Het Social Enterprise World Forum is van start!

9 oktober 2023 14:43

Het Social Enterprise World Forum  is van start!

Nederland is vanaf vandaag een week lang hét internationale podium voor sociaal ondernemen. Meer 1.000 ondernemers, wetenschappers, ambtenaren en investeerders uit meer dan 50 landen komen samen in Amsterdam, op het Social Enterprise World Forum (SEWF).

Nederland het internationale middelpunt

Het SEWF — dat bekend staat als het grootste internationale evenement over sociaal ondernemen — maakt Nederland een week lang het internationale podium voor sociaal ondernemen. Een vol en gevarieerd programma start vandaag met ruim 90 sprekers, 12 tours langs sociale ondernemingen en 20 evenementen rond specifieke thema’s om te bezoeken.

Onder de sprekers bevinden zich onder andere Paul Schoenmakers (Tony’s Chocolonely), Åsa Skogström Feldt (IKEA Social Enterpreneurship) en Monique Lempers (Fairphone). Een greep uit de evenementen tijdens de week gaan over circulaire productontwikkeling, maatschappelijk inkopen en de samenwerking tussen sociaal ondernemers en overheden. Ook kunnen bezoekers tijdens één van de tours een bezoek brengen aan een sociale onderneming, waaronder Roetz-Bikes, Brouwerij de Prael en Colourful Goodies.

Groeiende sector

Sociale ondernemingen zijn bedrijven die hun maatschappelijke missie vooropstellen. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het halen van plastic uit de oceaan of cacaoboeren een beter loon bieden. De sector van sociaal ondernemen zit internationaal in de lift. In alle continenten zijn ondertussen vele sociale ondernemingen te vinden. Zo constateerde de Europese Commissie eerder al dat deze ‘sociale economie’ al ruim tien procent van de totale Europese economie omvat.

In Nederland zijn er naar schatting 6.000 sociale ondernemingen. Bekende voorbeelden zijn Tony’s Chocolonely, Brouwerij de Prael, Fairphone, United Repair Centre en Dopper. Er wordt al langer gesproken over een aparte rechtsvorm voor sociaal ondernemers, de zogenaamde maatschappelijke BV (kort: BVm). Het idee kreeg ook een plek in het regeerakkoord van Rutte IV.

In ieder geval zal Social Enterprise World Forum mensen wereldwijd en natuurlijk ook in Nederland inspireren om meer zaken te doen met sociaal ondernemers, hen meer ruimte te bieden in beleid en misschien zelfs wel om zelf een sociaal ondernemer te worden.

Over de organisatie Social van Enterprise World Forum

Al bijna twee decennia lang organiseert de Schotse organisatie Social Enterprise World Forum ieder jaar in een ander continent dit internationale congres. Social Enterprise NL en Amsterdam Impact zijn dit jaar co-host.

Over Social Enterprise NL

De Nederlandse organisatie die zich landelijk inzet voor sociaal ondernemerschap. Voor meer info zie: www.social-enterprise.nl

Over Amsterdam Impact

Amsterdam Impact is het Impact Ondernemersschapsprogramma van de gemeente Amsterdam. Voor meer info, zie: https://www.iamsterdam.com/en/business/amsterdam-impact

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.