De Ondernemers gym- hoe financieel fit is jouw onderneming?

30 januari 2024 09:48

De Ondernemers gym- hoe financieel fit is jouw onderneming?

In de podcastserie ‘De Ondernemers Gym’ gaat Sara Monster namens Ondernemersklankbord in gesprek met experts om kennis te verzamelen die je als ondernemer nodig hebt voor een gezond en fit bedrijf. Elke week komt een nieuw thema aan bod en krijgen ondernemers een praktische passende training mee van de adviseurs van Ondernemersklankbord. Er zijn verschillende onderwerpen, van duurzaam ondernemen, marketing voor kleine ondernemers tot aan tips om te starten met een onderneming. Én, een heel belangrijk onderwerp: een aflevering over hoe je overzicht over je financiën hebt en houdt.

Ondernemersklankbord gaat hiervoor in gesprek met Marissa Bonants, expert op het gebied van financiën en begeleider van miljoenen merken. Hoe gezonder je financiën, hoe beter je bedrijf kan groeien. In de podcast helpen ze je om in drie stappen grip op je geldzaken te krijgen en te houden. Luister de podcast hier.

Financiële tips van OKB-adviseur Fred Nessen

Wie ook heel veel over financiën weet is OKB-adviseur Fred Nessen. Met ruim dertig jaar ervaring in het bankwezen en een brede kennis op financieel gebied helpt hij als adviseur van Ondernemersklankbord op vrijwillige basis ondernemers vooruit met zijn advies.

Fred geeft aan dat de meeste ondernemers doorgaans werken met een vrij gedegen financieel jaarplan, waarin ze de ambities en verwachtingen vastleggen en zo die stip aan de horizon hebben om na te jagen. Dit is goed, maar eigenlijk niet genoeg, zo meent Fred. Waar hij naar kijkt als hij met ondernemers in gesprek gaat is hun financiële wendbaarheid.

In een eerder gesprek met De Ondernemer zegt Fred hierover: “Als je ondernemer bent is het belangrijk om flexibel te zijn en je bedrijfsvoering te kunnen aanpassen. Dit geldt ook voor je financiële plan, stuur bij wanneer dat nodig is. Ga uit van een goedweer scenario, een minder en een slechtweer scenario. Kijk wat het betekent zodat je eventueel op tijd kunt bijsturen. Het leven is onvoorspelbaar, er kan écht een hoop gebeuren in een jaar tijd.”

Stel je boekhouding niet uit

Een andere tip van Fred is: Stel je boekhouding niet uit. ,,Veel ondernemers stellen de boekhouding het liefst uit. Ze hebben geen tijd, of vinden het gewoon echt niet leuk. Ondernemers willen het liefst focussen op hun vakmanschap, maar het financiële overzicht houden is ook essentieel voor je ondernemerschap. Echt, ik snap dat je het leuker vindt om je vak uit te oefenen dan om met belastingpapieren bezig te zijn, maar het hoort er echt bij. Net als inzicht hebben en houden in je energie-, personeel-, en huurkosten. Goed debiteurenbeheer en een reële persoonlijke vergoeding zijn twee andere prioriteiten en helpen je om de cashflow op orde te houden. Solvabiliteit is wendbaarheid en de belangrijkste stap om je bedrijf gezond te houden."

En.. Durf hulp te vragen

Fred: “We horen helaas nog vaak van ondernemers dat ze eerder aan de bel wilden trekken, maar dit niet deden uit schaamte. Zonde! Het vragen van hulp op vlakken waar niet je hart ligt of waar je geen kennis van zaken hebt is geen teken van zwakte, maar juist een sterkte. “

Wil jij meer waardevolle kennis opdoen om je bedrijf fit en gezond te houden? Luister dan naar de achtdelige podcastserie ‘De Ondernemers Gym.’

De ondernmers gym

OKB logo

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.