Gebruik akoestische panelen voor optimale productiviteit op kantoor en andere tips

28 februari 2024 11:02

Gebruik akoestische panelen voor optimale productiviteit op kantoor en andere tips

Bij het inrichten van een kantoor wordt vaak geen rekening gehouden met de akoestiek. Toch is dit iets wat je niet moet onderschatten. Een overdaad aan geluidsprikkels heeft namelijk een negatieve invloed op de productiviteit van je werknemers en daar zit je uiteraard niet op te wachten. Reden genoeg om de akoestiek op kantoor te verbeteren. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Akoestische panelen zijn daarbij een makkelijke en mooie optie. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je onder meer deze panelen kunt inzetten om de akoestiek te verbeteren. Daarnaast geven we je tips om jouw kantoor om te toveren tot een optimale werkplek.

1. Akoestische panelen: effectief en mooi

Een slechte akoestiek is ontzettend vermoeiend en verlaagt de productiviteit van je werknemers aanzienlijk. Vooral in een grotere ruimte waarin veel mensen werken, kun je te maken krijgen met echo’s en achtergrondgeluid. Dit maakt het lastiger om geconcentreerd aan het werk te blijven. Akoestische panelen dempen geluiden, waardoor nagalm aanzienlijk wordt verminderd. Je merkt meteen het verschil: het is veel rustiger. Er zijn wand- en plafondpanelen verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen, kleuren en uitstralingen. Zo heeft het een dubbele functie, want het geeft niet alleen een verbeterde akoestiek maar is ook een stijlvolle decoratie voor je kantoor! 

2. Opdelen in ruimtes voor betere akoestiek

Behalve het plaatsen van akoestische panelen aan de muur en het plafond is het ook slim om je kantoor op te delen in verschillende zones of ruimtes. Vooral als je met veel mensen bent, werkt dit heel goed. Het kan worden gedaan met behulp van speciale (akoestische) scheidingswanden, bureaupanelen of zelfs boekenkasten. Ook dit zal de echo aanzienlijk verminderen. Het opdelen in kleinere zones zorgt er bovendien voor dat er minder visuele prikkels zijn. Ook dat bevordert de focus van je mensen.

3. Planten

Planten in het kantoor hebben meerdere voordelen. Het staat niet alleen mooi, maar zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit en een verbeterde akoestiek. Groene planten dragen dus daadwerkelijk bij aan een gezonde werkomgeving. Ze verbeteren de luchtkwaliteit door CO2 om te zetten in zuurstof, verminderen stress en verhogen het welzijn van medewerkers. Het toevoegen van planten aan je kantoor kan dus echt een positieve invloed hebben op de productiviteit en het geluk van je team.

4. Ergonomische werkplekken

Ergonomie is essentieel voor de gezondheid van je werknemers. Goede, ergonomisch verantwoorde meubels voorkomen lichamelijke klachten en bevorderen het werkcomfort. Zorg ervoor dat elke medewerker beschikt over een ergonomische stoel, verstelbaar bureau en goede verlichting. Dit helpt bij het verminderen van fysieke belasting en bevordert een gezonde houding. Ook een sta-zit bureau is ideaal. Daarmee kun je zitten en staan afwisselen tijdens het werk. Dit is bevorderlijk voor de bloedsomloop en voorkomt blessures doordat je te lang in 1 houding zit en werkt.

5. Frisse lucht

Goede ventilatie is cruciaal voor een gezonde werkomgeving. Zorg ervoor dat er voldoende verse lucht circuleert door middel van ramen die open kunnen of door middel van een goed functionerend ventilatiesysteem. Frisse lucht verbetert de concentratie, vermindert vermoeidheid en zorgt voor een aangenamere werkervaring. Bovendien geeft het virussen en andere ziekteverwekkers minder kans, zodat er ook minder ziekteverzuim zal zijn.

6. Voldoende bewegingsruimte

Uiteraard moet er voldoende ruimte zijn om de benen te strekken onder het bureau en vrij te bewegen op de werkplek zelf. Maar er zijn nog meer manieren om bewegen te stimuleren. Stabureaus zijn daarvan een goed voorbeeld, maar ook bijvoorbeeld kleine besprekingen tijdens  het wandelen, gezamenlijke wandelingen tijdens de pauze en zelfs fitnessfaciliteiten op locatie. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook de mentale helderheid en productiviteit.

7. Goed koffieapparaat

Last but not least, investeer in een goed koffieapparaat! Koffiepauzes zijn belangrijk om even te ontspannen, sociale interacties te bevorderen en de energie van medewerkers een boost te geven. Niets is beter voor de productiviteit dan een hete kop koffie van goede kwaliteit. Voor theeliefhebbers is dat uiteraard met een kop verkwikkende thee. Zorg ervoor dat je koffieapparaat van goede kwaliteit is en voldoende keuzemogelijkheden biedt voor zowel koffie als thee.

Teambuilding en een optimale werkomgeving: een ijzersterke combinatie

Naast bovengenoemde punten is het ook goed om aandacht te geven aan je mensen. Wat hebben zij nodig? Luister daarnaar en laat zien dat zij belangrijk voor je zijn. Teambuilding is ook een punt dat op je agenda zou moeten staan, want daarmee verhoog je de productiviteit door een verbeterde werksfeer en samenwerking. 

Door aandacht te besteden aan teambuilding en deze zeven aspecten kun je jouw kantoor transformeren tot een optimale werkruimte. Een omgeving die bevorderlijk is voor productiviteit, creativiteit en het welzijn van je medewerkers die echt het gevoel hebben een team te vormen. Neem de tijd om te evalueren wat er nodig is in jouw specifieke situatie en maak vervolgens de benodigde aanpassingen. Het zal zeker de moeite waard zijn!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.