Economische Visie #KansvoorNijmegen: Samen maken we het waar

13 april 2022 12:27

Economische Visie  #KansvoorNijmegen: Samen maken we het waar

150 deelnemers uit bedrijfsleven, onderwijs en kennisinstellingen die elkaar ontmoeten. Een visie op schreefgroei in Nederland en de gevolgen daarvan voor de economie en ondernemers in Nijmegen. Inspirerende voorbeelden van ondernemers die vanuit #KansvoorNijmegen bezig zijn met circulariteit, innovatie en human capital. De vraag wat deze ondernemers, maar ook kennisinstellingen en andere partners, van het nieuwe college van burgemeester en wethouders verwachten. Het kwam op 10 maart 2022 allemaal samen in één bioscoopzaal in Nijmegen, tijdens de Inspiratie- en Netwerkbijeenkomst.

Tijdens deze sessie stonden netwerken, kennis delen en inspireren centraal, met als doel om nieuwe ideeën op te doen voor kansen voor de economie voor 2022 en verder. Er werd stilgestaan bij drie jaar Economische Visie: hoe stonden we er toen voor en waar staan we nu? En wat willen de ondernemers aan de gemeente Nijmegen meegeven voor de nieuwe bestuursperiode die er aan zit te komen?

Impuls voor de Nijmeegse economie

De Netwerk- en Inspiratiebijeenkomst vond nog geen week voor de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dat gaf de bijeenkomst een extra dimensie voor wethouder Economische Zaken, Monique Esselbrugge, die in die vier jaar wethouderschap nauw contact had met veel ondernemers en samen met hen de visie heeft opgesteld en uitgevoerd. Esselbrugge, in haar eigen woorden richting de aanwezige ondernemers: “Ik hoop dat ik als wethouder de afgelopen jaren de economie en bedrijvigheid in Nijmegen een impuls heb gegeven. Niet alle stappen daarvoor zijn even groot, maar kleine stappen blijken vaak goud waard. Dit blijkt ook uit de vele ‘toevallige ontmoetingen’ die ik met jullie had, maar ook uit de werkbezoeken. Partijen verbinden of een steuntje in de rug geven, bijvoorbeeld door mee te bewegen voor een locatie, was soms al voldoende om ondernemerschap en nieuwe ideeën te stimuleren en te laten slagen.”

Snel zaken regelen via de Economische Visie

Sinds het ontstaan van #KansvoorNijmegen zijn verschillende succesvolle acties afgerond. Tijdens een inspiratiesessie in februari zijn nieuwe acties opgehaald voor komend jaar die nog verder vorm krijgen. De uitslag van gemeenteraadsverkiezingen heeft daar geen invloed op volgens Esselbrugge: “We kunnen snel zaken regelen. Er is geld vrijgemaakt voor de uitvoering van de visie, voor dit jaar en volgend jaar, en het is aan ons samen om daar zinvolle acties aan te koppelen. Bijvoorbeeld het idee voor een triple helix versnellingsteam om bedrijfspanden te verduurzamen. Of het neerzetten van Via-T en dit uitbouwen tot centrum voor circulaire bouw. De afgelopen jaren lieten zien dat kennisinstellingen, ondernemers en andere partners goed kunnen samenwerken. Dat is mooi om te zien én essentieel: de Economische Visie, de initiatieven en de uitvoering is natuurlijk niet alleen van de gemeente maar van ons allemaal samen. De ondernemers maken het waar, waarbij de gemeente ondersteunt. Ongeacht de uitslag van de verkiezingen: die leidt niet tot een breuk hierin.”

Human capital

Krapte op de arbeidsmarkt is voor Klokgroep niks nieuws. Daarom kwam de organisatie in actie. In de Hubertushal is VIA-T gevestigd, waar onderwijs, bedrijfsleven en arbeidsbemiddeling samenkomen en veel mensen geïnspireerd worden voor de bouw en techniek. Fons van de Klok van Klokgroep: “We krijgen veel positieve reacties. De leerlingen vinden dit leuker dan naar school gaan. Maar het arbeidstekort in deze sector begint al bij de ouders: die zien hun kinderen graag een opleiding volgen.” Jeanne van de Klok van WIL Groep biedt hier leerwerktrajecten voor bouw, techniek en de energietransitie aan om het arbeidstekort in de bouwsector op te vullen. “Dit model voor leerwerktrajecten kan ook werken voor de zorg – een andere sector met arbeidstekort – en is ook goed in te zetten voor mensen die momenteel geen werk hebben.”

