“De regio als klaslokaal”: leerlingen bouwen samen aan Tiny Houses én onze toekomst

12 oktober 2023 11:48

“De regio als klaslokaal”:  leerlingen bouwen samen aan Tiny Houses én onze toekomst

V.l.n.r.: Eric Robbers (senioradviseur Onderwijs & Ontwikkeling Quadraam), Ilse Vos (onderwijsdirecteur Liemers College locatie Landeweer) en Peter Koenders (oud-directeur Koenders Totaalbouw).

Op vrijdag 15 september was het dan eindelijk zover: de feestelijke start van het Tiny House project. Een project waarin leerlingen zelf twee echte Tiny Houses bouwen. Het project is een samenwerking tussen Sterk Techniekonderwijs, Rijn IJssel, verschillende vo-scholen én ondernemers. Het Liemers College is een van die vo-scholen. Op hun locatie Landeweer wordt een van de twee Tiny Houses gebouwd.

Het ontstaan van het project

Al jaren kampen zowel de technieksector als het onderwijs met hetzelfde probleem: er zijn te weinig vakmensen. Probeer maar eens een loodgieter te vinden. Of een metselaar. Of een docent techniek. Het lijkt vaak onbegonnen werk. Steeds minder leerlingen kiezen voor een vervolgopleiding en baan in de techniek. Dat moet veranderen. Sterk Techniekonderwijs (STO) stelde zichzelf de vraag hoe ze het techniekonderwijs anders konden organiseren binnen de eigen school. Het antwoord leek simpel: de samenwerking opzoeken.

Samenwerking

STO zocht de samenwerking op. Niet alleen met het onderwijs, maar juist ook met ondernemers. Peter Koenders, oud-directeur Koenders Totaalbouw: “Na een eerste bijeenkomst met STO was ik meteen enthousiast. Ik wil graag mijn hulp en kennis in dit project stoppen om zo meer jongeren de techniek in te krijgen.” Ook het Liemers College reageerde enthousiast: “Het project is een prachtig voorbeeld van de regio als klaslokaal. Samen met ondernemers en opleidingsbedrijven uit de regio onderwijs verzorgen voor onze leerlingen”, aldus Ilse Vos, onderwijsdirecteur locatie Landeweer.

“De kracht van dit project is ook echt dat het buiten de school ligt”

De regio als klaslokaal

In het project worden twee techniekvakken aangeboden: bouwen, wonen en interieur (BWI) en produceren, installeren en energie (PIE). Op locatie Landeweer van het Liemers College zijn deze twee vakken keuzevakken in het programma Dienstverlening en Producten. De vakken BWI en PIE worden tijdens het project in de praktijk aangeboden. Zowel op het Rijn IJssel-terrein als op locatie Landeweer van het Liemers College komt een heuse bouwplaats. Leerlingen komen naar de bouwplaats en treffen hier vakmensen aan die hen helpen met de bouw. Zij bieden de leerlingen technische ondersteuning en leren hen alles over het vak: van metselen tot het installeren van zonnepanelen. Daarnaast zijn er docenten op de bouwplaats aanwezig voor de pedagogische begeleiding. Ilse Vos: “De kracht van dit project is ook echt dat het buiten de school ligt. Je gaat daadwerkelijk op een bouwplaats een Tiny House bouwen. Onze leerlingen krijgen eerst van de vakmensen een stukje theorie, bijvoorbeeld over hoe ze de waterleidingen aan moeten leggen. Vervolgens passen ze dit direct toe in de praktijk. En ja, in de pauze schaften ze in een keet, precies zoals op een echte bouwplaats. Zo creëren we levensecht onderwijs en maken van de regio een klaslokaal.”

Oproep aan docenten

Met het project willen de betrokken partijen ook een oproep doen aan docenten. Een tweede doelstelling van het project is namelijk docenten interesseren om zich te laten omscholen tot techniekdocent. Dat kan een zij-instromer zijn, maar ook een docent die interesse heeft in techniek en samen met zijn leerlingen komt bouwen aan het Tiny House.

Een pilot

Het project is een pilot. Het idee hierachter is dat het vaak beter werkt om het simpel en klein te houden, zodat je echt begint. Daarna kun je het verder uitbouwen. Ilse Vos: “We hebben nu gekozen voor een heel simpel ontwerp, dus echt een pilot. Maar wel alles zit in het huis: waterleidingen, stroom, een keukentje, domotica, enzovoorts.” Het idee is dat het Liemers College, STO en de betrokken ondernemers het project doorontwikkelen, zodat op een later moment ook andere Liemerse onderwijsinstellingen aansluiten. «

Sterk techniekonderwijs

Het landelijke ondersteuningsteam Sterk Techniekonderwijs ondersteunt scholen en regio’s bij het maken en uitvoeren van de regionale plannen. Ze bieden ondersteuning, data, inspiratie, tools en informatie om regio’s te helpen bij het vormen van het samenwerkingsverband, het planvormingsproces en de uitvoering. Het ondersteuningsteam Sterk Techniekonderwijs is een samenwerking tussen SPV (Stichting Platforms vmbo) en Platform Talent voor Technologie in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Bouw jij mee aan een toekomst voor techniek?

Wil jij vanuit jouw expertise meewerken aan het Tiny House project? Gaaf! Neem contact op met Bert Carpaij via b.carpaij@candea.nl. Samen bouwen we verder aan een toekomst voor techniek.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.