DE VOLKSBANK SPONSORT STUDENTEN IN WEDSTRIJD MEEST DUURZAME HUIS VAN EUROPA

13 juni 2022 16:17

DE VOLKSBANK SPONSORT STUDENTEN IN WEDSTRIJD MEEST DUURZAME HUIS VAN EUROPA

Met de Volksbank als een van de hoofdsponsoren ontwierpen en bouwden studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een ingenieus en duurzaam huis. Met dit gebouw dingt het team - van ruim 100 studenten verdeeld over drie jaar - mee naar de hoofdprijs in de Solar Decathlon Europe 2021/2022, een wedstrijd waar 18 teams uit 11 landen aan meedoen. Elk team geeft zijn kijk op duurzaam bouwen, wonen en leven in een concrete woning. 

“Toen de Volksbank als een van de hoofdsponsoren in dit avontuur stapte, waren we meteen verrast door de geestdrift en vindingrijkheid van de studenten”, aldus directielid Jeroen Dijst. “Zij hebben zich werkelijk vol enthousiasme op dit project gestort. Dat resulteerde in een innovatieve, duurzame woning, die ook nog eens wooncomfort biedt. Dit sluit aan bij waar wij als bank voor staan; bijdragen aan een beter woon-, werk- en leefklimaat. We zijn zelfs zo onder de indruk van het resultaat, dat we ook in de toekomst nieuwe teams gaan ondersteunen. Nu is het nog even spannend welk huis er met de winst vandoor gaat. Wat mij betreft heeft natuurlijk ‘ons’ team al gewonnen. Maar ik feliciteer ook al die honderden internationale studenten die zich net zo hard voor deze duurzame uitdaging inzetten.” 

Realistische, duurzame toepassingen 

Als een van de hoofdsponsoren ziet de Volksbank de Solar Decathlon als een proeftuin voor realistische, duurzame toepassingen. Dijst hierover: “Dankzij deze wedstrijd zijn nu talloze concepten concreet uitgewerkt die we in de praktijk kunnen toetsen. Wat hier gebeurt ontstijgt de tekentafel. Huiseigenaren en woningbouwers kunnen hier morgen hun voordeel mee doen.” 

Zien en ervaren

De huizen van alle 18 teams zijn de komende twee weken door iedereen te bewonderen in de Duitse stad Wuppertal. Het team VIRTUe, van de Eindhovense studenten, is ervan overtuigd dat ook hun huis inspireert tot nieuwe manieren van bouwen en duurzaam leven, die écht het verschil maken. Student Bouwkunde Marianna Angelini: “Ons huis is het tastbare bewijs van duurzame innovaties die haalbaar en toekomstgericht zijn.”  

Extra rendement

Student Operations Management & Logistics Coen van Spaendonck noemt graag enkele voorbeelden. “Wij hebben zonnepanelen laten maken die gekoeld worden met water. Hierdoor leveren ze meer elektriciteit en heeft de warmtepomp profijt van de extra warmte die vrijkomt.” 

Revolutionair zijn volgens hem ook de verschillende bouwelementen van hun inzending. “Die zijn zo slim vormgegeven dat ze voor elk type bouwwerk geschikt zijn. Van een vrijstaande woning tot flatgebouw.”  

Recycled en modulair

De wanden zijn van gerecycled hout en modulair. Daardoor is de indeling van het huis eenvoudig aan te passen. Van Spaendonck hoopt dat ze ook met hun vogel- en vleermuizenhotel, verscholen in de gevel, nog eens extra opvallen bij de jury. “Die beestjes hebben namelijk óók behoefte aan onderdak en bevorderen de biodiversiteit in de stad.”

Energie-advies

Angelini is erg gecharmeerd van het EQUI Librium, een systeem dat inschat op welk moment van de dag de meeste zon verwacht wordt. “Als dat bijvoorbeeld aan het eind van de dag is, krijg je het advies om de timer van de wasmachine of vaatwasser daarop in te stellen. Hartstikke slim toch?”

Coaching app voor duurzame leefstijl

Naast een woning ontwikkelden de studenten ook de ‘RecApp’. Deze app geeft de gebruiker tips hoe deze zijn leven nóg duurzamer kan inrichten. “Want duurzaamheid zit behalve in het huis waar je woont vooral ook in je leefstijl”, aldus student Emma Driesse die als developer meewerkte aan ‘RecApp’.

Leren voor de toekomst 

Volgens de Volksbank levert dit project volop inzichten op die concreet ingezet kunnen worden voor duurzamer bouwen en wonen. “De woningmarkt verduurzamen kun je onmogelijk alleen. Daarom starten we met de studenten en andere deskundige partijen een consortium waar we alle ervaringen verder zullen uitwerken. Ook maken we een videoserie over duurzaam wonen waarin het huis van team VIRTUe de hoofdrol krijgt”, aldus Dijst.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.