‘De nieuwe werkelijkheid’

24 april 2020 09:31

‘De nieuwe werkelijkheid’

Hoe ga je om met een ‘intelligente lockdown’? Woorden zoals social distancing, anderhalve meter economie en zelfisolatie zijn niet meer weg te denken. Ineens ziet de werkzame wereld er wel heel anders uit voor mij als senior consultant bij BeljonWesterterp. Waar je voorheen in je vaste ritme iedere dag de weg naar kantoor neemt of onderweg bent naar een opdrachtgever, zit je nu in huiselijke omgeving op je laptopje het werk te doen. De boodschap van onze werkgever is duidelijk: Gezondheid voor alles. Fijn dat we zo beschermd worden door onze werkgever en deze ons niet blootstelt aan de risico’s buiten, daar kunnen we alleen maar waardering voor hebben.

Minder fijn is het dat je ineens al je face-to-face-contacten mist. Geen praatje bij het koffiezetapparaat, geen gezamenlijke lunch, het missen van de levendigheid op kantoor en de gesprekken met kandidaten en opdrachtgevers. Daarnaast  geen bezoeken brengen aan de vele netwerkbijeenkomsten in de regio, georganiseerd door onder andere het IKT en VNO-NCW, waar het juist zo fijn is om elkaar real-life te treffen en waar soms hele mooie verbindingen tot stand komen.

Er ontstaat een nieuwe werkelijkheid en dat vraagt je om te schakelen naar de nieuwe situatie. Je niet te laten ontmoedigen door het virus en alle berichtgevingen, die gevraagd en ongevraagd bij je binnenkomen. Je herpakken en nadenken over hoe dan? Gaan we achterover leunen en wachten tot het ergste voorbij is? Of gaan we juist nu dingen anders doen en dingen doen waar we voorheen geen tijd voor hadden? Zo ontstaan er hele mooie virtuele ontmoetingen en nieuwe inzichten.

Contacten onderhouden met je opdrachtgevers in tijd van Corona, niet om een opdracht op te halen, maar juist een luisterend oor te bieden hoe zij het allemaal beleven. Waar kunnen we meedenken. En wat als corona voorbij is, hoe is dan de situatie? Waar kunnen we eventueel voor opdrachtgevers de verbinding onderling maken.

Ik merk dat onze opdrachtgevers niet alleen maar stilstaan bij het heden, maar strategisch nadenken over de toekomst van de organisatie of het bedrijf. Waar hebben we straks behoefte aan en waar kunnen daar nu al in schakelen?

Wat kunnen we in gang zetten, zonder dat het tegen alle regelgeving van het RIVM ingaat? Waar kunnen we wel de zorgvuldigheid betrachten en toch onze business en onze toekomst niet uit het oog verliezen?

Dat maakt dat ik vanuit mijn nieuwe werkelijkheid, met behulp van de moderne technologie, videogesprekken voer met opdrachtgevers voor nieuwe vacatures die zich straks na corona gaan aandienen.  Ik spreek met potentiële kandidaten die op dit moment  de overstap niet willen of durven maken, maar wel na corona straks de arbeidsmarkt opgaan. Daarnaast organiseren we in onze regio teamsessies per video om de onderlinge contacten goed vast te houden en kunnen we nog steeds samen successen vieren.

Zo kan ik toch vanuit mijn thuissituatie een bijdrage leveren, niet achterover leunend, maar vooral proactief en gemotiveerd deze periode zien door te komen. Uiteraard hopend dat we weer snel terug kunnen naar een situatie van voor corona. Als het eenmaal zover is, kijken we zeer waarschijnlijk terug op een hele moeilijke periode waarin creativiteit, moed en veerkracht velen hebben geholpen te overleven en nemen we de opgedane kennis en voordelen uit de periode van de ‘intelligente lockdown’ mee naar de nieuwe werkelijkheid.

Ik kan niet wachten!

Greetje Jakobs,  senior consultant regio Oost BeljonWesterterp, 06 50221272

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.