Het belang van afwisselend werken

25 mei 2022 09:00

Het belang van afwisselend werken

Onze werkdag

Kantoormedewerkers zitten langer stil dan we denken. Zittend in de auto naar kantoor, zitten achter ons bureau, zittend in de auto naar huis en vervolgens even lekker ploffen op de bank. Met deze bekende dagindeling zitten we al snel meer dan 8,5 uur per dag. Het zitgedrag van Nederlanders is bovengemiddeld hoog ten op zichtte van andere Europese landen. Meer dan 8 uur (stil)zitten per dag kan serieuze lichamelijke klachten veroorzaken.

De gevolgen van stilzitten

Door langdurig stilzitten nemen belangrijke processen af in ons lichaam. Onze stofwisseling neemt af en bloedcirculatie vertraagd. Tegelijkertijd neemt de druk op onze spieren en gewrichten toe. De korte termijn gevolgen hiervan zijn vaak rug- en nekklachten, hoofdpijn en vermoeidheid.
Op lange termijn kunnen problemen als hart- en vaatziekten en diabetes ontstaan. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer dan 8 uur zitten 15% meer kans hebben op vroegtijdig sterven t.o.v. mensen die 4 uur per dag zitten. Bij mensen die meer dan 11 uur per dag zitten is de kans op vroegtijdig sterven zelfs 40% groter t.o.v. mensen die 4 uur per dag zitten.

De gevolgen van langdurig staan  

Langdurig staan is net als stilzitten een grote oorzaak van lichamelijke klachten. Bekende klachten bij langdurig staan zijn pijnlijke gewrichten, rugklachten, spataders en beenkrampen.

Langdurig staan vraagt inspanning van ons lichaam waardoor vooral onze benen en onderrug snel overbelast raakt. Onder de werknemers die meer dan driekwart van de dag staan, heeft meer dan 50% pijn aan de lage rug.

Afwisseling is de sleutel

Afwisselend tussen zittend en staand werken is het beste wat we kunnen doen. Uit onderzoek is gebleken dat afwisselend werken leidt tot minder rug- en nekklachten, concentratieproblemen en vermoeidheid.
Een ergonomische bureaustoel met een zit-sta bureau is de ideale combinatie voor een ergonomische werkplek.  

Door afwisselend te werken wordt onze bloeddoorstroming verbeterd, dit leidt tot een betere concentratie en productiviteit. Ook verbranden we door de afwisseling meer calorieën en krijgen we meer energie. Ons lichaam komt door de afwisseling en beweging in een betere natuurlijke houding wat positief is voor onze nek en rug.

Naar alle berichten van ABkantoor terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.