Dit is hoe je een community opbouwt binnen je vereniging
29 augustus 2022 16:05
In het verenigingsleven komt men samen rondom een gemeenschappelijk doel. Dit kan een sport of hobby zijn, maar bijvoorbeeld ook een politieke partij of een goed doel. In sommige gevallen ontstaat binnen de vereniging een hechte groep rondom een ander thema; denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met hetzelfde beroep of -belang. Zo’n community met een eigen karakter kan zorgen voor een nog grotere verbinding met de vereniging. De groep verdient de ruimte om zich te ontwikkelen en anderen te inspireren. Maar hoe doe je dat, een community opbouwen binnen een vereniging?
De eenvoudigste manier om een community op te bouwen is online
Wist je dat een community in de meeste gevallen een virtuele gemeenschap is? Dit betekent dat communicatie en de uitwisseling van kennis vooral plaatsvinden op een online platform. Handig, want zo kunnen leden zich eenvoudig aansluiten bij de groep. Om een community te starten, is in de eerste plaats dus een goedwerkend engagement platform nodig. Maar hoe kies je het juiste platform?
3x Belangrijke factoren voor een succesvol community platform
1. Houd ruimte voor groei
Bij het opzetten van een nieuwe community binnen jouw vereniging, denk je misschien nog niet aan de toekomst. Probeer toch verder te denken dan het hier in nu en jullie kansen in te schatten. In welke mate gaat de community groeien en wat is hiervoor nodig? Het is belangrijk om dit mee te nemen in de keuze voor een community platform. Zo kun je bijvoorbeeld een platform kiezen in abonnementsvorm, waarbij je het abonnement eenvoudig kan aanpassen aan een groter ledenbestand in de toekomst.
2. Zorg voor veiligheid in de groep én online
Een andere belangrijke factor om in het achterhoofd te houden is jullie online veiligheid. In een community worden persoonsgegevens opgeslagen en wordt in de meeste gevallen ook andere informatie uit het privéleven van leden gedeeld. Misschien worden er zelfs financiële transacties gedaan, bijvoorbeeld voor een uitje of inzamelingsactie voor een goed doel. Zorg dus voor een platform met een goede online beveiliging.
3. Bied de mogelijkheid om verbinding te maken met elkaar
Hoewel een community een hechte groep vormt binnen de verenging, is deze groep ten alle tijden onderdeel van het grotere geheel. Het is daarom belangrijk om de verbinding te blijven aangaan met elkaar. Een goed community platform biedt hiervoor voldoende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan kennisuitwisseling, het organiseren van bijeenkomsten en het aanbieden van e-learnings, maar ook aan relatiebeheer en het inzichtelijk maken van cijfers en rapportages. Denk bijvoorbeeld aan sociale media, zo houd je iedereen betrokken en enthousiast!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.