DBG Group BV kondigt een grote stap voorwaarts aan - Vergunning toegekend

20 september 2023 13:37

DBG Group BV kondigt een grote stap voorwaarts aan - Vergunning toegekend

De DBG-fabriek op het industrieterrein Oosterhorn, Delfzijl, Nederland

De autoriteiten in de provincie Groningen hebben een onherroepelijke vergunning verleend die de activiteiten van DBG in Delfzijl garandeert.

DBG Group BV is zeer verheugd om aan te kondigen dat het de bouw-, milieu- en operationele vergunningen heeft veiliggesteld voor zijn fabriek in Delfzijl. De vergunningen, verleend door de provincie Groningen en het Waterschap Hunze & Aa's, stellen DBG in staat om het proces van de productie van groene energieproducten te starten.

Papierslib, de afvalstroom van papierfabrieken, zal de grondstof zijn voor de fabrieksoperatie in Delfzijl. Het proces zal resulteren in grote hoeveelheden biogas, bestaande uit groen methaan, evenals biogene CO2 en biologische meststof. Momenteel wordt papierslib voornamelijk verbrand door papierfabrieken; in plaats daarvan zal DBG deze afvalstroom upcyclen tot bruikbare groene producten.

Berkay Güres, Managing Director van DBG Group BV, uitte zijn enthousiasme als volgt:"Ik ben erg trots dat dit Nederlandse initiatief de toestemming van de autoriteiten heeft gekregen. Het getuigt van een groot vertrouwen in onze inspanningen om groene producten te produceren uit papierslib.

Het is een belangrijke stap op weg naar het verminderen van CO2-uitstoot en het bijdragen aan een extra bron van energie die volledig circulair en duurzaam is. Delfzijl is onze eerste fabriek, maar zeker niet onze laatste. Op dit moment ontwikkelen we nog twee fabrieken in Nederland en een aantal andere in verschillende Europese landen. Een grote dank aan iedereen die betrokken is bij het mogelijk maken van deze doorbraak in de provincie Groningen. Bedankt voor uw steun en het uitspreken van uw vertrouwen."

Jaarlijks zal ongeveer 290.000 ton papierslib per schip worden vervoerd naar de locatie in Delfzijl en zullen de eindproducten ook voornamelijk per schip de fabriek verlaten. Op jaarbasis zal de fabriek 250 GWh groene energie produceren. Op een unieke en eigendomsmanier mengt DBG papierslib met enzymen om het behandelde papierslib in anaerobe vergisters te verwerken. Dit ontgrendelt het biogaspotentieel en bevordert de productie van andere hernieuwbare producten. Geproduceerd uit een bestaande afvalstroom vervangen onze producten de noodzaak om op fossiele brandstof gebaseerde grondstoffen te gebruiken.

Het biogas kan de gemeenschap van energie voorzien door huishoudens en transportbedrijven (vrachtwagens en schepen) van energie te voorzien. De biogene CO2 kan worden gebruikt in de voedings- en luchtvaartindustrie. Ten slotte kan de groene meststof kunstmest vervangen en de landbouwsector van dienst zijn.

Op deze manier zet DBG zich in voor een systeemverandering in de manier waarop afval wordt beheerd en hergebruikt om zo tot zero waste te komen en de energietransitie te versnellen.

De onherroepelijke vergunning is het resultaat van nauwe samenwerking met de provincie Groningen, de Omgevingsdienst Groningen, het Waterschap Hunze & Aa's, Groningen Seaports NV, de gemeente Eemsdelta, de nabijgelegen dorpen en andere belanghebbenden.

Wij danken alle betrokken partijen voor hun positieve en voortdurende inzet.
Ons huidige kantoor van DBG in Appingedam zal de projectlocatie zijn die is aangewezen om dit initiatief verder uit te voeren in de regio Groningen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.