Een eigen website maken, wat zijn de mogelijkheden?

22 september 2022 09:08

Een eigen website maken, wat zijn de mogelijkheden?

Je wil een eigen website maken voor je bedrijf, hobby en of vereniging en weet niet goed waar je moet beginnen en wat de mogelijkheden zijn. Heel begrijpelijk en moet je het maken van een eigen website wel willen of kun je dit beter uitbesteden aan experts? Genoeg vragen en mogelijkheden en wij bespreken deze graag met je.

Uitbesteden of zelf een eigen website maken?

Voordat je de zoektocht verder uitzet en dit artikel verder gaat lezen is deze vraag erg belangrijk om aan jezelf te stellen. Het antwoord is echter voor iedereen verschillend maar we zullen proberen samen het antwoord te vinden op deze vraag. Middels een aantal vragen die je jezelf kunt stellen gaan kijken of we tot een zo goed mogelijk antwoord kunnen komen.

  1. Tijd en energie, is en heb je de tijd en energie om zelf aan een eigen website te beginnen?
  2. Wat is het doel van de website en wat moet er op de website mogelijk zijn?
    1. Fungeert het als online visitekaartje en is het puur informatief?
    2. Is het de bedoeling dat de website nieuwe klanten aanbrengt en het is de bedoeling dat je goed gaat scoren in organische zoekresultaten van zoekmachines als Google (SEO).
    3. Moeten er complexe functionaliteiten ingebouwd worden binnen de website?
  3. Heb je enige affiniteit met het maken van een eigen website of ben je echt een leek op dit gebied?

We kunnen nog wel meer vragen stellen maar we proberen het enigszins globaal te houden.

Heb je eigenlijk geen tijd en of energie om zelf een eigen website te ontwikkelen dan adviseren we eigenlijk al om er ook niet aan te beginnen. Neem contact op met een Internetbureau in de omgeving en laat een website ontwikkelen.

Zelfde voor als je 0 affiniteit hebt met het maken van een eigen website en er complexe functionaliteiten ingebouwd moeten worden. Neem ook dan contact op met een Internetbureau in de omgeving.

Ik ga een eigen website maken, maar waarmee?

Als je tot hier bent gekomen in dit artikel dan betekend dit dat we nu gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om een eigen website te maken.

Website builder of een CMS als WordPress?

Er zijn even simpel gezegd twee mogelijkheden als je een eigen website wilt maken. Je kunt kiezen om dit te doen met een website builder of met een open source CMS als WordPress. We zullen kort de voor- en nadelen van deze twee mogelijkheden behandelen zodat je een beter beeld krijgt wat je te wachten staat of waar je rekening mee moet houden.

Eigen website maken met een website builder

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer website builders bij gekomen op het internet maar wat bedoelen we nu precies met een website builder? Een website builder is software ontwikkeld door een bedrijf waarmee je voor een x-bedrag per maand een eigen website kunt maken. De door hen uniek ontwikkelde software is speciaal ontwikkeld om een eigen website mee te maken en voor een x-bedrag per maand kun je deze software gebruiken. Voorbeeld van website builders zijn bijvoorbeeld JouwWeb, Wix en Jimdo.

Voordelen van een website builder

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Vaak automatische SEO optimalisatie
  • Kant-en-klare ontwerpen die je kunt gebruiken en mee kunt starten
  • Inclusief domeinnaam en webhosting
  • Goede beveiliging
  • Goede support
  • Vaste kosten per maand

Nadelen van een website builder

  • Verhuizen van website naar een ander is niet mogelijk
  • Geen toegang tot de broncode van de website
  • Afhankelijk van de mogelijkheden die de website builder aanbiedt

Eigen website maken met WordPress

WordPress, je hebt er vast wel eens van gehoord. Met WordPress kun je zelf ook erg gemakkelijk een eigen WordPress website maken. Bijna 50% van alle websites op het internet zijn ontwikkeld met Wordpress! Dat dit dus een geliefd CMS is om je website mee te ontwikkelen lijkt ons wel duidelijk. WordPress is open source en helemaal gratis te gebruiken. Het wordt ontwikkeld en bijgewerkt door een ontzettende trouwe en grote community.

In combinatie met WordPress thema’s kun je al snel een basis wegzetten voor je website en daar op voort boorduren. Zo’n thema kan gratis zijn maar je hebt ook betaalde en dan vaak ook uitgebreidere thema’s.

Tot slot heb je ook nog plugins voor je website die het mogelijk maken om speciale functionaliteiten toe te voegen. Deze plugins kun je installeren en configureren maar soms is er dus wel enigszins technische kennis vereist om dit goed en netjes te doen en als er iets kapot gaat kun je niet altijd rekenen om een support team. Dat varieert enorm per plugin. Net als bij thema’s heb je ook betaalde plugins waar je dan weer meer mee kunt en wel mag en kan rekenen op een betere support als er vragen of problemen zijn.

Voordelen van een eigen website maken met WordPress

  • Overzichtelijk CMS en SEO vriendelijk
  • Grote community
  • Grote hoeveelheid thema’s waar uit gekozen kan worden
  • Keuze uit verschillende page builders
  • De website is 100% jouw eigendom en kun je dus ook verhuizen naar andere hosting provider
  • Toegang tot de broncode (mits je daar behoefte aan hebt)
  • Veel mogelijkheden toevoegen functionaliteiten door plugins
  • Kan volledig gratis gebruikt worden

Nadelen van een website maken met WordPress

  • Domeinnaam en hosting aparte regelen
  • Zelf je website, thema’s en plugins up-to-date houden voor veiligheid website
  • Support kan soms tegenvallen als er dingen stuk gaan, je zal dit soms met de community samen moeten oplossen.
  • Leercurve, je zult wel wat tijd en energie moeten steken om met WordPress overweg te kunnen.

Conclusie, een website builder of een CMS als WordPress?

Dit is helemaal afhankelijk van je wensen, tijd en energie die je er in wilt steken. Als je weinig tijd hebt en snel iets neer wilt zetten dan adviseren we om een website builder te gebruiken. Heb je wat meer tijd en energie en je wil echt iets van jezelf opzetten dan is WordPress een goed alternatief. Hiermee heb je wat meer vrijheid dan met een website builder.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.