EM Visie – Weg naar herstel van covid-19-schok blijft hobbelig in 2021

18 december 2020 10:02

EM Visie – Weg naar herstel van covid-19-schok blijft hobbelig in 2021

De weg richting normalisatie na de pandemie blijft hobbelig

De economische vooruitzichten worden gedomineerd door de covid-19-pandemie, die de wereldeconomie in het eerste halfjaar van 2020 in een diepe recessie dompelde. De weg naar normalisatie en herstel is inmiddels ingeslagen, maar blijft hobbelig en vol pandemiegerelateerde onzekerheden. Tussen landen en regio’s zijn er duidelijke verschillen, die de beleidsaanpak en de kracht van de publieke gezondheidszorg weerspiegelen. Landen in Noordoost-Azië (China, Taiwan en Zuid-Korea) zijn er goed in geslaagd om de pandemie onder controle te krijgen, maar veel opkomende landen, waaronder India, Brazilië en Rusland, zijn nog volop in gevecht met het virus. Intussen melden Azië en Afrika relatief minder doden dan Noord- en Zuid-Amerika en Europa.

Uitrol vaccin hangt vooral af van beschikbaarheid en bestaande infrastructuur

Recente ontwikkelingen op het vaccinfront lijken positief en zijn min of meer in overeenstemming met de aanname in ons basisscenario dat eind 2020 noodvaccins zijn goedgekeurd (voor meer informatie klik hier en hier). In diverse ontwikkelde en opkomende landen zijn vaccinatieprogramma’s al gestart. In het algemeen verwachten we dat kwetsbare groepen en mensen in essentiële beroepen halverwege het tweede kwartaal van 2021 zijn ingeënt. Goedkeuring voor volledige markttoegang komt naar verwachting in het derde kwartaal van 2021, waarna de bevolkingsbrede uitrol van start kan gaan en groepsimmuniteit dichterbij komt. De specifieke tijdlijn voor de uitrol in de opkomende markten wordt vooral bepaald door de beschikbaarheid van het vaccin en de bestaande infrastructuur. Landen die contracten met grote farmaceutische ondernemingen hebben gesloten en over voldoende infrastructuur voor koude opslag en logistieke knowhow beschikken, bereiken mogelijk eerder groepsimmuniteit dan bepaalde ontwikkelde economieën. Voor verschillende Chinese kandidaatvaccins zijn al zogenaamde noodlicenties afgegeven. China heeft al een groot aantal specifieke groepen ingeënt en werkt met andere landen samen aan de ontwikkeling en het testen van vaccins. Zo wordt in de Verenigde Arabische Emiraten een van de Chinese vaccins al toegediend. Rusland heeft ook een eigen vaccin ontwikkeld, maar dit zal waarschijnlijk alleen in Rusland en buurlanden worden gebruikt (Hongarije kreeg kritiek van de EU omdat het van plan was het Russische vaccin te gebruiken).

Ondanks hernieuwde tegenwind maken opkomende economieën in 2021 een inhaalslag

Door de verspreiding van het covid-19-virus en de instelling van lockdowns belandde de wereldeconomie in een neerwaartse spiraal, vooral in het tweede kwartaal. Onze groeiramingen voor 2020 hebben we sterk verlaagd, voor zowel de ontwikkelde als de opkomende economieën. We verwachten nu voor 2020 een krimp van circa 4% in de VS en ongeveer 7,5% in de eurozone, terwijl het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitgaat van een krimp van in totaal bijna 6% voor alle ontwikkelde economieën bij elkaar. Onze groeiramingen voor de opkomende markten (Emerging Markets – EM’s) hebben we bijgesteld van gemiddeld +4,1% voor de uitbraak van covid-19 naar -3,0% nu. De sterkste verlagingen vonden plaats in Latijns-Amerika (Peru, Mexico en Colombia) en Zuid-Azië (India, Filipijnen en Thailand). Alleen voor enkele Aziatische landen die erin zijn geslaagd om de pandemie te beheersen (China, Taiwan en Vietnam) voorzien we voor 2020 een positieve economische groei. Alle opkomende regio’s zullen het jaar echter in de min afsluiten, waarbij de hardste klappen vallen in Latijns-Amerika (-8,2%), gevolgd door opkomend Europa (-4,1%) en opkomend Azië (-1,5%).

Lees meer

Bron: www.insights.abnamro.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.