Een kantoorruimte brandveilig maken? Dit zijn handige tips!

28 juni 2023 13:25

Een kantoorruimte brandveilig maken? Dit zijn handige tips!

Een brandveilige woning is er twee waard, maar dat geldt natuurlijk ook voor kantoorruimtes. Elke onderneming heeft baat bij maatregelen om het risico op brand te minimaliseren. Wat kan je doen om een kantoorruimte brandveilig te maken? Hieronder vind je enkele handige tips om het risico op brand te minimaliseren en, als het dan toch gebeurt, een brand snel in de kiem te smoren.

Brand kan overal ontstaan, maar zeker in industriële bedrijven die met brandbare en/of gevaarlijke grondstoffen en producten werken. Niettemin zijn onderstaande tips voor een brandveilige werkomgeving van toepassing op elk soort bedrijf.

1. Laat elektra professioneel installeren

De grootste oorzaak van brand in bedrijven is elektra die niet goed geïnstalleerd of gekeurd is. Laat elektrische installaties, maar ook systemen en apparaten die daaraan zijn gekoppeld dus altijd plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Zo neem je het zekere voor het onzekere en is de kans op zowel defecten als brand een stuk kleiner.

2. Ga voor brandwerende glaspuien

Vervolgens zijn ook brandwerende glaspuien een goede oplossing om een kantoorruimte brandveilig te maken. Gewoon glas biedt maximaal twee minuten weerstand tegen hitte en brand, terwijl dat bij brandwerende glaspuien tot wel een half uur is.

Tegenwoordig bestaan er heel wat revolutionaire oplossingen voor elk type bedrijf. Daarbij vind je talloze soorten glaspuien die niet alleen qua brandveiligheid, maar ook op het vlak van stijl en design aan de verwachtingen voldoen. Een mooi extra voordeel dus.

3. Een veilige en afgezonderde rookplek

Waar rook is, is vuur, zelfs als het gewoon gaat om een sigaret. Zorg dus dat je in je bedrijf een aparte rookruimte ter beschikking stelt aan je werknemers. Op die manier blijft het risico op brand ten minste toch beperkt tot één plaats.

Als je die ruimte daarbij ook nog eens optimaal beschermt tegen brand door middel van brandveilig glas en een brandblusser is het nog beter. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat de niet-rokers geen last hebben van rook.

4. Zorg voor de juiste hoeveelheid brandblussers

De aanwezigheid van brandblussers in woningen en bedrijven is verplicht en er bestaat zelfs een specifieke regel die bepaalt hoeveel van die apparaten er moeten zijn. Die hoeveelheid hangt af van de oppervlakte van de kantoorruimte, maar ook de aanwezigheid en locatie van gevaarlijke en brandbare materialen, de sector waarin de onderneming actief is en meer.

Informeer je dus goed over de geldende wetgeving en zorg dat je het minimum aantal brandblussers bereikt. Zo voorkom je brand, maar ook vervelende boetes. Die kunnen je bedrijf immers al even snel failliet doen gaan als een brand.

5. Let op bij het opslaan van materialen

Bepaalde bedrijven maken gebruik van brandbare materialen of grondstoffen, dus het spreekt voor zich dat brandveiligheid in dat geval nog belangrijker is. Ook op dit vlak bestaan er specifieke en heel strenge regels.

Sommige maatregelen kunnen helpen om het risico op brand te vermijden. Bijvoorbeeld door brandbare materialen in een brandveilige omgeving op te slaan. Vaak ontstaat brand in een bedrijf doordat containers met gevaarlijke materialen tegen de muren van een kantoorgebouw geplaatst worden. Ook de opslag van bouwafval dicht bij of in een kantoorruimte vormt een groot risico.

6. Laat kantoorgebouwen periodiek keuren

Afhankelijk van het type industrie en de grondstoffen of materialen waarmee je onderneming werkt, is het laten keuren van je kantoorgebouwen verplicht. Vooral als het gaat om elektrische installaties en de apparaten die daarop zijn aangesloten, gelden strenge regels in verband met brandveiligheid.

In de meeste gevallen is een jaarlijkse inspectie voldoende, maar vaak moet dit regelmatiger gebeuren. Zo weet je zeker dat de kans op brand een stuk kleiner is en dat is die extra moeite meer dan waard.

7. Investeer in goede rookmelders

Rookmelders mogen echt niet ontbreken in een moderne onderneming. Dergelijke apparaten geven meteen weer of er een risico op rook of brand is en zelfs waar dat probleem zich voordoet. In het bouwbesluit vind je alle nodige info in verband met de installatie, het onderhoud, beheer en de controle van je rookmelders en brandblusinstallatie.

Belangrijke factoren hierbij zijn:

  • De locatie van de rook- en brandmelders
  • De hoorbaarheid van het alarm
  • De snelheid van het doorgeven van de rookmelding
  • De aanwezigheid van personen die weten hoe het alarmsysteem werkt

Daarbij is het ook in het geval van rookmelders en brandblusinstallaties belangrijk om jaarlijks een controle te laten uitvoeren. Dit gebeurt volgens de geldende NEN-norm.

8. Stel een goed vluchtplan op

Brand in je kantoorruimte wil je natuurlijk het liefste van al voorkomen, maar dat is lang niet altijd mogelijk. Wanneer er dan toch brand uitbreekt, beschik je best over een duidelijk en veilig vluchtplan in je kantoorruimte. Het bouwbesluit omvat eveneens dat er een ontruimingsplan aanwezig moet zijn in elke kantoorruimte die over brandmeldingsinstallaties beschikt. Dit is bepaald op basis van de norm NEN 8112.

Zodra je pand groter is dan 500 m2 en/of meer dan één bouwlaag heeft, zijn een brandmeldingsinstallatie en een vluchtplan verplicht. Bepaalde zaken die van belang zijn bij de opstelling en controle van dit plan zijn onder andere de kwaliteit van de plattegronden van de kantoorruimte, de begaanbaarheid van de vluchtwegen en het toepassen van regelmatige oefeningen. Daarbij moet er ook altijd een duidelijk overzicht van de brandblusmiddelen zijn voor het personeel.

9. Verantwoordelijk omgaan met stopcontacten

Een voor de hand liggende, maar vaak onderschatte maatregel om brand te voorkomen in een kantoorruimte is het correct gebruiken van stopcontacten en de apparaten die je daarmee verbindt. Vooral als een stopcontact overbelast raakt - bijvoorbeeld doordat er te veel apparaten op zijn aangesloten - is de kans op brand immers reëel.

10. Kies voor sprinklers

Ten slotte horen ook sprinklers of sproeiers thuis in elke bedrijfsruimte. Dergelijke apparaten kunnen een brand die dan toch ontstaat al snel blussen, helemaal automatisch. Een goede aanvulling dus op je gewone rookmelders en brandblusinstallatie!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.