H. Kroon Aannemersbedrijf B.V. bestaat 25 jaar

3 april 2024 11:35

H. Kroon Aannemersbedrijf B.V. bestaat 25 jaar

H. Kroon Aannemersbedrijf B.V. uit Arnhem bestaat 25 jaar. Gestart als eenmanszaak, zijn er inmiddels 18 medewerkers aan de slag. “Het ging eigenlijk vanzelf”, zegt directeur-eigenaar Hildo Kroon. Maar dat is niet helemaal waar. Want het bedrijf combineerde vakmanschap, praktijkervaring en veel enthousiasme naar een soepel lopend werkproces, waardoor een groeiende groep klanten het bedrijf door de jaren heen wist te vinden.

Hildo herinnert zich de begintijd nog goed. Hij was werkvoorbereider, projectleider en timmerman tegelijk. Offertes gingen nog per post omdat er nog geen e-mail was. Voor die tijd werkte hij zelf bij diverse aannemersbedrijven. “Als je in loondienst bent heb je het werkproces niet altijd in de hand; wél als jezelf aan het roer staat. Op een gegeven moment dacht ik: dat kan anders,” motiveert hij zijn stap om voor zichzelf te beginnen.

Werkproces

Met name op het gebied van het werkproces zag Hildo kansen. Hij zorgde voor voldoende kennis en kunde binnen de organisatie. Een goed ingerichte machinale werkplaats. En een ruime opslag voor diverse materialen en materieel. De werkplaats is een belangrijke schakel in het bouwproces. Het komt regelmatig voor dat er snel een pui, deur of raamkozijn geleverd moet worden. Wij hebben binnen een week het gevraagde product gereed en indien nodig kunnen we het ook plaatsen.

Door de kennis en kunde, materiaal en materieel zelf in huis te hebben kunnen we snel schakelen als een project bijvoorbeeld vertraging oploopt omdat de regelgeving in de weg zit. Hildo: “Die regelgeving baart me wel zorgen. Die is de laatste jaren echt verstikkend geworden. Ik ben voortdurend bezig met milieuwetgeving en CO2-berekeningen. En de provincie mag maanden doen over de beslissing of een project van start kan gaan, op basis van de flora- en faunawetgeving rond een bouwproject.”

Werkplaats

H. Kroon aannemersbedrijf B.V. is thuis in bouwkundig advies, nieuwbouw, verbouw, renovatie, restauratie en onderhoud. “Door dat brede scala van werkzaamheden zijn we de afgelopen 25 jaar minder kwetsbaar gebleken. Bij slecht weer kunnen er medewerkers in de werkplaats aan de slag en de volgende dag kunnen ze buiten gaan plaatsen. De werkplaats zorgt bovendien voor een korte doorlooptijd van een project. Ramen en deuren worden in het werk ingemeten, de maten worden doorgebeld naar de werkplaats en de volgende dag kunnen ze op de bouw ingehangen worden,” zegt Hildo. De machinale werkplaats noemt Hildo wel het hart van het bedrijf. Hier worden seriematig en in stuk kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien, stelkozijnen, vouwwanden, trappen, balkonbalustraden, speciaal prefab timmerwerk en klein-meubelen geproduceerd. Dit gebeurt niet alleen voor de eigen projecten maar ook voor collega-aannemers, schildersbedrijven en ZZP’ers.

Vakmanschap

Restauratiewerk vinden ze mooi, bij Kroon. Of het nu gaat om typische daklijsten of het namaken van authentieke houten details. “Een deur uit 1910 heeft een afwijkende maat. Die vind je niet bij de bouwmarkt, maar wél bij ons,” geeft Hildo als voorbeeld. Hij kan ervan genieten om door Arnhem te lopen en bij diverse panden restauratiewerk uit eigen werkplaats te zien. Graag ziet hij dat dit vakmanschap voor de stad behouden blijft.

Verduurzamen

Hildo vindt verduurzamingsprojecten, bijvoorbeeld voor woningbouwcorporaties, fantastisch om te doen. Dak- , vloer- en gevelisolatie vergen een investering, maar de energiebesparing is meteen meetbaar. Er wordt naast vakmanschap, communicatieve vaardigheid van ze verwacht. De huurders willen immers precies weten welke werkzaamheden in een bepaalde tijd gedaan worden. Uiteraard voert Kroon deze werkzaamheden ook steeds meer uit voor onze particuliere en zakelijke opdrachtgevers.

Met opdrachtgevers zit Hildo regelmatig aan tafel om, het liefst aan de hand van een tekening, over bouwplannen te praten. Voor wat betreft de komende 25 jaar maakt Hildo zich weinig zorgen. “We worden vaker gevonden dan ooit.” Vakmanschap, kennis en kunde worden steeds meer gewaardeerd, constateert hij tevreden. «

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.