De meest effectieve strategie om jouw fotografie portfolio te laten exploderen op Google

24 maart 2023 14:55

De meest effectieve strategie om jouw fotografie portfolio te laten exploderen op Google

Natuurlijk is het belangrijk dat jouw fotografie of creatieve online portfolio door zo veel mogelijk mensen wordt gezien. Het portfolio zorgt ervoor dat je jouw werk kunt promoten en nieuwe klanten aantrekt. Als fotograaf, filmer of andere beeldmaker kan het zo zijn dat je niet precies weet hoe de knoppen van Google werken en hoe je zorgt dat je online wordt gezien. Daarom is dit artikel er om jouw portfolio te optimaliseren voor zoekmachines.

Hoewel dit artikel zich richt op fotografen, zijn de zoekmachineoptimalisatie (SEO) technieken door iedereen te gebruiken die hoger in Google willen eindigen.

1. Maak je website of portfolio conversiegericht

Een conversie is wanneer een bezoeker op een bepaalde link of knop klikt die vervolgens een verkoop, abonnee of transactie in gang zet. Als beeldmaker wil je jouw werk uiteraard groots vertonen, want het gaat uiteraard om de beelden die je maakt. Hoewel het tonen van veel afbeeldingen voor de hand ligt, is het niet de beste manier om potentiële klanten te laten converteren.

Wanneer bezoekers op jouw site of portfolio terecht komen is het belangrijk dat ze direct, zonder te scrollen (‘Above the Fold’) zien waar de site over gaat en wat je aanbiedt. Daarbij wil je ervoor zorgen dat bezoeker direct een optie heeft om essentiële informatie op te vragen zonder moeite. Denk aan prijsopgaves, een knop naar een product dat je verkoopt of een manier om in contact te komen.

Ben je een bruiloft fotograaf, dan moet dat in zowel beeld als tekst naar voren komen. Het is namelijk belangrijk dat iemand die op zoek is naar een bruiloft fotograaf meteen weet dat hij of zij goed zit en dat iemand die op zoek is naar een drone-operator beter verder kan kijken.

Kortom, maak het makkelijk voor de gebruikers om te navigeren door je website. Dit doe je door een goede menu-structuur te gebruiken en duidelijke en grote knoppen met een ‘call-to-action’. Wees er alert op dat je deze knoppen mondjesmaat gebruikt, anders is het niet meer duidelijk waar mensen op moeten klikken.

2. Zorg voor goede content

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is zeker waar, maar zo werkt het niet als je hoog wilt eindigen op Google of andere zoekmachines. Google is een robot die tekst (en afbeeldingen) gebruikt om jouw website te snappen. Google geeft de voorkeur aan website met kwalitatief goede content die relevant is voor de zoekopdracht. Naast het gebruik van de juiste zoekwoorden (meer daarover in het volgende stuk), is goede content van belang.

Veel fotografie, film en grafische portfolio’s bestaan alleen uit de gemaakte producten (beelden), maar het toevoegen van een blog is een ideale manier om jezelf te promoten. Je kunt schrijven over de industrie, nieuws, tips en de beste camera producten (waar je eventueel affiliate links in kunt plaatsen, waar je ook weer geld mee verdient). Of schrijf bijvoorbeeld een artikel over hoe je cinematische film kunt maken op de beste camera telefoon.

Door content toe te voegen die met je industrie te maken heeft, snapt Google beter waar je website over gaat. Dit zorgt ervoor dat zoekers sneller bij jouw website uitkomen, omdat zoekmachines meer content hebben om jouw website te vinden.

3. Gebruik de juiste zoekwoorden

Het blijft niet alleen bij het schrijven van goede content, want deze moet ook worden geoptimaliseerd voor Google. Zoals we eerder zeiden; een zoekmachine is een robot. Deze robot maakt gebruik van zoekwoorden en combinaties van woorden om je site te snappen.

Zorg ervoor dat je per artikel focust op één zoekwoord. Zo kun je als productfotograaf een artikel schrijven over de licht set-up bij productfotografie (zoekwoord) en een ander artikel over hoe je een product in het frame plaatst. Het idee is dat je het zoekwoord meerdere keren in de tekst gebruikt en soms op verschillende manieren. Google kan namelijk verschillende zinsconstructies herkennen. De gekozen zoekwoorden moet je gebruiken in je hoofdtitel (H1), af en toe in je hoofdstuktitels (H2) en als het mogelijk is nog ergens in een subtitel (H3). Maak je gebruik van een SEO-tool op je website, zoals Yoast SEO, zorg er dan ook voor dat het zoekwoord terugkomt in de SEO-titel.

