Corona & belastingen

16 juni 2020 09:20

Corona & belastingen

Om de economische impact van het coronavirus voor ondernemers te verzachten voert de Belastingdienst een ruimhartig fiscaal uitstelbeleid. Ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen, komen in aanmerking voor uitstel van betaling van belastingschulden. U kunt hiervoor een verzoek indienen nadat u een aanslag heeft ontvangen. We geven beknopt aan hoe dat in de praktijk werkt en waar meer informatie is te vinden. Meer dan 100.000 ondernemers hebben al uitstel van belasting aangevraagd. De periode waarin ondernemers belastinguitstel kunnen aanvragen is verlengd tot 1 oktober 2020. Ook andere belastingmaatregelen zoals de versoepeling van het urencriterium voor zzp’ers, de btw-vrijstelling voor medische hulpgoederen, de btw-vrijstelling voor uitlenen van zorgpersoneel zijn verlengd tot 1 oktober 2020.

U kunt uitstel van betaling aanvragen voor aanslagen loonbelasting, omzetbelasting, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, kansspelbelasting, assurantiebelasting en verhuurderheffing. En ook voor milieubelastingen, te weten energiebelasting, opslag duurzame energie, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting en belasting op leidingwater. Ook voor accijns op minerale oliën, alcohol en tabak en verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en alle vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland is uitstel mogelijk. Verder is uitstel van betalen van BPM mogelijk voor vergunninghouders. Dat uitstel geldt vanaf het tijdvak mei 2020. Een verzoek om uitstel van betaling van BPM is pas mogelijk als een naheffingsaanslag is opgelegd voor het tijdvak mei 2020. Dat zal omstreeks half juli 2020 zijn.

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het belangrijk om te benadrukken dat de overheid het steunbeleid langer kan volhouden als ondernemers voor wie er geen noodzaak is voor uitstel daar ook geen gebruik van maken. Ondernemers die nu weinig hinder ondervinden van de crisis, moeten daarom gewoon blijven afdragen, zodat degene die in nood verkeren langer kunnen steunen op de overheid.

Bron: www.mkb.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.