De belangrijkste rechten en plichten voor een ZZP’er

6 februari 2020 12:21

De belangrijkste rechten en plichten voor een ZZP’er

Het aantal ZZP’ers binnen Nederland is al jaren groeiende. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal ZZP’ers dat vandaag de dag beschikbaar is op de markt zelfs verdubbeld. Maar zelfstandig ondernemer wordt je niet zomaar, hier komt een hele hoop bij kijken. Waar normaal alles voor je geregeld wordt, moet je als ZZP’er zelf achter alles aan rennen. Zeker voor een beginnend ondernemer is het lastig uit te zoeken waar je nou wel en geen recht op hebt als ZZP’er. Daarom hebben wij een arbeidsrechter in Amsterdam geraadpleegd, die de belangrijkste rechten en plichten van een zelfstandig ondernemer voor je opnoemt:

Toeslagen

Het ligt aan je inkomen op de hoeveelheid, maar als ZZP’er heb je, net als iemand in loondienst, recht op toeslagen vanuit de overheid. Kijk daarom goed na of je in aanmerking kan komen voor een huurtoeslag, zorgtoeslag of een kinderopvangtoeslag. Maak dus even een uurtje vrij en ga alle wettelijke toeslagen die in dit land gelden na. Vervolgens kijk je op welke je aanspraak kan maken en vraag je deze aan. In sommige gevallen kan dit honderden euro’s per maand schelen, iets wat zeker mooi meegenomen is.

Uitkering

Als het je als zelfstandig ondernemer niet lukt om nieuwe opdrachten te werven en hierdoor geen inkomen meer krijgt, is het ook mogelijk om een BBZ uitkering aan te vragen. Hiervoor moet je naar de gemeente toe. Dit is wel tijdelijk, zodra je weer nieuw inkomen hebt en je jezelf weer kan voorzien. Ook kan je de algemene bijstandswet aanvragen indien je bedrijf failliet gaat, waardoor je jezelf toch nog in levensbehoeften kunt voorzien. Daarnaast heb je ook als je zwanger bent een uitkering. Hier heb 16 weken tijdens en na de zwangerschap recht op. Let bij de zwangerschapsuitkering goed op dat je deze op tijd aanvraagt, minimaal drie weken voordat je het verlof aan wilt vragen. Hierdoor weet je zeker dat je het op tijd ontvangt en kom je niet in de problemen.

Ontslagrecht

Het ontslagrecht bij ZZP’ers kan erg tricky zijn, omdat er niet altijd een arbeidsovereenkomst ondertekend wordt maar vaak ook gebruik wordt gemaakt van freelance contracten. Ten allereerste moet je niet direct aannemen wat de andere partij zegt, maar zelf goed op zoek gaan naar wat jouw rechten zijn omtrent ontslagbescherming. Lees je contract goed door en indien je het niet zeker weet kan je altijd een advocaat raadplegen. Bij een arbeidscontract is het vaak iets duidelijker, maar wat veel mensen niet weten is dat je bij een freelance contract in sommige gevallen ook ontslagbescherming heeft. Dit is echter alleen in het geval je het werk zelf verricht, je niet meer dan twee opdrachtgevers hebt, je maximaal twee werkers inschakelt en je werkzaamheden niet van bijkomende aard zijn.

Als je aan al deze punten voldoet moet een normaal ontslagprocedure worden doorlopen, waardoor je niet zomaar binnen een dag zonder geld komt te staan.

Er zijn nog veel meer rechten voor ZZP’ers, maar dit zijn de belangrijkste. Zorg dat je jezelf niet tekort doet en kijk goed na waar jij als zelfstandig ondernemer wel en geen recht op hebt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.