Helaas, we zijn er nog lang niet

18 augustus 2020 09:25

Helaas, we zijn er nog lang niet

Met de recente versoepeling van de coronamaatregelen zien veel mensen het weer wat zonniger in. Dat is mooi natuurlijk, dat we een beetje lijken op te veren, maar: we zijn er nog lang niet.

Natuurlijk is het top dat we weer een terrasje kunnen pakken, vanaf volgende week binnen Europa weer op vakantie mogen en vanaf 1 juli ons weer kunnen uitleven in de sportschool. Ik wil ook geen onheilsprediker zijn – ik ben ondernemer, en van nature dus optimist – maar als we kijken naar de economie, dan hebben we nog een heel lange weg te gaan, waarvan niemand kan voorspellen waar die heen gaat.

Business nog lang niet als usual

Veel van de bedrijven die weer open zijn, hebben in de voorbije maanden deuken opgelopen die niet zomaar zijn gerepareerd. Andere bedrijven zijn weer in business, maar nog lang niet as usual. Door alle beperkingen halen ze misschien een derde van hun omzet. En in andere sectoren – zoals de evenementenbranche – is er nog geen uitzicht op heropening.

Het tweede noodpakket is dan ook alles behalve luxe, maar bittere noodzaak om zoveel mogelijk bedrijven en banen in de lucht te houden. We zijn blij dat het kabinet steeds goed naar ons luistert. Zo hebben we met succes gelobbyd voor een veel hogere tegemoetkoming (50.000 euro en niet 20.000) voor de vaste lasten en gaat het kabinet nu ook onderzoeken hoe het bedrijven in kapitaalintensieve sectoren met forse omzetdervingen kan ondersteunen richting een toekomstbestendig verdienmodel.

"Ik ben ondernemer en van nature dus optimist. Maar we hebben nog een heel lange weg te gaan."

Gevangen in hun eigen bedrijf

Maar ook met dit verbeterde en (tot 1 oktober) verlengde noodpakket zullen niet alle bedrijven het gaan redden. Ik hoor van ondernemers die een faillissement willen voorkomen en zelf willen stoppen, maar dat niet kunnen betalen. Ze hebben schulden opgebouwd bij de fiscus en de bank, zitten vast aan een huurcontract, moeten transitievergoedingen betalen. Die zitten gevangen in hun eigen bedrijf, wachtend tot er echt niks meer is. Er moet een regeling komen die hen helpt te stoppen zónder dat ze ook nog hun huis en pensioen kwijtraken.

En dan nog zo’n punt: deze economische crisis voltrekt zich niet in een rechte lijn. In sommige sectoren is de ergste klap achter de rug, terwijl die bij andere nog moet komen. Bedrijven in de maakindustrie bijvoorbeeld, die nog een goed gevulde orderportefeuille hadden maar geen nieuwe opdrachten meer zien binnenkomen. Het kan niet zo zijn dat er niks meer is voor die bedrijven die pas veel later in de problemen komen.

Hoe verder na het tweede noodpakket

Over dat en meer praten we intensief met het kabinet. Over hoe verder, na het tweede noodpakket. We zijn het erover eens dat we ons land uit deze ongekende crisis moeten investeren. De komende maanden blijven in vele opzichten spannend en onzeker. Nee, helaas, we zijn er nog lang niet.

Jacco Vonhof

voorzitter MKB-Nederland

Bron: www.mkb.nl

terug
<strong>Er zat een fout in je SQL query!</strong><br />You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') AND active = 1 GROUP BY ws_company_advertisement.id ORDER BY sort ' at line 6<br />Query: <br /><i>SELECT ws_company_advertisement.* FROM ws_company_advertisement LEFT JOIN ws_company_advertisement_region_link ON ws_company_advertisement_region_link.advertisement_id = ws_company_advertisement.id LEFT JOIN ws_company_advertisement_theme_link ON ws_company_advertisement_theme_link.advertisement_id = ws_company_advertisement.id WHERE ad_type = 'banner' AND placement = 'side' AND () AND active = 1 GROUP BY ws_company_advertisement.id ORDER BY sort LIMIT 3</i><br /><br />