Duurzaamheid & MVO tijdens Covid-19

8 december 2020 10:56

Duurzaamheid & MVO tijdens Covid-19

Nu de wereld steunt en kreunt onder de ellende die Covid-19 met zich meebrengt is de vraag of je als bedrijf op de handrem moet gaan staan. Of moeten we blijven werken aan onze toekomst en die van de economie?

MVO en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor de toekomst. Dit speelt ook op landelijk niveau. Alleen heeft de overheid vele miljarden nodig om de economie te redden en het is dan makkelijk om deze benodigde euro’s te halen uit een potje waarvan we denken dat we dit nu even niet nodig hebben: investeringen in de toekomst, investeringen in duurzaamheid.

Binnen schoonmaakbedrijf Blinck leeft deze materie ook. Zij hebben in kaart gebracht wat zij als schoonmaakbedrijf al doen op het gebied van duurzaamheid. Op sommige punten is de verandering op een natuurlijke wijze ontstaan, andere veranderingen zijn bewust doorgevoerd om een duurzame koers te varen.

Niet alleen schoonmaakbedrijven profiteren van deze bevindingen. Iedere onderneming kan een duurzaamheidsslag slaan met deze punten en daar uiteindelijk ook mee besparen. Of hun schoonmaakbedrijf aansporen om hiermee aan de slag te gaan.

Wat kan een schoonmaakbedrijf doen aan duurzaamheid en MVO?

Duurzaamheid kan worden geschaard onder MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Een aantal punten waarop schoonmaakbedrijven hun ‘footprint’ kunnen verbeteren en een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving:

 • Milieubewust schoonmaken: gebruik ecologische, milieuverantwoorde schoonmaakmiddelen (natuurlijk en biologisch afbreekbaar), gebruik zo min mogelijk water en energie en maak gebruik van het microvezelsysteem waarbij meestal geen schoonmaakmiddelen nodig zijn.
 • Maak op grotere locaties gebruik van hervulbare flessen voor schoonmaakmiddel die je zelf kunt vullen en mengen via een doseersysteem zodat er nooit te veel schoonmaakmiddel wordt gebruikt. Bijkomend voordeel is dat zeepresidu op vloeren en wanden tot het verleden behoort.
 • Daar waar mogelijk het afval gescheiden inzamelen en afvoeren.
 • Kies bij vervanging van machines en materialen energiezuinige en duurzame alternatieven voor bijvoorbeeld stofzuigers en schrobmachines.
 • Maatschappijvriendelijk ondernemen hoort ook bij MVO. Behandel medewerkers daarom heel bewust als ‘mens’. Ze zijn een van de belangrijkste schakels in de processen, luister dus ook naar wat zij te zeggen hebben. Ga meerdere keren per jaar met de schoonmaakmedewerkers in gesprek en vraag ze hoe zij hun werk ervaren, of zij het anders zouden willen en of de uitvoering lukt zoals het bedacht is en uitgevoerd wordt. Dit kan dan ook zomaar zorgen voor aanpassingen het werkprogramma of de werkzaamheden waardoor je organisatie efficiënter wordt.
 • Ook medewerkers die door lichamelijke klachten of leeftijd wat meer moeite hebben om de werkzaamheden uit te voeren kunnen nog een waardevolle bijdrage leveren aan je bedrijf. Zorg voor een speciaal vangnet voor deze collega’s. Pas na gesprekken en eventueel een arbeidsdeskundig oordeel nog voordat er sprake is van ziekteverzuim hun werkzaamheden en werkuren aan. Ook deze collega’s zijn belangrijk voor je bedrijf en de maatschappij.
 • Zet in op elektrisch rijden. Kies waar mogelijk voor elektrische voertuigen en overweeg hybride wanneer volledig elektrisch niet kan.

Dit zijn duurzaamheids- en MVO-maatregelen die voor vrijwel ieder schoonmaakbedrijf te realiseren zijn. Als middelgrote speler met bescheiden budgetten is het Blinck ook gelukt.

De tips voor duurzaamheid en MVO

Alles nog eens kort op een rijtje, om het zelf te kunnen implementeren:

 • Kies voor ecologische, milieuverantwoorde schoonmaakmiddelen
 • Bespaar op water door het microvezelsysteem
 • Gebruik hervulbare flessen met een doseersysteem
 • Scheid afval en voer het gescheiden af
 • Vervang machines en materialen door energiezuinige en duurzame alternatieven
 • Gebruik de kennis van de medewerkers om efficiëntie te verbeteren
 • Wees ziekteverzuim voor en zet medewerkers tijdig in op andere plekken
 • Schakel zoveel mogelijk over op een elektrisch wagenpark
 • Gebruik gerecyclede en biologisch afbreekbare materialen waar mogelijk
 • Huur mensen in die uit de regio komen

Kijk welke veranderingen je kunt doorvoeren om jouw bijdrage aan een duurzamere toekomst te leveren.

‘If you change nothing, nothing will change’

 

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.