De fiets van de zaak in 2020

25 september 2019 09:28

De fiets van de zaak in 2020

We reizen in Nederland gemiddeld 12 kilometer naar het werk. De woon-werk afstand van 24 kilometer per dag wordt grotendeels met de milieuonvriendelijke auto afgelegd. Ruim 75% gebruikt de auto ondanks de file frustraties. Ofschoon vooral de elektrische fiets aan populariteit wint, neemt nog geen tien procent de fiets. In de tijd van duurzaamheid zou je mogen verwachten dat het gebruik gestimuleerd wordt, bijvoorbeeld door de Belastingdienst.

Belastingdienst

De belastingdienst ziet een voordeel als de werkgever de werknemer een elektrische fiets verstrekt. De werknemer kan de fiets ook voor privédoeleinden gebruiken en dat dient belast te worden. Over die privékilometers moet er belasting worden betaald. Voor een auto van de zaak is dat overzichtelijk, omdat de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris optelt en daarover belasting heft. Maar voor een fiets moeten mensen precies bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen voor hun werk en hoeveel in hun vrije tijd. Daarvan moeten ze dan weer kosten voor onderhoud en verzekeringen aftrekken. In de praktijk is dit een complexe boekhouding.

Werkkostenregeling

De meeste werkgevers kiezen voor de vrije ruimte die ze per werknemer hebben in de werkkostenregeling en combineren deze met een lening. De vrije ruimte bedraagt 1,2% van het jaarloon. Stel dat de werknemer €35.000 per jaar verdiend, is de vrije ruimte maximaal €420. Kost een elektrische fiets €1.900 dan kan de lening in pakweg 4,5 jaar afgelost worden. De werkgever is niet verplicht om een zakelijke rente te vragen voor de verstrekte lening.

Onbelaste vergoeding

De werkgever mag onbelast 0,19 per kilometer verstrekken. Het maakt bij deze vergoeding niet uit met welke middel gereisd wordt. Deze vergoeding kan natuurlijk ook als aflossing van genoemde lening gebruikt worden, of een deel daarvan. Er zijn natuurlijk fietskosten zoals onderhoud, verzekering en kleding. Betreft het een elektrische fiets dan is er een stroomrekening en een helm.

Vanaf 1 januari 2020 komt er waarschijnlijk een regeling waarbij werknemers voor de verstrekte fiets een bedrag optellen bij hun inkomen, waarover ze belasting betalen. Voor een fiets van de zaak is dat 7 procent van de waarde. Een doorsnee leasefiets van €1.900 kost dan een handjevol euro’s per maand. Dit bedrag wordt echter gecompenseerd door de reiskostenvergoeding want die blijft onbelast.

Door de gunstigere regeling wordt fietsen nog aantrekkelijker. Kies daarom voor de fiets, goed voor de gezondheid en het milieu. De beste elektrische fietsen online koopt u bij Mantel. Een ruime keuze in betaalbare elektrische stadsfietsen, hybride fietsen en de speed Pedelecs. U mag kiezen hoe snel u wil gaan.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.