“Goed ondernemerschap is investeren in jong talent”

Chantal Peters van EKI en Papierfabriek Nijmegen pakte dit anders aan: “Innoveren kan op verschillende manieren. Toen wij de oude papierfabriek ombouwden, legden wij ook een solarpark aan met 10.000 zonnepanelen waarmee we ook de buurt van duurzame energie voorzien. En toen we de Innovatieprijs wonnen, hebben we onze stagiaire letterlijk en figuurlijk podium gegeven. Dit trok weer andere jongeren aan want zij zagen dat ze hier een kans krijgen. Goed ondernemerschap is investeren in jong talent.”

SANDER HEIJNE:
“Ga naar kwalitatieve groei in Nijmegen: welke problemen kunnen we oplossen?”
Waarom werken we steeds harder voor steeds minder? Hoe zit het met sociale en economische scheefgroei in Nijmegen en wat betekent dit voor de economie en ondernemers? Journalist Sander Heijne – medeauteur van bestseller Fantoomgroei – inspireerde de ondernemers met een sessie hierover en zoomde daarbij in op de kansen voor Nijmegen.Heijne: “Laten we in plaats van kwantitatieve groei – meer, meer, meer – inzetten op kwalitatieve groei: welke problemen lossen we op? Gemeente Nijmegen heeft de ambitie om 10.000 banen en 10.000 woningen te realiseren. Die woningen krijg je wel vol, maar voor wie zijn die banen? Er is tenslotte al krapte op de arbeidsmarkt. En die mensen die hier komen werken, moeten ook ergens wonen. In de toekomst zullen werkgevers strijden om werknemers. Denk na: wát wil je hier hebben? Denk aan mensen die kwaliteiten hebben om in te zetten voor verduurzaming en de energietransitie. Bijvoorbeeld die met zonnepanelen en warmtepompen werken.” Het aantal banen in Nijmegen is in de afgelopen jaren al met meer dan 7500 gegroeid.

Human capital meets circulariteit en innovatie

Koen Verlinden’s aanpak met zijn organisatie Fair Coffins is een ander voorbeeld van hoe het ook kan. Verlinden: “De uitvaartbranche is heel vervuilend. Voor één kist is al ongeveer 3 kilo lijm nodig. Dit kan anders. Wij maken duurzame uitvaartkisten, samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van mensen met een zeer laag IQ tot hoogbegaafden of iemand met jeugddetentie. Wij kijken naar wat deze ‘thuiszitters’ te bieden hebben. Dat zouden meer ondernemers moeten doen.”

“Denken in kansen en talenten”

Een mooi aandachtspunt van Verlinden voor het nieuwe college. Esselbrugge kan zich er wel in vinden: “Ons samen inspannen om ‘thuiszitters’ te stimuleren weer aan het werk te gaan omdat ze dat graag willen. Daar kan ik wel wat mee. Laten we denken in kansen en talenten. De behoefte aan ontmoeting, ondersteunen van startende ondernemers en het blijven investeren in Nijmegen om aantrekkelijk te blijven als stad, zijn onderwerpen die ik vanmiddag ook nog heb meegekregen voor het nieuwe college.” Wie het nieuwe bestuur daar graag ongevraagd advies over geeft namens de jonge ondernemers in Nijmegen? De Young Talent Board, een netwerk van jonge ondernemers in de stad die niet gekoppeld zijn aan een partij. In het leven geroepen door wethouder Esselbrugge. Mark Bos van Press Play geeft vast een eerste advies: “Nijmegen mag wel een grotere bek hebben en meer laten zien dat hier heel toffe dingen gebeuren.” «

www.nijmegen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.