Dalende trend in politieke discussie cyber gerelateerde onderwerpen

20 november 2023 13:06

Dalende trend in politieke discussie cyber gerelateerde onderwerpen

Cyberveiligheid krijgt minder aandacht in verkiezingsprogramma’s. Dit blijkt uit een analyse van cybersecurityspecialist Eye Security. Dit is opvallend, gezien de groeiende dreiging van cyberaanvallen. Het is ook merkwaardig door de toenemende nadruk die de Europese Unie legt op cyberweerbaarheid, zoals blijkt uit de aankomende NIS2-regelgeving.

Uit de analyse, waarbij de verkiezingsprogramma's van 2021 en 2023 werden vergeleken, blijkt een daling van 94 naar 70 vermeldingen over cyber gerelateerde onderwerpen. Dit wijst op een afname van bijna een kwart (26 procent) in de aandacht voor cyber veiligheid. Deze trend is opmerkelijk, vooral omdat bedrijven cyberdreigingen steeds meer erkennen als een kritiek risico voor hun bedrijfsvoering.

Minder aandacht bij traditionele partijen

Opvallend is dat traditionele grote partijen, zoals het CDA en D66, een significante daling laten zien in de aandacht voor cyberveiligheid. CDA ging van 13 naar 5 vermeldingen en D66 van 23 naar 8 vermeldingen. In tegenstelling hierop heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) haar focus op dit thema juist verhoogd, van geen vermeldingen in 2021 naar 13 in 2023. De VVD behoudt consistentie met 14 vermeldingen.

"Het is cruciaal dat cyberveiligheid in het bedrijfsleven meer aandacht krijgt in de politiek. De afname is daarom zorgwekkend, vooral gezien de toenemende cyberdreigingen in het bedrijfsleven. Het belang van digitale veiligheid in ons dagelijks leven en voor onze nationale veiligheid kan niet genoeg benadrukt worden," stelt Job Kuijpers, CEO van Eye Security.

Standpunten van de partijen

Bij de partijen die wel een standpunt innemen op het gebied van cyber ligt de focus op het versterken van politie- en inlichtingendiensten en het verbeteren van digitale autonomie. Daarnaast wordt het bewustzijn over cyberspionage en veilige gegevensopslag benadrukt. De zorgen van de partijen liggen met name bij de rol van ethische hackers, nationale cloudservices en de rol van ethische hackers.

Kwetsbare bedrijven

Uit een ander onderzoek van Eye Security blijkt dat ondanks het gebruik van beveiligingsmaatregelen zoals antivirussoftware en firewalls, ongeveer 20 procent van de bedrijven toch kwetsbaar blijft voor cyberincidenten. Daarnaast is gebleken dat 5 uit 100 bedrijven al gehackt waren voordat zij klant werden bij Eye Security. Dit toont het cruciale belang van proactieve cyberbescherming in een tijdperk waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden.

Foto van Ceo van Eye Security Job Kuijpers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.