De kracht van verbinding in ondernemen, met Maarten en Michiel Verstraten

10 juni 2024 16:38

De kracht van verbinding in ondernemen, met Maarten en Michiel Verstraten

Maarten Verstraten en Michiel Verstraten zijn broers én zakenpartners. Samen zijn zij de drijvende krachten achter YouLynq.me, een bedrijf gericht op relatiemanagement, met als inspiratie: hun eigen connectie. Met YouLynq.me helpen de broers hun klanten een uitgebreid netwerk op te bouwen, wat resulteert in leads en new business. We gaan in gesprek met Maarten en Michiel om terug te kijken op de afgelopen vijf jaar van hun ondernemersreis.

Alles of niets

In de opstartfase van YouLynq.me heerste vooral een sfeer van onvermoeibaar doorzetten: zeven dagen per week, vaak veertien uur per dag waren de broers aan het werk. Voor sociale contacten en vakantie was geen tijd. Zeker niet als het aan oudere broer Michiel lag: “We konden ons geen verslapping veroorloven. Financieel hadden we die luxe niet. Ik verhuurde een kamer in mijn huis en dat was het enige inkomen waar we van moesten leven. Dat betekende dat we in die tijd, waarin we constant aan het werk waren aan de keukentafel, met twee huurders, ikzelf en mijn vriendin, en mijn broer, samen op 60m2 leefden. Nu gun ik Maarten alles, hij is onlangs nog 3,5 week naar Bali geweest, maar destijds was het alles of niets."

Ook Maarten kijkt terug op de beginfase als een tijd van bikkelen: “Mijn wereld beperkte zich tot de bank en de eettafel. Er waren dagen dat ik niet eens buiten kwam. Nu ik erop terugkijk, besef ik dat ik geen sociaal leven had, terwijl dat normaal gesproken juist een focuspunt is op mijn leeftijd. Ik was twintig en zat alleen maar te werken."

Online relatiemanagement

Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen, dat blijkt vandaag de dag; YouLynq.me floreert en er is sprake financiële stabiliteit. Steeds meer bedrijven zien de meerwaarde van het werk dat Michiel en Maarten doen. Michiel: “LinkedIn is inmiddels onmisbaar in de B2B. Toch zetten veel professionals het platform verkeerd in. Het draait namelijk om het opbouwen van zakelijke relaties en niet om directe sales, zoals mensen weleens denken. Het gaat om het opbouwen van langdurig vertrouwen. Dat bereik je bijvoorbeeld door relevante content aan te bieden, maar ook door regelmatig contact te onderhouden met je relaties. Wij nemen beiden uit handen en dragen bij aan het opbouwen van persoonlijke relaties, met als doel zakelijke groei te stimuleren voor onze klanten.”

Als ondernemer die LinkedIn optimaal wil benutten, ben je volgens Michiel dagelijks wel vier uur bezig met het opbouwen van je netwerk: “Het toevoegen van mensen, chatten en het opvolgen van gesprekken vergt tijd. Ik vergelijk ons werk daarom weleens met dat van een boekhouder: we leveren een dienst die anderen nodig hebben maar zelf niet kunnen vervullen.” En dit doen Maarten en Michiel allang niet meer alleen. Ze hebben een krachtig, jong team om zich heen verzameld. Maarten: “Het gemiddelde teamlid is 26 jaar oud en de meesten werken al drie jaar bij ons. We leren veel van elkaar. Dat vormt een sterke basis; zonder hen zou YouLynq.me niet zijn waar het nu staat.

Uitdagingen

Ondanks die basis, heeft YouLynq.me vorig jaar een uitdagend moment doorgemaakt, toen Maarten en Michiel tot de pijnlijke conclusie kwamen dat een herstructurering van de organisatie noodzakelijk was. Michiel: “Om het bedrijf financieel gezond te houden, moest er iets veranderen. We waren te ambitieus geworden bij het aannemen van nieuwe mensen en dachten dat we onoverwinnelijk waren. Veel van onze beslissingen waren gebaseerd op die overtuiging.”

“Financiële zorgen zijn een aspect van ondernemen waar ik minder goed mee om kan gaan dan Maarten; hij behoudt altijd een positieve instelling en excelleert in het aanbrengen van structuur en het maken van plannen. Uiteindelijk bleek het een waardevolle les; als ondernemer moet je zakelijk zijn en winst maken door geleidelijke groei. We hebben geleerd om sneller beslissingen te nemen en te stoppen als iets niet werkt. Voordat we iets ondernemen, overwegen we het nu grondig.”

Vertrouwen

De band tussen Maarten en Michiel is alleen maar hechter geworden sinds ze samen ondernemen. De twee vullen elkaar aan waar nodig. Maarten: “Ik bewonder de werkethiek van Michiel. Hij stopt nooit en lijkt weinig behoefte te hebben aan ontspanning. Hij is altijd bezig en enorm gedreven.” Michiel op zijn beurt zegt: “Ik bewonder de kalmte die Maarten uitstraalt en zijn doortastendheid. Ik vertrouw hem voor de volle honderd procent en twijfel nooit aan zijn beslissingen. We gunnen elkaar écht alles.”

De broers hebben veel vertrouwen in de toekomst van YouLynq.me. Maarten: “Ik zie LinkedIn als platform niet snel verdwijnen. De gebruikers zijn loyaal en voorlopig heeft LinkedIn een monopolie in de B2B-markt. Mocht dit toch veranderen, dan weten we hoe we moeten meebewegen en hopen we alleen maar nog relevanter te worden voor onze klanten.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.