Cygnus Interim, uw partner voor interim management

18 mei 2021 14:51

Cygnus Interim, uw partner voor interim management

Bert Kamp(60) is al vijftien jaar op interimbasis actief op het gebied van HRM en Personeel & Organisatie. Sinds tien jaar doet hij dat vanuit zijn eigen onderneming Cygnus Interim die opereert vanuit Zwolle. Bert: “Ik ben allround inzetbaar en daar zit ook mijn kennis en ervaring. Verder beschik ik over een ruim netwerk van specialisten op deelgebieden van dit vakgebied. Deze collega’s kan ik inzetten op specifieke deelvragen. Ik blijf daarbij eindverantwoordelijk voor de kwaliteit.”

Voor wat voor werkzaamheden wordt je gevraagd?

“Dat is heel divers. Het kan bij grotere organisaties gaan om een tijdje op de winkel te passen. Vaak is er sprake van een aanstaande of al lopende reorganisatie of moeten er medewerkers worden herplaatst. Het kan ook zijn dat men het structurele, hoge ziekteverzuim omlaag wil brengen. Of men wil competentiemanagement invoeren. Maar ik ben ook voor een opdrachtgever bezig geweest om, met succes, 3,5 ton aan subsidiegeld terug te vragen.”

Ook MKB-bedrijven zonder eigen P&O-afdeling kunnen overigens bij Cygnus terecht voor structurele ondersteuning en ontwikkeling van hun organisatie. Dan gaat het veelal om een aantal vaste uren of een dagdeel in de week over een afgesproken periode.

Waarom ben je op interim basis gaan werken?

“Het leuke van interimmen is dat je veel flexibeler kunt werken. Daarbij kom je bij heel veel verschillende organisaties binnen die allemaal hun eigen cultuur, werkwijzen en gewoontes hebben. Elke keer is dat weer verrijking van mijn eigen wereld. Ik heb onder meer gewerkt voor organisaties in de zorg, productiebedrijven, een medicijnfabrikant en een windturbinebedrijf om maar wat te noemen. De meeste opdrachten bij grote organisaties duren gemiddeld een half jaar, met uitschieters naar boven en onder, waarbij ik zo’n vier dagen per week voor ze aan de slag ga.”

Hanteer je een specifieke werkwijze?

“Ik houd van een wat informelere benadering, wil me ook  persoonlijk betrokken voelen bij de bedrijven waar ik aan de slag ga. Ik wil een organisatie kunnen aanvoelen, ben wars van afstandelijkheid. Waar mogelijk duik ik direct de organisatie in, interview de managers, ga me inlezen en lunch gewoon in de kantine. Natuurlijk is de corona-periode niet altijd makkelijk omdat juist die persoonlijke contacten die ik zo belangrijk vind, lang niet altijd mogelijk zijn.”

Bert komt vaak bij bedrijven waar de sfeer niet optimaal is. “Het voordeel van een interim is dan dat je toch iets meer op afstand kan blijven. Ik speel dan soms de Zwarte Piet en maak gebruik van het feit dat ik lastige gesprekken makkelijker kan voeren dan de vaste HR-medewerker want men hoeft mij niet per se aardig te vinden. Over een half jaar ben ik immers weer weg.”

Waar wil je het over hebben tijdens het rondetafelgesprek ‘Een lerende arbeidsmarkt is essentieel voor economisch herstel’?

“Een van de gespreksonderwerpen zal zijn dat binnen de technische opleidingen meer gedaan moet worden aan ontwikkeling. Wat daar aan zou kunnen bijdragen is dat we misschien wat meer naar de oude situatie terug moeten, toen er nog bedrijfsscholen bestonden. Mijn ervaring is dat de huidige mbo-scholen die technische opleidingen aanbieden, werken vanuit structuren die niet erg flexibel zijn. Dat bemoeilijkt de instroom naar het reguliere bedrijfsleven. Mijn suggestie is om in de regio rondom Zwolle, dat is mijn woonplaats, door een aantal bedrijven weer een bedrijfsschool nieuwe stijl op te laten zetten. Hier kunnen dan de toekomstige monteurs op mbo-niveau worden opgeleid. Dat zou de instroom van technisch personeel naar het bedrijfsleven een stuk gemakkelijker kunnen maken.”

Bert denkt ook aan het opzetten van leer-werktrajecten voor mensen vanuit achterstandsituaties.

Tekst: Peter van den Boom

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.