De ideale zomercombi: fantaseren over je pensioen tijdens de vakantie

11 augustus 2020 13:32

De ideale zomercombi: fantaseren over je pensioen tijdens de vakantie

Hoe denken mensen over hun leven als ze later met pensioen zijn? Een gloednieuw onderzoek van BeFrank laat zien dat positieve aspecten als rust, genieten en vrijheid in belangrijke mate het sentiment bepalen. Ook meer tijd voor jezelf en voor anderen nemen, worden in één adem genoemd als het over deze levensfase gaat. Lekker op reis gaan scoort overall hoog. Net als het voornemen vrijwilligerswerk te doen.

Hoe ziet mijn wereld eruit als ik niet meer hoef te werken voor mijn geld? Hoe vul ik mijn dagen dan? Feitelijk is het onmogelijk daar een reële voorstelling van te maken. Maar… de zomervakantie is wel uitermate geschikt daar toch enigszins een beeld bij te vormen. Liggend op je handdoek op het strand, wandelend door de bergen, of luierend in een campingstoel zijn immers de ideale momenten je te verplaatsen in een leven na je pensioen.

Reizen met stip op nummer 1

Het onderzoek leverde een paar leerzame uitkomsten op. Gevraagd naar hoe men de nieuwe tijd bij voorkeur wil gaan vullen, antwoorden de meesten: reizen! Maar liefst 60% van de ondervraagden verheugt zich op het verder ontdekken van Nederland, Europa of de rest van de wereld. Waarbij de werknemers onder de 30 jaar die behoefte veel vaker (70%) uitspreken dan de 60-plussers (44%). Na reizen volgen de natuur in gaan (43%) en meer tijd besteden aan familie en vrienden (35%). Voor wat betreft dit laatste, zijn het vooral de vrouwen die dat hoog op de prioriteitenlijst hebben staan. Ongeveer 25% van de mannen noemt dit nadrukkelijk terwijl ruim 40% van de vrouwen nu al droomt van de extra sociale gezelligheid.

Meer tijd voor oppassen en vrijwilligerswerk

Ruim 30% kijkt uit naar de luxe om veel makkelijker en vaker op te kunnen passen op de (toekomstige) kleinkinderen, aldus het onderzoek van BeFrank. Maar ook hier geldt dat vrouwen (35%) zich daar meer op verheugen dan mannen (28%). Het voornemen veel tijd aan liefdadigheid en vrijwilligerswerk te besteden wordt breed gedragen. Zeker een kwart van de respondenten wil daarvoor gaan. En misschien nog wel opmerkelijker: over de hele linie – van de jongere tot en met de oudere werknemer – wil men zich in gelijke mate inzetten als vrijwilliger.

Pensioen heeft positief imago

Nederlanders associëren pensioen vooral met positieve zaken. De top 5: Rust, vrijheid, tijd voor jezelf, genieten en geen werkstress... Niet toevallig aspecten die men ook ervaart tijdens de vakantie. De pensioentijd wordt overigens door 10% van de mensen geassocieerd met verveling en minder dan 5% koppelt het pensioenleven aan nutteloos zijn en stilstaan.

Denk nu vast na over je pensioen

Volgens commercieel directeur Jan Hein Rhebergen van BeFrank is het zeker geen gek idee om uitgerekend tijdens de vakantie hier een beeld bij proberen te vormen. “Keer op keer blijkt dat mensen hier toch nog te weinig bij stilstaan. En men ook geen idee heeft hoe hun financiële situatie er later uitziet. Juist wanneer dat beeld concreter is, kun je beter bepalen of je voldoende pensioen opbouwt. Of dat je in actie moet komen. Belangrijk dus om daar niet mee te wachten tot je pensioen.”

Tips van BeFrank:

1. Fantaseer hardop over wat je je wilt kunnen veroorloven met je pensioen.

2. Zet je wensen op een rij en maak een voorzichtige inschatting van het inkomen dat je daarvoor nodig hebt.

3. Bekijk na de vakantie je verwachte pensioen. Dit kan eenvoudig op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

4. Matcht dit niet met je wensen? Denk dan na over hoe je dit kunt aanvullen, bijvoorbeeld door nu al wat extra premie in te leggen. Een pensioenadviseur kan je helpen alle mogelijkheden uiteen te zetten.

5. Geniet van je vakantie!

Over het onderzoek

In opdracht van BeFrank vond in juli 2020 een onderzoek plaats via PanelWizard onder 1000 werkende Nederlanders vanaf 25 jaar.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.