook mogelijk dat een personeelslid deels arbeidsongeschikt is. Vaak wordt dit uitgedrukt in een bepaald percentage. Daarnaast kan iemand tijdelijk of blijvend ongeschikt zijn voor het werk. Bijvoorbeeld door een gebroken arm of been, of als iemand chronisch ziek is. Het is belangrijk om te weten dat alleen een arts of arbeidsdeskundige vast kan stellen of iemand arbeidsongeschikt is en in welke mate.
Inkomen opvangen
Zodra een werknemer arbeidsongeschikt is verklaard, heeft dat gevolgen op het inkomen. Iemand die minder of niet meer werkt, levert minder op en toch heeft hij of zij wel recht op loon. Om ervoor te zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan, bestaat er de wia loonsgrens. Dit staat ook wel bekend als het maximum dagloon of maximum wia-uitkeringsloon. De wia-loongrens vult het loon aan tot deze grens.
Welke verzekeringen zijn er nog meer?
Naast de wia-loosgrens zijn er nog meer verzekeringen die jij als werkgever kan afsluiten om jezelf en jouw werknemers te beschermen mocht er iemand arbeidsongeschikt raken. Om financiële problemen te voorkomen kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een wia-werknemersverzekering. Als werkgever biedt je op deze manier uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarde aan je werknemers. Ook zijn er verzekeringen die het risico volledig dekken, zoals een uitstapverzekering. Of wat dacht je van een Inkomen op peil verzekering? Dit biedt re-integratie en financiële zekerheid. Bij verzekeringen op het gebied van arbeidsongeschiktheid is het afhankelijk van het type verzekering naar wie de uitkering gaat. De werknemer of werkgever. Dit wordt vooraf al duidelijk gemaakt.
Voorkomen beter dan genezen
Je hoopt natuurlijk dat je werknemers fit en gezond blijven. Niet alleen voor jou als werkgever, maar ook omdat je het je werknemers niet toewenst. Maar aangezien een ongeluk in een klein hoekje schuilt, kan het geen kwaad om als werkgever jezelf te oriënteren op verschillende verzekering. Daarom adviseren wij om een wia-verzekering af te sluiten. Dit kan veel betekenen voor jouw organisatie, hiermee toon je onder ander goed werkgeverschap en voorkom je financiële narigheden.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.