Groothandel PontMeyer helpt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg

16 december 2016 09:22

Groothandel PontMeyer helpt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg

Jeffrey Snel (17) heeft een arbeidsbeperking. “Ik leer sloom, laten we het zo maar zeggen.

Duidelijk schrijven of de maten uit mijn hoofd leren vind ik moeilijk”, zo zegt hij zelf. Toch is Jeffrey van waarde voor het bedrijf want andere taken kan hij juist wel goed. Jeffrey zit op de praktijkschool en werkt via het project ‘Boris brengt je bij ’n baan’ drie dagen per week bij PontMeyer in Huizen.

Als je in mensen als Jeffrey investeert, is de kans groot dat je een loyale, goed gemotiveerde werknemer krijgt. Iemand die met zijn werk andere werknemers ontlast. En waar je als bedrijf vaak een vergoeding voor ontvangt. Maar daarom heeft vestigingsmanager Marco van der Bijl hem niet aangenomen. “Ik vind dat wij als groothandel maatschappelijk iets toe moeten voegen en dat we een bepaalde groep die anders de arbeidsmarkt gaat missen, moeten helpen”, zo zegt hij.

Praktijkgericht

“Jongens als Jeffrey kunnen ontzettend goed werken”, vervolgt Van der Bijl. “Het probleem is vaak dat ze het rekenen en het schrijven niet goed onder de knie hebben en daardoor afgeschreven worden met ‘ze kunnen niks’. Maar ze kunnen een hele hoop. Ze hebben alleen een iets andere begeleiding nodig. Wat intensiever, wat rustiger en meer geleidelijk. Sommige dingen kunnen ze niet, die beperking zal je moeten erkennen, maar bij een hele hoop bedrijven kunnen ze heel goed werken, want ze kunnen heel veel dingen doen die praktijkgericht zijn.”

“Die praktijkgerichtheid is nu precies waar werknemers met een beperking binnen de groothandel branche van waarde kunnen zijn”, zo zegt Van der Bijl. “Ik denk dat we veel vraag krijgen naar mensen die met hun handen willen werken. Wij hebben een aantal logistieke steunpunten door het hele land waar onze vrachtauto’s worden geladen. Daar zijn ze goed inzetbaar. Of denk aan het aanvullen van de magazijnen in de supermarkten. Dat zijn perfecte banen voor deze mannen.”

“Gewoon lekker veel werken. Dat is wat ik wil”

Begeleiding

Jeffrey heeft inmiddels zijn praktijkverklaring voor de vorkheftruck en voor veiligheid. Hij kan zelfstandig een aantal werkzaamheden uitvoeren. Maar hij heeft wel begeleiding nodig. Die krijgt hij op de werkvloer van twee werknemers van PontMeyer. Ook heeft Jeffrey begeleiding vanuit zijn school. Van der Bijl: “Om de zoveel weken hebben wij contact over hoe het gaat. Dan bespreken we wat er beter kan. Als je dat op een leuke, opbouwende manier brengt, dan krijgt Jeffrey een goed gevoel. Dat geeft vertrouwen en dan zie je resultaat. Wat weer belangrijk is voor een baan bij een ander bedrijf. Zo wordt hij klaargestoomd voor een baan in het bedrijfsleven. Een soort missie noem ik het. Iets wat we met z’n allen moeten doen.”

“Als banenmotor van Nederland, staat of valt de groothandel bij voldoende personeel. Bij krapte op de arbeidsmarkt, kunnen mensen met een arbeidsbeperking een oplossing zijn om vacatures te vervullen” - Roger Sorel, voorzitter NVG

Instrumenten banenafspraak

Naast begeleiding vanuit de school krijgt PontMeyer een financiële vergoeding voor de stagepek van Jeffrey. Dat is één van de instrumenten die beschikbaar is voor bedrijven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Deze instrumenten komen voort uit de ‘banenafspraak’. Met de banenafspraak hebben werkgevers beloofd te zorgen voor 100.000 werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking.

Als je in mensen als Jeffrey investeert, is de kans groot dat je een loyale, goed gemotiveerde werknemer krijgt.

De instrumenten uit de banenafspraak zijn grofweg in drie categorieën te verdelen. Onder de eerste categorie vallen praktische ondersteunende middelen zoals begeleiding van de werknemer in de vorm van interne of externe jobcoaching. Maar ook de vergoeding van aanpassingen of hulpmiddelen die nodig zijn. Dan zijn er instrumenten die de financiële risico’s voor werkgevers verkleinen. Denk hierbij aan proefplaatsing en een norisk polis voor ziekteverzuim. En tot slot is er financiële ondersteuning met een loonkostensubsidie, loondispensatie of mobiliteitsbonus.

Met de banenafspraak hebben werkgevers beloofd te zorgen voor 100.000 werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking.

Goodwill

De gedachte is dat met deze instrumenten in het achterhoofd werkgevers in de groothandel bij vacatures sneller denken aan iemand met een beperking. Zeker als vacatures lastiger te vervullen zijn. Dat is gewoon good business en levert ook nog eens goodwill op.

En Jeffrey? Die ziet de toekomst positief tegemoet. “Gewoon lekker veel werken. Dat is wat ik wil. Lachen en plezier hebben. En een leuk gezinnetje.”

Meer informatie over de banenafspraak is te vinden op www.opnaarde100000.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.