Het belang van keuzes maken

29 juni 2022 08:46

Het belang van keuzes maken

Innovatie vraagt om keuzes maken. In Lifeport hebben we de keuze gemaakt voor health, hightech, food en energy én we hebben daar ecosystemen omheen gemaakt. En precies die focus leidt tot concrete resultaten en successen.

Er zijn op dit moment een aantal grote transities gaande waar we iets mee moeten. Als maatschappij, als regio en als provincie. Natuurlijk de energietransitie, maar ook de transitie van landbouw, de eiwittransitie, waarbij we steeds meer plantaardige producten gaan gebruiken, de transitie naar gezonder eten en het streven naar circulariteit. Deze belangrijke transities ondersteunen wij als provincie en ook The Economic Board heeft hierin duidelijke keuzes ingemaakt. Je kunt je middelen maar één keer inzetten, dus dan is het belangrijk om keuzes te maken als het gaat om de innovaties. En daar hoort zeker ook het MKB bij! En is logistiek ook belangrijk. Daar richten we ons als provincie weer vanuit mobiliteit en de Gelderse Corridor op.

Er zijn tal van mooie voorbeelden van bedrijven, organisaties en samenwerkingsverbanden in de regio die al heel grote stappen zetten in deze transities. Kijk naar de innovatieprogramma’s van Connectr, waar samengewerkt wordt met het ElaadNL Testlab voor duurzaam laden van voertuigen en de innovatieve chip- en digitale technologieën op de NTC en OnePlanet Research Center. Dergelijke voorbeelden geven aan dat we in de regio niet stil staan. Toch kan er nog meer gebeuren op het gebied van samenwerking. Vaak weten we van elkaar niet wat we doen en kunnen. We kunnen meer doen om gemeenten en bedrijven, en vooral ook het MKB, mee te nemen en te verbinden.

De verbinding zoeken is essentieel om zaken van de grond te krijgen. De Triple Helix samenwerking, de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven in de regio, heeft investeringskracht. En dat is nodig, want de overheid is bezig met het herijken van de budgetten. Dat betekent dat we minder ruimhartig kunnen zijn bij het financieren van projecten. Ook hier moeten we dus keuzes maken. De overheid is er om zaken aan te wakkeren en op te starten, maar uiteindelijk moeten bedrijfsleven en instellingen het uitvoeren en financieren. Er moet dus een verdienmodel zijn. Maar dat kan! Duurzaamheid en circulariteit is niet alleen nodig, het wordt ook steeds aantrekkelijker om hierin voorop te lopen. Er wórdt in de regio al geld verdiend met circulariteit, duurzame energie en innovatieve landbouw. Het kan dus wel degelijk. Als we maar samenwerken, verbinding zoeken, en vooral: keuzes maken. «

Helga Witjes
Gedeputeerde Mobiliteit, Economie en Innovatie Provincie Gelderland en lid van The Economic Board

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.