Thierry van Soldt (Brunel)& Cato Kral (Brunel Solar Team): “Het is belangrijk dat het werkplezier en de ontwikkeling van de mensen in het team centraal staat”

15 mei 2024 15:27

Thierry van Soldt (Brunel)& Cato Kral (Brunel Solar Team): “Het is belangrijk dat het werkplezier en de ontwikkeling van de mensen in het team centraal staat”

Brunel is de trotse hoofdpartner van het Brunel Solar Team. Meer dan een jaar zet dit team alles opzij om te bewijzen dat de toekomst duurzaam is. Met Nuna 12s gaan ze de strijd aan met internationale teams tijdens de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika in september 2024. De groep ambitieuze studenten klaarstomen voor de prestigieuze solar race, dat is de taak van teamleider Cato Kral (22). Thierry van Soldt (34), Managing Consultant Projectmanagement & Realisatie bij Brunel ondersteunt haar tijdens dit uitdagende project en vindt het belangrijk dat, naast hard werken, de successen binnen het team gevierd worden.

Wat vind je leuk aan je rol als coach en wat zijn jouw belangrijkste lessen?

Van Soldt: “Deze rol als coach ligt in lijn met de visie van Brunel. Veel situaties die Cato meemaakt als teamlead zijn voor mij heel herkenbaar. We zijn beide bezig met de vraag hoe we mensen dingen kunnen laten doen waarvoor ze aangenomen zijn. Ik vind het leuk dat ik Cato kan begeleiden bij alle uitdagingen en problemen die horen bij een managementfunctie. Wat ik haar en het team meegeef? Ik vind het belangrijkst dat zij en het team hun successen vieren. Straks is een bijzonder jaar voorbij en heb je misschien niet genoeg stilgestaan bij de mooie momenten. Daar herinner ik haar steeds opnieuw aan.”

Leer jij tijdens je rol als coach zelf ook?

Van Soldt: “Absoluut! Ik bewonder de manier waarop Cato alles durft te vragen en zich kwetsbaar opstelt. Ze voelt geen weerstand om lastige situaties bespreekbaar te maken. Met die houding kom je altijd verder en ik ben mij ervan bewust dat ik dit zelf ook vaker mag doen.”

“Daarentegen blijft voor mij de technische kennis van Cato en het team abracadabra. Ik ben gaan kijken op de werkplaats en daar heb ik geen kaas van gegeten.”

Hoe voelt deze duik in het diepe als teamlead?

Cato Kral: “We zijn druk bezig met alle voorbereidingen voor de race in september in Zuid-Afrika. Zonder enige managementervaring ben ik dit traject begonnen en daarom is het heel fijn dat Brunel een coach levert met wie ik kan sparren over managementvragen. We zijn natuurlijk gewoon een team jonge studenten, met hetzelfde doel en dat is super gaaf, maar we lopen ook tegen veel dingen aan. Eens in de drie weken komen Thierry en ik samen om de voortgang te bespreken. Het is fijn om met iemand te praten die hier veel ervaring mee heeft. Hij heeft mij bijvoorbeeld geleerd dat het belangrijk is om de mooie momenten te vieren, en drukt mij dat steeds weer op het hart. Naast het competitief zijn en hard werken, moeten we onderweg ook stilstaan bij wat we al hebben bereikt.”

Hoe belangrijk is het bouwen aan het team ten opzichte van het bouwen van de auto?

Kral: “We zijn nu 7 maanden bezig met de bouw van de auto, en ik heb de meest gave innovaties voorbij zien komen. Voor mij is het bouwen van een sterk team uitdagender dan het bouwen van de auto. Ik heb echt moeten leren om mensen aan te spreken als er iets speelt. Eerder maakte ik de fout om samen met de technisch manager te veel onze koers eigen te willen varen en de meerwaarde van management meetings niet in te zien. Maar ik weet nu dat met elkaar in gesprek blijven gaan essentieel is. Ook al lijken de praktische taken misschien urgenter, die zijn niet per se belangrijker.”

Wat zijn de mooiste ontwikkelingen die je tot nu toe hebt gezien?

Kral: “Iedereen werkt enorm hard en we maken werkweken van 80 uur. Dat is tegenwoordig meer norm dan uitzondering, maar als ik op kantoor naar de groep kijk, denk ik: we beginnen echt een team te worden en we vertrouwen elkaar door en door. Om de race goed door te komen is dat heel belangrijk. Als we zo doorgaan denk ik dat we in Zuid-Afrika kans maken op de winst.”

Het Brunel Solar Team vertrekt op 6 augustus naar Zuid-Afrika om van 13 tot 20 september mee te doen aan de Sasol Solar Challenge

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.