Ga voor een toekomstbestendig recruitmentproces

4 maart 2020 16:34

Ga voor een toekomstbestendig recruitmentproces

Robotisering creëert vooralsnog meer werk. Een extra uitdaging voor HR-professionals. Hoe ga je de uitdagingen van deze tijd te lijf? 

Robots zorgen voor meer werk

De Vierde Industriële Revolutie vliegt ons om de oren. Waar de Derde Industriële Revolutie zich kenmerkte door grote technologische vooruitgang – de PC en het internet deden hun intrede – brengt verdere digitalisering vandaag de dag oneindige kansen met zich mee. Ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Robotisering en kunstmatige intelligentie hebben grote impact op onder andere de bedrijfsvoering van organisaties en hun personeelsbeleid. Maar is het inderdaad zo dat robots in de komende jaren veel werk uit handen nemen?

Vooralsnog blijkt daar uit wereldwijd onderzoek weinig van. Sterker nog, het creëert juist werk en leidt tot lage werkloosheid. De landen met de laagste werkloosheid (Japan, Zuid-Korea, Duitsland) hebben de hoogste robotiseringsgraad in hun industrie, volgens o.a. de International Federation of Robotics. Door robotisering dalen productiekosten en stijgt de kwaliteit, waardoor het product een sterkere (internationale) marktpositie krijgt, meer wordt verkocht en meer werkgelegenheid creëert. Medewerkers die mogelijk hun baan verliezen aan ‘een robot’ vinden – al dan niet na omscholing – elders emplooi. De aard van het werk verandert, minder wordt het niet.

3 uitdagingen op HR-gebied

De uitdagingen voor HR-professionals worden er zo niet kleiner op. In grote lijnen constateren wij drie thema’s die nu actueel zijn:

  1. Mismatch tussen vraag en aanbod. Kennis en competenties van werknemers sluiten niet meer aan bij het snel veranderende werk.
  2. Goed personeel is nu al erg schaars – de werkloosheid is lager dan ooit. In het komende decennium zorgen vergrijzing en bevolkingskrimp voor nog meer uitstroom op de arbeidsmarkt.
  3. De nieuwe generatie die de arbeidsmarkt instroomt, heeft andere behoeften t.a.v. werk. Zelfontplooiing en het hebben van betekenisvol werk worden – naast praktische zaken – steeds belangrijker.

7 stappen voor een toekomstbestendig recruitment proces

De rollen op de arbeidsmarkt zijn omgedraaid. Werkgevers zijn niet langer de biedende, maar de vragende partij. De werkzoekende zit in de drivers’ seat. Bedrijven die zich dit realiseren, zetten een eerste stap in het aangaan van bovengenoemde uitdagingen. Het échte werk begint daarna: de doorvertaling naar een praktijkgerichte aanpak. Het inrichten van een effectief recruitment proces, positioneren als een aantrekkelijke werkgever en wellicht zelfs opleiden en/of omscholen van medewerkers. De Pooter geeft 7 stappen om tot een toekomstbestendig recruimentproces te komen.

  1. Zorg voor een strategische personeelsplanning: hoeveel heb je nodig van welke functie en wanneer?
  2. Stel heldere KPI’s en meet essentiële zaken
  3. Presenteer en positioneer jezelf als aantrekkelijk werkgever
  4. Weet wie je zoekt en kom zoveel mogelijk over diegene te weten: wat moet hij/zij kunnen, welke ervaring moet diegene hebben, waar werken zij nu, wat vindt hij/zij belangrijk in het werk en waar zijn ze te vinden? En hoe groot is de vijver waarin je vist? Stel persona’s op.
  5. Ga voor een optimale candidate experience
  6. Kies voor handige tooling die het makkelijker maakt om de juiste mensen te werven
  7. Zorg voor een goede onboarding

Hoe toekomstbestendig is jouw recruitmentproces? Heb je vragen of hulp nodig? Neem eens vrijblijvend contact op met De Pooter.

De Pooter

Axel | Middelburg | Bergen op Zoom

info@depooter.nl

www.depooter.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.