Garage- en bedrijfsdeuren in alle soorten en maten

13 juni 2022 10:24

Garage- en bedrijfsdeuren in alle soorten en maten

Jos Stroosma is sinds 1995 eigenaar van Stroosma Garage & Bedrijfsdeuren; gevestigd in het Friese Kortehemmen. Met zijn bedrijf levert hij carports en deuren in alle soorten en maten. Zijn klantenkring varieert van particulieren tot en met grote organisaties als de Bo-rent. Ongeacht de grootte van de opdracht staan service vóór en ontzorging ván de klant bij Jos heel hoog in het vaandel.

De totstandkoming van het bedrijf

Jos is in 1968 geboren. Na zijn opleidingen MBO Elektrotechniek en Autotechniek vervulde hij zijn dienstplicht in het leger als sergeant bij de Landmacht. Toen hij op twintigjarige leeftijd uit dienst kwam, werd hij door een kennis benaderd, die bij een bedrijf werkte waar bedrijfsdeuren verkocht werden, met de vraag of dat ook wat voor hem was. Hij heeft daar zo’n twee jaar als monteur gewerkt, waarna hij overstapte naar een concullegabedrijf waar hij servicemonteur werd. Na drie jaar is hij nog één keer overgestapt om vervolgens op zijn zesentwintigste voor zichzelf te beginnen. Stroosma Garage & Bedrijfsdeuren was geboren.

Omdat hij bij alle drie de werkgevers in goede verstandhouding was vertrokken, benaderde hij hen logischerwijs als eerste met de vraag of hij als zzp’er voor hen kon werken. Van daaruit kreeg hij steeds meer opdrachtgevers, waardoor hij na een half jaar al iemand in dienst moest nemen. Jos: “Ik ben begonnen met een montagebedrijf waarmee ik deuren monteerde in opdracht van leveranciers, waaronder één van mijn vroegere werkgevers, maar op een gegeven moment ben ik mijn eigen klanten gaan zoeken omdat ik niet meer afhankelijk wilde zijn van een paar opdrachtgevers. En dat is goed gelukt. Ik heb nu als leverancier zoveel eigen klanten dat ik me prima zou redden zonder die opdrachtgevers waar ik als derde voor werk. Maar ik heb nog steeds een heel goed contact met die bedrijven en we werken ook nog steeds samen. Het vult elkaar ook mooi aan, want vanuit klussen die ik voor hen uitvoer komt ook weer werk voor mezelf. Niet dat ik daar dan naar op zoek ben, maar mensen zien me ergens aan het werk en zoeken dan zelf contact. Dat komt onder andere door het feit dat ik veel flexibeler ben dan de zogenaamde ‘grote jongens’ waar je als klant telefonisch in een callcenter terechtkomt en iemand aan de lijn krijgt die weinig verstand van zaken heeft en je voor een paar dagen later inplant. Maar als je deur kapot is, moet het nú opgelost worden. En ik ben daar met mijn bedrijf wel toe in staat. Als de klant ons belt, krijgen ze mij aan de lijn en kunnen er direct concrete afspraken gemaakt worden.”

“We leveren net iets meer dan alleen een deur”

In 2010, toen het bedrijf vijftien jaar draaide, kon Jos echt merken dat hij naam gemaakt had als betrouwbare leverancier en monteur van garage- en bedrijfsdeuren, doordat hij amper nog hoefde te vertellen wie hij was, wat hij deed en welke service hij verleende. Dat wisten de meeste mensen inmiddels wel en dat is sindsdien zo gebleven en alleen maar sterker geworden.

De verhouding in deuren is in de loop der jaren veranderd. Voorheen was het zeventig procent bedrijfsdeuren en dertig procent garagedeuren met voornamelijk particuliere klanten. Tegenwoordig is de verhouding ongeveer fiftyfifty. Dat maakt dat de doelgroep van Jos onbeperkt is. Onder zijn particuliere klanten ziet hij duidelijk een groeiende groep van mensen op leeftijd, die het een en ander aan hun huis laten doen en dan ook nog één keer willen investeren in een nieuwe knappe garagedeur met alles erop en eraan. Verder ziet hij de trend dat garages niet meer gebruikt worden voor de auto, maar voor de fietsen en het tuinmeubilair en dergelijke, en soms zelfs als bijkeuken. “Ik ben dealer van het merk Novoferm en wij spelen in op die behoefte door openslaande garagedeuren en garagedeuren met een loopdeur erin aan te bieden die ook nog eens breder zijn dan gemiddeld.”, aldus Jos, “Het gaat daarbij om drie speerpunten: gemak, isolatie en het moet onderhoudsvrij zijn. En onze deuren voldoen aan al die eisen.”

