Durf te investeren in het werkgeluk van je medewerkers

27 juni 2022 13:38

Durf te investeren in het werkgeluk van je medewerkers

Organisaties hebben tegenwoordig steeds meer moeite met het aantrekken en behouden van medewerkers. De arbeidsmarkt is lastig en veel organisaties richten zich met name op het aantrekken van nieuwe medewerkers als er één vertrekt of opgeschaald moet worden. Bij MatchPerfect pleiten we er juist voor om eerst te investeren in je huidige medewerkers. Zij vertegenwoordigen het grootste kapitaal van een organisatie door hun kennis en kunde en het is dan ook van groot belang om deze groep aan je te binden.

Het werkgeluk en de medewerkerstevredenheid onder medewerkers is één van de bepalende factoren of een medewerker bij een organisatie blijft. Organisaties hebben hier vaak te weinig oog voor en kijken eerder naar de klanttevredenheid, omzetcijfers en kosten. Wat ons betreft zijn deze zaken juist afhankelijk van het werkgeluk en de medewerkerstevredenheid bij medewerkers. Medewerkers die gelukkig zijn in hun werk zullen zorgen voor minder verzuim, minder verloop en een hogere productiviteit.

Vraag je medewerkers om input

Wij pleiten er dan ook voor om 1 of 1 keer in de 2 jaar een uitgebreid medewerkers tevredenheidonderzoek (MTO) uit te voeren. Via een dergelijk onderzoek komt naar voren hoe medewerkers op diverse vlakken tegen een organisatie aan kijken en of ze werkgeluk ervaren. Uit het MTO kan bijvoorbeeld naar voren komen dat medewerkers weinig waardering voelen, het management laag scoort of de communicatie onvoldoende vinden. Door op die punten in te spelen en daar als organisatie echt mee aan de slag te gaan, zal dat bijdragen aan het werkgeluk en medewerkerstevredenheid.

Vaak zien wij bij organisaties dat opvolging geven aan een MTO een heet hangijzer is. Medewerkers hebben hun mening en input gegeven, maar zien in de praktijk vaak weinig verandering. Hierdoor kan het zo zijn dat het vertrouwen van de medewerkers in de organisatie daalt. Dit is zonde terwijl de intentie van de werkgever goed is. Om beter inzicht te krijgen in de concrete knelpunten is wat ons betreft een verdiepend vervolgonderzoek van cruciaal belang. Deze verbeterpunten zou je middels werkgroepen of interviews in kaart kunnen brengen.

Aan de slag met de verbeterpunten

Nu je weet waar de specifieke verbeterpunten liggen, kun je aan de slag met het bedenken van oplossingen en de implementatie ervan. Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn:

  • Invoeren functionerings- en beoordelingssysteem;
  • Opleidingen organiseren;
  • Training inspirerend leiderschap voor management;
  • Onboardingprogramma opstellen voor nieuwe medewerkers.

Na 1 of 2 jaar voer je weer dezelfde onderzoeken uit en als het goed is zou je organisatie op een aantal vlakken beter moeten scoren. Op deze manier ben je voortdurende samen met je medewerkers bezig om van je organisatie een leukere werkplek te maken en het werkgeluk te verhogen. Dit moet zorgen voor het behoud van medewerkers en als je het erg goed doet, worden medewerkers ambassadeurs van je organisatie. Zij zullen dan ook een belangrijkere rol spelen in het aantrekken van nieuwe medewerkers.

Start nu met SLIM

Tegenwoordig is het ook mogelijk om voor zaken die te maken hebben met de ontwikkeling en opleiding van je medewerkers de SLIM subsidie aan te vragen. Op deze manier kun je aanspraak maken op een vergoeding van een deel van de gemaakte kosten. Kortom het ideale moment om te starten met het investeren in je menselijk kapitaal.

Wij helpen je verder

Bij MatchPerfect helpen en begeleiden we MKB organisaties met het behouden en aantrekken van medewerkers. Dit doen we door het uitvoeren van medewerkers tevredenheids- en de verdiepende vervolgonderzoeken. Daarnaast helpen we ook met de daadwerkelijke invoering van verbeterpunten zoals bijvoorbeeld onboardingprocessen of functionerings- en beoordelingssystemen. Voor het aantrekken van medewerkers nemen wij voor onze klanten hun arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en employer branding activiteiten uit handen.

MatchPerfect B.V.
Brabantplein 30
5401 GS Uden
Tel. 085-0600773
Email info@matchperfect.nl
www.matchperfect.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.