De online gevaren voor uw bedrijf

17 mei 2023 12:06

De online gevaren voor uw bedrijf

Cybercrime vormt een van de grootste bedreigingen voor bedrijven. De snelle ontwikkelingen rondom digitale technologie brengen niet alleen voordelen voor ondernemers, hackers kunnen ook genieten van deze snelle innovatie. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van de nieuwste AI-chatbot ChatGPT. Dit brengt nieuwe online gevaren met zich mee waar voornamelijk midden en kleinbedrijven het doelwit van zijn. Dit komt doordat grootbedrijven vaak een hogere alertheid hebben dan MKB’s.

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een term die wordt gebruikt voor online criminaliteit aan te duiden. Hierbij kun je denken aan een computervirus of het stelen en misbruiken van online gegevens. Cybercrime kan ook in verschillende vormen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan hacking, phishing, malware en ransomware. Maar wat betekent dit voor uw bedrijf? Bij datalekken loopt niet alleen de reputatie van uw bedrijf gevaar, persoonsgegevens van klanten kunnen ook uitlekken. Vrijwel iedere dag vinden cyberaanvallen plaats. Zo zijn 80% van midden- en kleinbedrijven wel eens het doelwit geweest. Bij grootbedrijven zijn ruim 75% doelwit geweest van een cyberaanval. Maar wat willen criminelen met deze persoonsgegevens? Het doel is uiteraard om op een snelle manier geld te verdienen. Vaak worden deze gegevens dus aangeboden op het dark web. Volgens een recent onderzoek door ExpressVPN kosten inloggegevens voor Facebook bijvoorbeeld $45 dollar. Wanneer je dus als crimineel de gegevens hebt van 1000 mensen kan je al gauw $45.000 dollar buit maken.

Cybercriminelen worden steeds professioneler

Met de snelle ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie kunnen niet alleen bedrijven genieten van nieuwe innovatieve technologieën, criminelen kunnen dit ook. Zo zijn ze in staat om op een snellere manier wachtwoorden te kraken met behulp van kunstmatige intelligentie. Daarnaast kan ChatGPT gebruikt worden om overtuigende phishingberichten te maken. Ook kan de nieuwste AI-chatbot criminelen zelfs helpen bij het schrijven van malware. Voorheen waren phsishingberichten nog makkelijk te herkennen door het aantal spellingsfouten en slordige zinsopbouw. Met de opkomst van ChatGPT kunnen criminelen niet alleen grammaticaal correcte berichten opstellen, ze kunnen ook extreem overtuigend overkomen.

Hoe kun je deze gevaren vermijden?

Het compleet vermijden van cybercrime is lastig. Wel kunt u uw bedrijf zo veel mogelijk beschermen. Ten eerste is een sterk wachtwoord natuurlijk belangrijk. Echter blijft het niet hierbij. Het is ook belangrijk om wachtwoorden regelmatig aan te passen. Daarnaast is het verstandig om een tweestapsverificatie in te stellen. Dit betekent dat er naast een normaal wachtwoord een extra code moet worden ingevoerd voordat er ingelogd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld om een sms-code gaan die alleen kort geldig is. Hierdoor wordt het voor criminelen extra lastig gemaakt om bij persoonlijke gegevens te komen. Ten tweede is het ook belangrijk om uw werknemers goed in te lichten over phishing. Hackers proberen vaak met overtuigende e-mails op het vertrouwen van werknemers in te spelen. Daarom kan het helpen om bijvoorbeeld trainingen te geven over cybersecurity. Als laatste is het ook verstandig om je data op veilige plekken te bewaren en back-ups te maken. Indien er een cyberaanval plaatsvindt komt het vaak voor dat bedrijven niet meer bij hun bestanden kunnen komen. Zorg er daarom voor dat u minstens één backup heeft opgeslagen in de cloud.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.