Met de bedrijfsdeuren werkt Jos door het hele land en met de garagedeuren in principe ook, maar zijn klanten daarvan bevinden zich toch voornamelijk in de drie noordelijke provincies. Qua de bedrijfsdeuren zitten er grote namen in de klantenkring van Stroosma Garage & Bedrijfsdeuren, zoals Bo-rent en Bo-mij, samen goed voor het onderhoud van zo’n zeshonderd deuren. Verder heeft hij alle deuren in onderhoud van de noordelijke vestigingen van Omrin en van een deel van de landelijke keten van Profile Tyrecenter. Belangrijk daarbij is volgens Jos dat hij hen ontzorgt. Als er in een van de filialen iets aan de hand is, krijgt hij het telefoonnummer en regelt hij alles zelf, zodat men er op het hoofdkantoor verder geen omkijken meer naar heeft.

Jos: “Naast de deuren leveren en monteren we ook carports. Verder verzorgen we voor winkels de automatische schuifdeuren en de rolluiken voor tijdens de sluitingstijden. En sinds een paar jaar doen we ook heel veel in snelloopdeuren. Dat zijn van die zeildoeken die je in magazijnen en dergelijke ziet, om de warmte in het pand te houden. Daar hebben we ook veel met reparatie te maken, want een heftruck zit er met de vork zomaar doorheen. Die flexibiliteit bij ons komt ook weer terug in onze leveranties met de bijbehorende werkzaamheden, want bij de garagedeuren leveren en monteren we desgewenst ook de boeidelen en qua ontzorgen gaan we zelfs zover dat we desgewenst een stopcontact vervangen en meer van dat soort klusjes doen. Kortom, we leveren qua producten en service net iets meer dan alleen een deur.”

Elke dag met veel plezier aan het werk

Door de hierboven genoemde fiftyfifty basis qua deuren staat Jos bijvoorbeeld ’s morgens een bedrijfsdeur te monteren en ’s middags een garagedeur bij een villa. Die afwisseling zorgt ervoor dat hij elke dag met veel plezier aan het werk gaat.

Zijn oudste zoon Nick werkt ook fulltime in het bedrijf en zijn middelste zoon Tycho studeert nog en werkt daarnaast bij hem op basis van een nulurencontract. Verder verzorgt zijn ex-vrouw, met wie hij een hele goede verstandhouding heeft, de administratie en heeft hij nog drie monteurs in dienst. Daarnaast zijn er nog twee zzp’ers die regelmatig voor hem werken. Hoewel het nog helemaal niet zeker is of een van de drie zonen ooit het bedrijf gaat overnemen, en het best bijzonder is hoe Jos en zijn ex dagelijks samenwerken, voelt Stroosma Garage & Bedrijfsdeuren voor hem eigenlijk al als een soort familiebedrijf.

En qua zijn ex-vrouw wil Jos nog even kwijt dat die de eerste twee jaar alle dagen meeging naar de montageklussen en dat hij daar alleen maar goede herinneringen aan heeft. “Ik had overal klussen”, aldus Jos, “tot en met Duitsland aan toe. Dat was voor mij een hele goede tijd. Want ik ga van nature maar ‘door, door, door’ en zij was degene die dan op de rem trapte en aangaf wanneer het tijd was voor een pauze en dergelijke. En omdat ze alles in de praktijk meegemaakt heeft, is dat nu een voordeel met haar kantoorfunctie in ons bedrijf. Want als ze de telefoon opneemt, weet ze precies waar de klant het over heeft.”

Op de vraag waar Stroosma Garage & Bedrijfsdeuren zich in onderscheidt, antwoord Jos: “Wij leveren deuren in alle soorten en maten met daarbij een persoonlijk contact, hele korte lijnen, kwaliteit, accuratesse en een snelle serviceverlening.”

Jos houdt van zijn vak en is een gedreven ondernemer die openstaat voor ontwikkeling en groei. Hij laat alle mogelijkheden open, maar verwacht dat er in de nabije toekomst sprake zal zijn van een stevige uitbreiding van zijn bedrijf.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.