Energietransitie in Oost-Nederland: dit zijn de kansen voor ondernemers

12 mei 2025 16:11

Energietransitie in Oost-Nederland: dit zijn de kansen voor ondernemers

De energietransitie is in volle gang – en nergens zie je dat zo duidelijk als in Oost-Nederland. Van waterstofinnovaties in Twente tot bedrijventerreinen vol zonnepanelen: ondernemers die nú instappen, plukken daar straks de vruchten van. Benieuwd waar de kansen liggen? We nemen je mee langs de belangrijkste ontwikkelingen.

Waterstof: de nieuwe motor van Twente en de Achterhoek

Stel je voor: vrachtwagens die rijden op waterstof, fabrieken die draaien zonder CO₂-uitstoot. Dat toekomstbeeld wordt in Oost-Nederland werkelijkheid. Vooral Twente en de Achterhoek zetten vol in op waterstof.

In Twente draait bijvoorbeeld de H2Hub Twente volop. Hier werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan de ontwikkeling en toepassing van groene waterstof. Denk aan pilots met waterstofbussen, maar ook aan lokale productie voor industriële processen.

Ook in de Achterhoek gebeurt veel. Via projecten zoals Groen Gas Hub Achterhoek en initiatieven van 8RHK Ambassadeurs wordt gewerkt aan waterstof als brandstof voor vrachtwagens en landbouwmachines.

Voor ondernemers betekent dit: kansen om toe te treden tot nieuwe ketens, samen te werken in pilotprojecten of juist als afnemer slim in te stappen.

Zonne-energie: gouden kansen op het dak

De zon als zakelijke groeimotor? In Overijssel en Gelderland wordt die droom werkelijkheid. Steeds meer bedrijventerreinen worden omgetoverd tot duurzame energiehubs dankzij programma’s als Nieuwe Energie Overijssel en Energieke Bedrijventerreinen Gelderland.

Via ‘Zon op bedrijfsdaken’ kunnen ondernemers subsidie krijgen om hun pand te verduurzamen. Extra mooi: de ondersteuning gaat verder dan alleen geld. Er zijn ook experts beschikbaar die helpen met vergunningen, technische ontwerpen en netaansluitingen.

In Gelderland helpt het Duurzaamheidsfonds bedrijven zelfs met voordelige leningen voor zonnepanelen en andere energie-innovaties. Zeker nu netcongestie een hot topic is, loont het om tijdig mee te doen.

Circulaire economie: bouwen aan de toekomst

Niet alleen energie wordt vernieuwd, ook materialen krijgen een tweede leven. Oost-Nederland is koploper in circulaire economie.
Een mooi voorbeeld is de Circulaire Hub Twente in Hengelo: een broedplaats waar ondernemers, kennisinstellingen en overheden samen nieuwe circulaire businessmodellen ontwikkelen. Hier draait alles om slimmer ontwerpen, hergebruik van grondstoffen en innovatieve samenwerkingen.

Wil je snel aan de slag? Dan zijn de CIRCO Tracks in Gelderland en Overijssel interessant. In drie intensieve workshops ontdek je hoe je jouw product of dienst circulair kunt maken. En dat is niet alleen goed voor de planeet: circulaire bedrijven zijn vaak innovatiever én toekomstbestendiger.

Financiële steun: gebruik wat er beschikbaar is

Goed nieuws voor ondernemers: je hoeft niet alles zelf te betalen. Zowel het Gelders Energie Akkoord (GEA) als Nieuwe Energie Overijssel bieden aantrekkelijke ondersteuningsprogramma’s.

Wat kun je verwachten?

  • Subsidies voor zonne-energie, waterstof en verduurzaming
  • Advies en begeleiding bij innovatieprojecten
  • Laagdrempelige leningen voor duurzame investeringen

Organisaties zoals Oost NL en het Energiefonds Overijssel helpen bovendien met investeringen, cofinanciering en toegang tot netwerken.

Waarom nú instappen loont

De energietransitie gaat snel. Gemeenten, provincies en bedrijven zijn volop bezig hun plannen uit te rollen. Wie nú instapt, kan profiteren van:

  • Subsidies en aantrekkelijke financiering
  • Toegang tot innovatieve netwerken en kennis
  • Nieuwe klanten en markten die duurzaamheid steeds belangrijker vinden

Bovendien geeft verduurzaming je bedrijf een sterke positie richting de toekomst. Grote opdrachtgevers kijken steeds vaker naar duurzaamheid in hun inkoopbeleid. Met een groen profiel sta je sterker.

Oost-Nederland is dé plek voor ondernemers die werk willen maken van duurzaamheid en innovatie. Of je nu zonnepanelen op je bedrijfsdak legt, inzet op circulaire productie of wilt meebouwen aan de waterstofeconomie: de kansen liggen voor het grijpen.

Met steun van programma’s als Nieuwe Energie Overijssel, Gelders Energie Akkoord en netwerken zoals de Circulaire Hub Twente kun je vandaag nog je eerste stap zetten.

De toekomst begint hier. Doe jij mee?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.