De cryptomarkt van 2022 - Koersvolatiliteit en invloed van grote investeerders
7 maart 2022 12:00
Het beleggen in crypto heeft veel media-aandacht gekregen en wordt vaak de hemel in geprezen op een moment dat er weer een lift is in de koersen. Hierbij worden scenario’s gepresenteerd van beleggers die grote sommen geld verdiend hebben. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg rooskleurig en zet mensen aan om te starten met crypto en worden gezien als crypto beginners. Maar wat hierbij niet verteld wordt, zijn de 90% andere beleggers die geen geld verdiend hebben of zelfs verlies geleden hebben. Een lot uit de staatsloterij ligt niet voor iedereen klaar namelijk. De crypto is een volatiele markt die ervaring en kennis vraagt. Bij het traditioneel beleggen in aandelen of andere soorten beleggingen komt een stijging of daling van meer dan 10% nauwelijks voor, tenzij er een crash aan het plaatsvinden is.
Koersvolatiliteit
Dat de koers van de bitcoin in een week tijd met 10% of meer veranderd, is voor ervaren beleggers geen onbekende activiteit die plaats kan vinden op de crypto beurs. Waarom een specifieke koersdaling of stijging plaatsvindt is vaak nog een vraag die voor lange tijd onbeantwoord blijft. Kan het door de Fed komen? Overheden die een crypto ban in bepaalde landen tot stand brengen? Een oorlog of crisis die op deze wereld uitbreekt?
Geld lenen kost niets dankzij de lage rente die hedendaags gehanteerd wordt. Sommige mensen investeren dit geld in crypto en gaan bijvoorbeeld een polkadot coin kopen met de hoop hier rendement op te halen. Indien deze rente wijzigt heeft dit een effect op de traditionele beurzen. Bij de digitale valuta zoals crypto werkt dit effect nog meer en intensiever, aangezien er geen achterliggen waarde achter zit. De waarde van crypto is namelijk afhankelijk van wat iemand ervoor wil betalen.
Invloed van grote investeerders
Beginnende beleggers of gretige mensen die niet met het hoofd maar met het hart denken, worden vaak gelokt naar bepaalde cryptomunten. Deze cryptomunten worden na het stijgen van de prijs voor het grootste deel gedumpt. Grote investeerders die dit tot stand gebracht hebben, komen hierdoor vaak aan grote geldbedragen. De kleinere belegger die even niet op zijn of haar hoede is, verliest hierdoor zijn geld of verdient er een klein fractie van.
Een grote investeerder heeft dergelijke situaties wel eens gecreëerd door via sociale media aan te kondigen dat er niet meer in een bepaalde crypto zoals polkadot geïnvesteerd gaat worden. De markt raaks hiervan in paniek, stelt de polkadot verwachtingen bij en verkoopt massaal. De dogecoin koers is ook erg volatiel en stijgt en daalt met 15% binnen 1 maand tijd. Tegen de tijd dat de koers laag staat koopt de grote investeer weer een partij crypto en stapt hierdoor weer goedkoop op de boot naar een volgende hoge koers. Deze hoge koers wordt tot stand gebracht door wederom via sociale media een bericht te doen dat er door deze grote investeerder wederom geïnvesteerd wordt in een bepaalde crypto.
FOMO
FOMO staat voor Fear Of Missing Out, oftewel de angst om iets te missen of te laat ergens bij aan te sluiten. Voor crypto kan dit betekenen dat een bepaalde munt dusdanig te laat gekocht wordt, dat de rek er eigenlijk al uit is en er nog maar weinig winst of zelfs verlies geboekt wordt. De mensen die gevoelig zijn voor dergelijke psychologische aspecten, doen er verstandig aan om beleggen in cryptogeld te vermijden. Door het advies van influencers te volgen die er geen verstand van hebben, worden vele mensen voor de gek gehouden. Maak daarom je eigen plan en baseer je investeringen hierop. Sta open voor feedback of advies maar neem nooit op basis van iemand zijn verhaal, visie of idee klakkeloos zonder zelf enig research te doen een besluit om ergens in te investeren.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.