4. Optimaliseer je afbeeldingen en video’s

Het optimaliseren van afbeeldingen en video’s heeft te maken met zowel je websitesnelheid als de manier waarop Google de website leest. Een snelle website is niet alleen fijn voor gebruikers, maar ook voor Google. Het is niet per se zo dat de snelste website bovenaan komt, maar het is wel zo dat trage websites worden genegeerd door Google en vaak ook gebruikers.

Comprimeer foto’s en video’s

Comprimeer foto’s en video’s zo veel mogelijk. Dit komt erop neer dat foto’s zo’n 17 tot 80kb zijn, met een maximum van 200kb. Grotere foto’s duren lang om te laden en dat maakt je website traag.

Gebruik Alt-tags in je foto’s

Om Google te laten snappen waar de foto’s over gaan is het van groot belang alt-tags toe te voegen. Deze alternatieve titels kunnen door Google worden gelezen en leggen uit waar de foto over gaat. De meeste tools, zoals Wordpress, hebben een apart veld waar je deze kunt invullen. Beschrijf kort wat de foto laat zien en gebruik eventueel het zoekwoord dat je gebruikt voor je tekst. Bij een productfoto van een bierflesje in een artikel over licht-set-ups kun je in je alt-tag invullen: licht-setup-bij-product-fotografie-bier-flesje. Gebruik streepjes tussen de woorden, zodat Google snapt dat het om spaties gaat.

5. Linkbuilding

Linkbuilding is het verkrijgen van links vanaf andere websites die naar jouw website wijzen. De beste links die je kunt ontvangen zijn van autoritaire websites in je werkveld. Als natuurfotograaf is een link naar jouw website van National Geographic uiteraard belangrijk. Hoe meer hoogwaardige links naar je website wijzen, des te meer Google denkt dat jouw website dan ook heel goed moet zijn en daarmee word je hoger in de ranking geplaatst. Backlinks vergaar je soms op natuurlijke wijze doordat andere blogs naar jouw site of artikel wijzen (daarom is bloggen belangrijk). Maar je kunt ook relevante websites of blogs benaderen met de vraag of zij een ‘dofollow’ backlink naar jouw website kunnen plaatsen. Dofollow backlinks zijn belangrijk, omdat ze dan worden gelezen en gevolgd door Google, en dat helpt beter te scoren. Soms is dit gratis, in ruil voor een gastblog of zelfs geld.

6. Gebruik Google Mijn Bedrijf, Analytics en Search Console

Zorg ervoor dat je jouw bedrijf aanmeldt bij Google Mijn Bedrijf. Dit geeft Google een extra signaal dat je bestaat, maar het zorgt er ook voor dat je al je sociale mediakanalen en website met elkaar kunt linken. Vervolgens is het belangrijk dat je een Analytics account aanmaakt en je website laat volgen. Dit geeft inzicht in je bezoekers en wie ze zijn. Search Console geeft inzicht in welke backlinks je hebt vergaard en op welke zoekwoorden je gevonden wordt. Al deze tools zijn gratis en helpen je website omhoog te tillen. Uiteraard is het belangrijk dat je al je gemaakt content deelt op je sociale kanalen en dat lezers die artikelen ook weer delen.

7. Analyseer je concurrenten

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen is het tijd om je grootste concurrenten te analyseren. Mocht je niet weten wie ze zijn, kijk dan naar de zoekresultaten in Google. Vul jouw zoekwoorden in en zie wie er op de eerste pagina verschijnen. Je kunt je concurrenten filteren door in de zoekbalk de plaatsnaam of regio neer te zetten waarbinnen je opereert. Iedereen op de eerste pagina van de zoekmachine doet iets goed en daar kun je van leren. Doe hetzelfde, maar dan op je eigen originele manier en een stukje beter.

Kortom, het optimaliseren van je fotografie, film, grafische of camera website zorgt ervoor dat zoekmachines meer verkeer jouw kant opsturen. Maak je website conversie gericht, zorgt voor goede content en de juiste zoekwoorden. Optimaliseer afbeeldingen en video’s door deze te comprimeren en alt-tags toe te voegen. Vervolgens probeer je links naar jouw website van andere relevante websites en blogs te krijgen. Gebruik Google tools als Mijn Bedrijf, Analytics en Search Console om je progressie bij te houden en vergeet niet om je concurrenten in kaart te brengen en te analyseren. Wat doen zij op hun website en wat bieden ze aan?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.