Een tweede vestiging openen in het buitenland
31 mei 2022 10:57
Gaan de zaken goed en wil je een tweede vestiging openen in het buitenland? Dan kan het nogal overweldigend zijn wat er allemaal op je af komt. Het beste is om het aan te pakken zoals je een olifant eet... stukje voor stukje. Benieuwd naar waar je zoals aan moet denken, voor een goede start in het buitenland? Lees dan hier wat de belangrijkste specifieke aandachtspunten zijn.
Cultuur
Om de stap naar het buitenland te maken, moet je een aantal zaken niet onderschatten. Het is ten eerste belangrijk om je te verdiepen in het land waar jij je tweede vestiging wil openen. Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Elk land heeft zo zijn eigen cultuur. Als je daar geen rekening mee houdt, kan het nogal eens snel gebeurd zijn met jouw avontuur. De kans dat een land zich aan jou aanpast in plaats van andersom is vrij klein.
Zo is in Duitsland bijvoorbeeld de hiërarchie nog erg belangrijk in bedrijven en het is ook gebruikelijk dat vertegenwoordigers in een goede auto rijden, dit geeft status. Op de website van rvo.nl zie je per land waar je zoal aan moet denken. Om hierbij Duitsland als voorbeeld te nemen: hier wordt geadviseerd om Duits te spreken, formeel te blijven, op tijd te komen en iemand aan te spreken op de titel als diegene zich ook zo voorstelt.
Wet en regelgeving
Verder is het van belang dat je controleert wat de lokale wetten en regels zijn voor het vestigen van een bedrijf. Daarbij moet je ook gaan nadenken over welke rechtsvorm je kiest. In de EU kun je ook kiezen voor een Europees vennootschap. Daarnaast zijn ook alle Nederlandse rechtsvormen in de EU mogelijk. Alles heeft fiscale gevolgen. Verder moet je als je naar het buitenland gaat, jouw bedrijf ook inschrijven bij de lokale autoriteiten. Bij bijna alle landen kan dat via en register voor ondernemingen. In het ene land kan het langer duren dan in een ander land, voordat het bedrijf dan ingeschreven is. Daarnaast wijken de kosten voor het inschrijven af per land.
Niet alleen moet je aan algemene wet en regelgeving voldoen. Er zijn ook branche specifieke regels. Die per land kunnen verschillen. Wil je bijvoorbeeld een wijncafé openen met mooie wijnmeubels? Dan moet je kijken naar welke diploma's en beroepseisen er in het te vestigen land gelden. Daarbij komt ook kijken dat je benodigde vergunningen moet regelen.
Bedrijf starten buiten de EER
Als ondernemer mag je in alle lidstaten van de Europese Economische Ruimte een bedrijf of dochteronderneming beginnen. Wel zijn er dus verschillende voorwaarden per land. Het is alleen wel anders als je een vestiging in een land buiten de EER wil. Dan moet je bijvoorbeeld om een bedrijf te mogen oprichten dit alleen doen met een lokale partner.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.